hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minden, amit az áfalevonási jogról tudni kell – Példákkal!

  • dr. Csobánczy Péter

Az áfalevonás lehetősége ugyan alapjog a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára, azonban a gyakorlásának vannak jogszerű korlátai. A következőkben – példákkal illusztrálva – ezeket tekintjük át.

A közös hozzáadottértékadó-rendszer, s annak integráns részeként a magyar áfarendszer egyik fundamentuma az adólevonási jog, olyan alapjog ez, amely fő szabály szerint nem korlátozható, miként arra az Európai Unió Bírósága (EuB) állandó ítélkezési gyakorlata, többek között magyar ügyekben is rámutat. Az áfalevonási jog alapjog, de nem korlátlan, gyakorlásának vannak jogszerű korlátai.

Az áfalevonási jogot érintő korlátozások rendszere több, egymásra épülő szintből áll. Az első szint a legalapvetőbb, voltaképp az áfa működési mechanizmusának szerves része. Ez a szint viszont az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben (Áfa tv.) csak burkoltan és negatív formában érhető tetten abban a fordulatban, hogy az adóalanyt „ilyen minőségében” illeti meg az áfalevonási jogosultság (Áfa tv. 120. §-ának felvezető része).

Fontos összefüggésre mutat rá, hogy az Áfa tv. szintén ezt a kifejezést használja akkor, amikor termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás után általában előírja az adófizetést (2. § a) pont). Ez az összefüggés az áfalevonási jog rendeltetésére utal, ami nem más, mint az adóhalmozódás kiküszöbölése, hogy egy korábbi fázisban megfizetett áfa egy későbbi fázisban, az akkori termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás adóalapjába – költségként, ráfordításként – ne épüljön be. Joggal vetődik fel a kérdés: mi alapozza meg az adóalanyi minőséget?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen, példákkal alátámasztva bemutatjuk, milyen korlátokat kell figyelembe venni az áfalevonási jog gyakorlásakor.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs