hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyi bírságba kerülhet egy megbízhatatlan partner?

  • Pokrovenszki Tamás (VGD)

Kapcsolódó jogszabályok


Megállapítható-e ÁFA hiány olyan közösségi tranzakciókkal összefüggésben, melyek esetében az áruk be sem lépnek Magyarország területére? A kérdés abszurditásán talán néhány általános forgalmi adónemben elmélyült olvasónk ráncolhatja a homlokát és csóválhatja a fejét, hiszen első ránézésre elképzelhetetlenek tűnhet általános forgalmi adó fizetési kötelezettség keletkezése olyan esetekben ahol Magyarország határain belül nincs áruforgalom. A gyakorlat azonban egészen más helyzetet produkál.

Mit is mond az áfa törvény területi hatályát taglaló része „ adót kell fizetni az adóalany által belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítés, vagy terméknek az Európai Közösségen belüli egyes, belföldön és ellenérték fejében teljesített beszerzése esetében” ezek alapján hogyan is keletkezhetne magyar áfa fizetési kötelezettség olyan termékek esetében melyek semmilyen formában nem jelentek meg fizikálisan Magyarországon? 

A fenti kérdéskör elsősorban az uniós láncügyletek esetében merül fel, amikor is a magyar közbenső „kereskedő” a szállítótól megrendelt árut úgy adja el a vevő részére, hogy az áru közvetlenül a szállítótól a vevőhöz kerül fuvarozásra. Mivel ilyen esetben - főszabály szerint - nem beszélhetünk Magyarországon belüli teljesítési helyről, hiszen az áru kizárólag külföldön mozog, a közbenső fél két dolgot tehet: vagy bejelentkezik a teljesítési hely szerint tagállamban áfa hatálya alá és eleget tesz adókötelezettségeinek vagy a HÉA irányelv és a magyar áfa törvény rendelkezéseivel összhangban a magyar adóhatóság felé bevallásában jelzi, hogy háromszögügylet közbenső szereplője, vevői számláján pedig jelzi, hogy áfa-fizetési kötelezettségének a vevő tesz eleget, így mentesül az adófizetési kötelezettség alól.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3