hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megmondjuk, mikor kell alkalmazni az áfatörvény 58. §-át

  • adozona.hu

Gépbérletnél mikor kell alkalmazni az áfatörvény 58. §-át, mikor fontos az írásbeli megállapodás, mikor lehet eltekinteni attól? Hogyan kell kiállítani a számlát? Olvasónk kérdésére Bartha Katalin okleveles adószakértő válaszol.

Olvasónk így részletezi kérdéseit: ügyfelem 2016. 05. 03-tól 2016. 05. 28-áig bérelt gépeket. A bérbeadó cég a számlát 2016. 05. 28-ai teljesítési nappal 2016. 05. 31-én állította ki, fizetési határidő 2016. 06. 05-e. „Egy darab” elszámolási időszakra is alkalmazni kell az áfatörvény 58. §-át, vagy megfelelő a fenti teljesítéssel kiállított számla? 2/ Az áfatörvény 58. §-a értelmezéséhez korábban többször olvastam, hogy akkor kell alkalmazni, ha a felek írásban így állapodtak meg. Jelenleg a szerződésekben ki kell-e térni erre, vagy az ügylet jellegéből adódóan kell elbírálni, hogy ide tartozik-e az ügylet elszámolása, vagy sem?

Az áfatörvény[2007. évi CXXVII. tv.] 58. § (1) bekezdése értelmében „amennyiben a felek a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás során időszakonkénti elszámolásban vagy fizetésben állapodnak meg, vagy a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékét meghatározott időszakra állapítják meg, teljesítés az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja.

„(1a) Az (1) bekezdéstől eltérően teljesítés

b) az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakra vonatkozó ellenérték megtérítésének esedékessége, de legfeljebb az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő hatvanadik nap, amennyiben az ellenérték megtérítésének esedékessége az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő időpontra esik.”

A fenti szabályhely alapján a 2. kérdésére az a válasz adható, hogy az elszámolási időszakonkénti elszámoláshoz szükséges a felek előzetes megállapodása e tekintetben. Az áfatörvény írásbeliséget e megállapodásra kifejezetten nem ír elő, így a kizárólag jogszabályi értelemben vett kötelező írásbeliség csak azon esetekben lenne megkövetelhető, amelyeknél a Ptk. írásbeliséget ír elő. Természetesen, adó-számviteli vonatkozású kérdésekben problémát jelenthet, ha például egy írásbeli szerződéssel vagy más módon nem tudja igazolni a felek megállapodásának részleteit, ezért célszerű írásba foglalni a megállapodást.

Az első kérdésére a megállapodás részleteinek ismeretében lehetne kétséget kizáróan megítélni azt, hogy szabályosan került-e kiállításra a gépbérletről a számla vagy sem.

A gépbérlet szólhat napokra is, de annál nagyobb periódusokra is.

Emellett a szabályozás nem zárja ki egyetlen elszámolási időszakra vonatkozóan az 58.§ szerinti elszámolást.

Ha az adott gépbérlet esetén az elszámolási időszakra az 58.§ (1) bekezdése szerinti főszabályt szükséges alkalmazni a felek megállapodása alapján, akkor a fenti adatokkal kibocsátott számla meglátásom szerint helyes.

Ha nem az 58.§ (1) bekezdése szerinti főszabályt, hanem az (1a) bekezdés b) pontját, akkor a fenti számlakiállítás a havi áfás befogadónál jogosulatlan áfalevonást idézhet elő májusra.

A kérdésben foglalt információk alapján nem ítélhető meg egyértelműen, hogy melyik jogszabályhely alkalmazása lenne a helyénvaló.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tevékenységi kör bővítése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Áfa – önellenőrzés

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi utas áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close