hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV: szankciómentesség a külföldi adóalanyok távértékesítés utáni számlaadat-szolgáltatására

  • adozona.hu

2021. július 1-jétől az uniós egyablakos rendszerben (OSS) a Közösségen belüli távértékesítések után is bevallható és befizethető az áfa (hozzáadottértékadó), ha az értékesítő nem telepedett le a teljesítési hely szerinti tagállamban., olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

A rendszer előnye, hogy az adókötelezettségek abban az államban teljesíthetők, amelyikben az adózó a rendszerbe bejelentkezett, így a távértékesítések miatt nem kell a teljesítési hely (az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 29. §) szerinti államban a nyilvántartásba vételt kérelmezni.

Ha az adóalany Magyarországtól eltérő tagállamban regisztrál az OSS rendszerbe, a belföldön teljesített Közösségen belüli távértékesítése után nem terheli számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, mivel a számlaadásra ez esetben nem a belföldi, hanem az OSS regisztráció szerinti tagállam szabályai vonatkoznak [Áfa tv. 158/A. § (4) bekezdése].

Erre azonban csak 2021. július 1-jétől nyílik lehetőség, ezért ezen időpontig a 2021. január 4-én hatályba lépett szabályok (Áfa tv. 10. számú melléklet) értelmében, a belföldi teljesítési helyű és ezáltal belföldi nyilvántartásba vételre kötelezett vagy azt választó távértékesítést végző adóalanyok kötelesek a belföldön teljesített értékesítéseik számláiról adatszolgáltatást teljesíteni.

A számlaadat-szolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódó 2021. március 31-éig tartó szankciómentes időszak miatt viszont ezeknek az adóalanyoknak mindössze egy negyedéves időszak vonatkozásában kellene a számlaadat-szolgáltatáshoz szükséges fejlesztéseket megvalósítaniuk, a NAV ezért a részükre, 2021. június 30-áig biztosít szankciómentességet.

A szankciómentesség csak azokra az adóalanyokra vonatkozik, amelyek
2021. július 1. napjáig valamely más tagállamban regisztrálnak az OSS rendszerbe (a tagállamok 2021. április 1-jétől kötelesek lehetővé tenni a regisztrációt),
kizárólag a Magyarországra irányuló távértékesítés miatt kötelezettek a belföldi nyilvántartásba vételre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Dolgozó gyermekeinek adott ajándékutalvány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Rendezvényen adott utalvány adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs