hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online számla: NAV online 2.0 adatszolgáltatás

  • dr. Kelemen László

A koronavírus-járvány az adózás területét sem hagyta érintetlenül. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az eredetileg 2020. április 1-jei hatályba lépéssel tervezett 2.0 online adatszolgáltatást július 1-jétől teszi kötelezően alkalmazandóvá. A 2.0 adatszolgáltatás főleg technikai jellegű változást jelent, cikksorozatunk – jelen – második része ennek részleteit ismerteti.

A számlázórendszerek online adatszolgáltatásával kapcsolatos változások következő fázisa a 2020. július 1-jétől hatályba lépő online adatszolgáltatási séma, amely főleg technikai jellegű változást jelent az adatszolgáltatás formájában. Az eredetileg április 1-jére időzített rendszer indítását az adóhatóság az alábbi kommunikáció szerint halasztotta el:

A koronavírus járvány által előidézett rendkívüli helyzetre tekintettel, a járvány terjedésének lassítása érdekében hozott kormányzati intézkedésekkel és ajánlásokkal összhangban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2020. április 1-jétől nem szünteti meg az Online Számla rendszer 1.1 XSD verziójának támogatását és nem teszi kötelezővé a 2.0 XSD alkalmazását. Ezzel biztosítható, hogy a kötelező adatszolgáltatás folytonossága – az átállás miatti esetleges személyes jelenlétet igénylő technikai műveletek nélkül is – minden adózó részéről teljesíthető legyen.

Fontos azonban, hogy a 2.0 XSD már 2020. február 27-től használható éles környezetben, párhuzamosan az 1.1 XSD verzióval, ezért az átálláshoz a feltételek az Online Számla rendszer oldalán adottak. Kérjük, hogy a rendkívüli helyzet melletti lehetőségeket mérlegelve és a biztonságos munkavégzést szem előtt tartva az új XSD verzióra átállás előkészületei lehetőség szerint folytatódjanak az adózók részéről, és ahol ez megoldható, történjen meg mielőbb az átállás. 

Az 1.1 XSD kivezetésének és a 2.0 XSD használatára történő átállás végső határideje 2020. július 1-jére módosul.

Cikksorozatunk első részében az adatszolgáltatás általános szabályait ismertettük, jelen cikkben az 2.0 adatszolgáltatási rendszer főbb szabályairól írunk, majd a cikksorozat harmadik részében az áfatörvény (az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény) számlázási szabályokat érintő, jövőben hatályba lépő változásokat foglaljuk össze.

Az adóhatóság honlapján elérhető tájékoztató szerint „az Online Számla a NAV ellenőrzési munkáját segíti, átláthatóbbá teszi a gazdasági folyamatokat és szélesíti a jogkövető adózók körét."

Az Online Számla rendszerében

♦ a kiállított számlákról valós idejű adatok érkeznek a NAV-hoz,
♦ a kiállított számlákat lekérdezhetik a számlabefogadók és a számlakibocsátók is,
♦ 
a nagy mennyiségű számlaadat gyorsan elérhető hatékony kockázatelemzés és ellenőrzés céljára, ami segíti az adócsalások felderítését,
♦ 
az adatszolgáltatás automatizálásával az adminisztratív terhek csökkennek a számlázó programot használóknál,
♦ 
az új rendszer kiváltja a számlakibocsátók összesített adatszolgáltatását."

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

2020. július 1-jétől az Online Számla rendszerben a 2.0-ás verziójú XSD-t kell alkalmazni, ettől a naptól az 1.1-es verzióval nem lehet adatot szolgáltatni. Az adóhatóság 2020. február 17-én publikálta az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó végleges 2.0-ás interfész-specifikációt és XSD-sémát a https://onlineszamla.nav.gov.hu/dokumentaciok oldalon. Az új verziót a fejlesztők már 2019. október 5. óta tesztelhették. Az átállásra két lépcsőben kerül sor: (1) 2.0-ás XSD 2020. február 27-én 23 órától június 31-én 24 óráig már használható az éles Online Számla rendszerben, de alkalmazása még nem kötelező. (2) 2020. július 1-jétől azonban kizárólag a 2.0-ás XSD lesz alkalmazható, azaz a szükséges programmódosításokról eddig az időpontig kell az adatszolgáltatóknak gondoskodni. A korábbi sémával beküldött adatszolgáltatásokat az adóhatóság rendszere már nem fogja feldolgozni, azaz ezzel a sémával már nem lesz teljesíthető érvényesen az online számlaadat-szolgáltatás.

A 2.0 sémával kapcsolatos változások egyrészről technikai jellegűek. Egyrészt a nagyobb adatbiztonság érdekében a titkosítási eljárás során SHA-512 hash algoritmusról SHA3-512 algoritmusra kell áttérni. Másrészt módosították az XM alapszerkezetét, felülvizsgálták a válaszüzeneteket. Ennek során új ERROR és WARN hibaüzenetek jelennek meg, emellett pedig egyes hibaüzenetek megszűnnek. Technikai jellegű módosításnak tekinthető még az is, hogy az egyes adatmezők pontossága és mérete, elfogadott adattartalmát is felülvizsgálaták.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megismerje a 2.0 sémával kapcsolatos változásokat illetve az adatszolgáltatási előírások új adatmezőit!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close