Nonprofit szervezetek adózása – szja, áfa

  • Greff Magdolna okleveles adószakértő

Kétrészes cikkünkben a nonprofit szervezetek adózásával kapcsolatos legfontosabb, a mindennapi működésük során jellemzően felmerülő szabályokat tekintjük át.

Írásunk első részében ismertettük a társaságiadó-kötelezettségre vonatkozó előírásokat.

Személyijövedelemadó-kötelezettség

A nonprofit (közhasznú) szervezetek által foglalkoztatottak adókötelezettségére az általános rendelkezések az irányadók, az szja-törvény csak a nonprofit szervezetek által nyújtott juttatásokra tartalmaz speciális szabályokat.

Egyesület által nyújtott adómentes juttatások

Ilyen juttatás a magánszemélyeknek nyújtott, de a magánszemélynél nem adóköteles bevételnek minősülő szolgáltatás. Ilyen szolgáltatásnak minősül az, amit a vállalkozási tevékenységet nem folytató egyesület, köztestület

» a magánszemély által fizetett tagdíj, hozzájárulás, felajánlás ellenében, az egyesület, köztestület alapszabálya alapján,

» a cél szerinti tevékenységével összefüggésben, a rendeltetésszerű joggyakorlás keretében

nyújt magánszemélynek.

Nonprofit szervezetek által nyújtott adómentes juttatások

Az szja-törvény 1. számú mellékletének 3. pontja sorolja fel a közcélú juttatások adómentes jogcímeit. Ennek alapján adómentes többek között a közhasznú alapítvány, közalapítvány által – alapszabályban rögzített közhasznú céljával összhangban – a magánszemélynek kifizetett azon összeg,

» amelyet az oktatási intézményekben folytatott tanulmányokra, kutatásra, külföldi tanulmányútra (ösztöndíj címén),

» szociálisan rászorulónak szociális segély címen,

» diák- és szabadidősport résztvevőjének alkalmanként legfeljebb az 500 forintot meg nem haladóan

folyósítanak.

A közérdekű kötelezettségvállalásból, a közhasznú egyesületből, alapítványból, közalapítványból a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek nem pénzben adott juttatás értéke is adómentes, kivéve a béren kívüli juttatásokat. Ugyanakkor a pénzbeli juttatások legfeljebb a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó havi összegben adómentesek.

Ezen adómentesség akkor alkalmazható, ha az alapítvány, közalapítvány, közhasznú egyesület a juttatást a közhasznú céljával összhangban, a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek nyújtja. Az alapítványnak tehát nem kell feltétlenül közhasznúnak lennie, de a juttatás céljának és a juttatásban részesülő magánszemélynek az alapítvány alapító okiratában rögzített közhasznú célhoz kell kapcsolódnia. Mindezek alapján a közhasznú minősítéssel nem rendelkező alapítvány is jogosult arra, hogy az alapító okiratában megfogalmazott közhasznú céljával összhangban adómentesen nyújtson juttatást a közhasznú cél szerint címzett magánszemély részére.

Fontos, hogy a jogszabály alapján nem lehet adómentes az a juttatás,

» amelynek címzettje az alapító, az adományozó, a támogató (kivéve az orvosi javaslat alapján fogyatékosságával, gyógyításával összefüggő termék, szolgáltatás formájában nem pénzben megszerzett bevételt),

» amelyet a kifizetővel munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, vagy más a Ptk. szerinti olyan szerződéses jogviszonyban álló magánszemély kap, amelynek alapján a juttatás a magánszemélyt ellenértékként illeti meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a reprezentációra és az üzleti ajándékra vonatkozó szja-szabályokat, valamint a nonprofit szervezetekre irányadó áfa-, és illetékelőírásokat is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs