29 találat a(z) CMR cimkére

Anglia az eladó, de közbenső EU-s országból érkezik az áru Kérdés

EU-ba történt értékesítés Kérdés

CMR pdf-formátumban Kérdés

Uniós adómentes értékesítés igazolása 2020-tól Kérdés

Kiszállítás igazolása 2020-tól Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2020-tól megváltozott/bevezetett "Termék más tagállamba történő kiszállításának igazolása Közösségen belüli termékértékesítés esetén" kapcsolatban az alábbi kérdésem lenne: hogyan alkalmazható az adómentesség olyan esetben, amikor a más tagállambeli vevő "bejön" a magyar eladó üzletébe, megvásárolja a terméket (jellemzően nem komoly tételekről van szó pár tízezer forint), amelyet saját személyautóval vagy kisterhergépkocsival szállít külföldre. Eddig úgy jártunk el, hogy kértünk egy nyilatkozatot arról, hogy a saját xy rendszámú autóval elszállították, és a rendelkezési helyre megérkezett. Az idei évtől miként tudunk helyesen eljárni? A legkevésbé kockázatos az lenne, ha belföldi, 27%-os áfával állítanánk ki a számlát, de ez a vevő elvesztésével járhat. CMR, fuvarokmány biztosan nem megoldható, hiszen a termék egy személyautóban elfér, az értéke sem túl nagy. (A partnerek legfőképpen szlovákok.) Köszönöm válaszukat előre is!

Közösségi termékértékesítés - 2020 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét! 2020. 01. 01-jétől közösségi termékértékesítés esetén a közösségi értékesítést két meglévő, egymástól független bizonylattal kell alátámasztani. Ezek a bizonylatok – amennyiben az eladó fuvaroz – az alábbiak. Rendelkezni kell kettő dokumentummal az alábbiakból: a termékek feladására vagy fuvarozására vonatkozó dokumentumok (pl. az aláírt CMR dokumentum vagy CMR-fuvarlevél; az áru fuvarozója által kiállított számla, hajóraklevél, a légi teherszállítási számla), vagy rendelkezni kell az előzőekből egy dokumentummal plusz eggyel az alábbiak közül: fuvarozási biztosítási kötvény; fuvarozás kifizetésének banki dokumentuma; a vevő tagállamában közjegyzői nyilatkozat, hogy a termék megérkezett; a célországban a raktár kezelőjének nyilatkozata, hogy bevételezték a terméket. Abban az esetben, ha az eladó saját maga juttatja el a termékeket, saját autójával a szlovák partneréhez (vevőjéhez), akkor hogyan lesz meg a két dokumentum? Szállítólevéllel rendelkezik az eladó, de egyéb – fentebb felsorolt – dokumentumok nem fognak a rendelkezésére állni. Mit lehet tenni ebben az esetben? Milyen dokumentum fogadható el még ez esetben? Válaszát előre is kösznöm!

Ekáer: figyelem, jelentős változás a bejelentés rendjében! Cikk

Olvasói kérdés nyomán jutott tudomásunkra, hogy előzetes figyelemfelhívás nélkül szigorodott az ekáerbejelentés rendje: a fuvarozás megkezdésének dátumánál már az órát és a percet is meg kell jelölni.

Bejelentési kötelezettség 2 millió forint felett Kérdés

Harmadik országbeli magánszemélynek történő értékesítés esetén van-e bejelentési kötelezettség, ha az ellenérték akár 2 millió forintot meghaladó? Vegyi árukról van szó, és megkapja a cég a CMR okmányokat. Valamint jogos-e, ha 0 forintos áfával számláznak?

Fuvarozás fuvar (menet)levelének tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő? Egy fuvarozással foglalkozó belföldi társaságnak (kft.) az egyes fuvarozási megbízás elvállalásakor tudnia kell-e pontosan, hogy kinek a termékét és milyen terméket fuvaroz? A tehergépkocsi fuvarlevelén (menetlevelén, CMR-en) szerepeltetni kell-e a fuvarozott áru pontos meghatározását? (A fuvarozás nem ekáerköteles!) A fuvarozási tevékenységet egy szlovák logisztikával foglalkozó cég megbízásából végezzük Magyarországon belüli fuvarozással, alvállalkozóként. Milyen áfakulccsal kell nekünk mint alvállalkozóknak a szlovák cég felé számláznunk a belföldi fuvart? Köszönöm válaszukat.

