Nonprofit szervezetek adózása – szja, áfa

  • Greff Magdolna okleveles adószakértő

Kétrészes cikkünkben a nonprofit szervezetek adózásával kapcsolatos legfontosabb, a mindennapi működésük során jellemzően felmerülő szabályokat tekintjük át.

Írásunk első részében ismertettük a társaságiadó-kötelezettségre vonatkozó előírásokat.

Személyijövedelemadó-kötelezettség

A nonprofit (közhasznú) szervezetek által foglalkoztatottak adókötelezettségére az általános rendelkezések az irányadók, az szja-törvény csak a nonprofit szervezetek által nyújtott juttatásokra tartalmaz speciális szabályokat.

Egyesület által nyújtott adómentes juttatások

Ilyen juttatás a magánszemélyeknek nyújtott, de a magánszemélynél nem adóköteles bevételnek minősülő szolgáltatás. Ilyen szolgáltatásnak minősül az, amit a vállalkozási tevékenységet nem folytató egyesület, köztestület

» a magánszemély által fizetett tagdíj, hozzájárulás, felajánlás ellenében, az egyesület, köztestület alapszabálya alapján,

» a cél szerinti tevékenységével összefüggésben, a rendeltetésszerű joggyakorlás keretében

nyújt magánszemélynek.

Nonprofit szervezetek által nyújtott adómentes juttatások

Az szja-törvény 1. számú mellékletének 3. pontja sorolja fel a közcélú juttatások adómentes jogcímeit. Ennek alapján adómentes többek között a közhasznú alapítvány, közalapítvány által – alapszabályban rögzített közhasznú céljával összhangban – a magánszemélynek kifizetett azon összeg,

» amelyet az oktatási intézményekben folytatott tanulmányokra, kutatásra, külföldi tanulmányútra (ösztöndíj címén),

» szociálisan rászorulónak szociális segély címen,

» diák- és szabadidősport résztvevőjének alkalmanként legfeljebb az 500 forintot meg nem haladóan

folyósítanak.

A közérdekű kötelezettségvállalásból, a közhasznú egyesületből, alapítványból, közalapítványból a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek nem pénzben adott juttatás értéke is adómentes, kivéve a béren kívüli juttatásokat. Ugyanakkor a pénzbeli juttatások legfeljebb a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó havi összegben adómentesek.

Ezen adómentesség akkor alkalmazható, ha az alapítvány, közalapítvány, közhasznú egyesület a juttatást a közhasznú céljával összhangban, a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek nyújtja. Az alapítványnak tehát nem kell feltétlenül közhasznúnak lennie, de a juttatás céljának és a juttatásban részesülő magánszemélynek az alapítvány alapító okiratában rögzített közhasznú célhoz kell kapcsolódnia. Mindezek alapján a közhasznú minősítéssel nem rendelkező alapítvány is jogosult arra, hogy az alapító okiratában megfogalmazott közhasznú céljával összhangban adómentesen nyújtson juttatást a közhasznú cél szerint címzett magánszemély részére.

Fontos, hogy a jogszabály alapján nem lehet adómentes az a juttatás,

» amelynek címzettje az alapító, az adományozó, a támogató (kivéve az orvosi javaslat alapján fogyatékosságával, gyógyításával összefüggő termék, szolgáltatás formájában nem pénzben megszerzett bevételt),

» amelyet a kifizetővel munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, vagy más a Ptk. szerinti olyan szerződéses jogviszonyban álló magánszemély kap, amelynek alapján a juttatás a magánszemélyt ellenértékként illeti meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a reprezentációra és az üzleti ajándékra vonatkozó szja-szabályokat, valamint a nonprofit szervezetekre irányadó áfa-, és illetékelőírásokat is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs