hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egy projekt - több vállalkozó: kit érint a fordított adózás?

  • adozona.hu

Miként befolyásolja a számlázást, ha eg projekt a fordított adózás hatálya alá tartozik? Levonható-e a használt személygépkocsi üzemanyagának áfája, ha az adózóa amúgy áfá ignyel vissza? Olvasónk kérdéseire az Adózóna áfa-szakértője, dr. Csobánczy Péter válaszol.

Egy projekt a fordított adózás hatálya alá tartozik. Az építési-szerelési munkákat végző alvállalkozók e szerint állítják ki a számlájukat. Egy másik alvállalkozó tervezői művezetési munkákat, illetve a próbaüzem tervezői közreműködését végez. Az lenne a kérdésem, hogy ez a tevékenyzég is fordított áfás tevékenység, vagy áfásan kell kiállítania a számlát?

Kérdése az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 142. § (1) bekezdés b) pontjának értelmezésére és alkalmazására irányul.

Az idézett törvényhely az építési-szerelési munka mellett az „egyéb szerelési munkát” említi, mást nem. Tekintettel arra, hogy a fordított adózás az egyenes adózáshoz képest kivételes adózási mód, ezért annak érvényesülésére a megszorító értelmezés vonatkozik. Ha ebből indulunk ki, valamint a kérdésében vázolt tevékenységek megjelölésére használt fogalmak köznapi jelentéséből (másból pedig nem indulhatunk ki, lévén ezekre a fogalmakra az Áfa tv. nem ad sajátos értelmezést), akkor a „másik alvállalkozó” által végzett – lényegadó tartalma szerint – tervezői munkák nem esnek a fordított adózás alá.

Taxis egyéni vállalkozó az Áfa törvény alapján bizonyos feltételek mellett visszaigényelheti a munkaeszközként használt személygépkocsi forgalmi adóját. Kérdésem, hogy a személygépkocsi üzemanyagának áfája is levonható-e, ill. milyen feltételekkel, benzin, gázolaj, autógáz, vagy CNG esetén?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 124. § (1) bekezdés a) és b) pontja értelmében mindenféle üzemanyagra, ha azokat személygépkocsi üzemeltetésére használják, tárgyi áfa-levonási tilalom vonatkozik. Ezt a tilalmat az sem oldja fel, ha a taxis az egyébként munkaeszközként használt személygépkocsi után levonhatja (visszaigényelheti) az áfa-t.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3