Export harmadik országba, szállítás Európai Unióba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megrendelést kaptunk egy Egyesült Arab Emirátusokban letelepedett adóalanytól, aki az általunk gyártott terméket németországi címre szeretné szállíttatni. Az áru fuvarozását az eladó szervezi. A termék további sorsáról nincs tudomásunk. Ez megfelel-e az exportértékesítés kritériumának? CMR-okmány szerint a vevő Németországban veszi át a terméket.

Kkv – EU-s értékesítés Kérdés

Kedves Adószakértő! Gyors válaszra lenne szükségünk a tekintetben, hogy ha egy 300 ezer forint értékű árut szlovákiai EU-s adószámmal rendelkező cég vásárol meg tőlünk, hogyan tudjuk leigazolni, hogy a termék elhagyta az országot? Futárcég az áru terjedelme (kemence) miatt nem fogja kivinni, fuvarozó céggel vitetni pedig többe kerülne, mint kifizetni az áfát! Mi a megoldás, hogy áfamentesen kivihető legyen az áru? Szerződésbe belevenni stb. nem elég? Esetleg milyen kinti hatóság tudná ezt leigazolni úgy, hogy ne legyen "drágább a leves, mint a hús"? Köszönettel.

Közösségen belüli értékesítés magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Cím! Mentes az adó alól a közösségen belüli termékértékesítés magánszemély részére? Cégünk lovakat értékesítene Romániába, de a partner nem rendelkezik közösségi adószámmal, mivel magánszemély. Ha igen, akkor ebben az esetben is CMR-rel kell bizonyítani, hogy a termék közösségen belülre került? Köszönöm.

Közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meg szeretném kérdezni, hogy közösségi értékesítésnek minősíthető-e a következő ügylet. Cégünktől egy német partnere terméket rendel meg, a terméket azonban be kívánja szereltetni egy másik magyarországi céggel a végtermékébe. Nem szeretné az általunk előállított terméket "megutaztani", tehát azt kérné, hogy azt szállítsuk ki a végterméket előállító magyarországi céghez, ebben az esetben hogyan igazolhatjuk, hogy az általunk értékesített termék elhagyta az országot és megérkezett a megrendelőhöz?

CMR Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyomtatványforgalmazó esetén, ha tőle vásárol valaki CMR menetlevelet (amely szigorú számadású nyomtatvány), milyen nyomtatványon kell jelentenie a NAV felé, vagy egyáltalán van-e ilyen kötelezettsége? Bármilyen jelentési kötelezettsége van-e ezzel kapcsolatosan? Köszönettel: OÁ

Közösségen belüli adómentes értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy kereskedelemmel foglalkozó kft. olasz közösségi adószámmal rendelkező vevője megrendelt egy árut, melyet a magyar kft. Olaszországból rendel. A rendelés gyorsasága miatt olasz vevőjéhez szállíttatta a megrendelt árut, nem érkezett meg Magyarországra, Ebben az esetben hogyan számláz a magyar kft., 27 százalékkal? 2. Ugyanez a magyar kft. osztrák közösségi adószámos vevője árut rendel, melyet az eladó magyar kft. szállít ki a kft saját gépjárművével. CMR-t ebben az esetben nem állítottak ki, menetlevél sem áll rendelkezésre. A vevő nyilatkozott írásban, hogy a megrendelt árut a telephelyén átvette. Áfamentesen történt a számlázás, elegendő ebben az esetben a vevő nyilatkozata? 3. Menetlevelet, CMR okmányt kinek, mikor kötelező kiállítani? 4. Előfordul az az eset is, hogy a külföldi vevő saját maga viszi el az árut, ebben az esetben milyen igazolás fogadható el, hogy elhagyta az országot? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ebtenyésztés őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close