hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Útmutató az egyablakos (OSS) rendszerhez

  • adozona.hu

Az elektronikus kereskedelemre vonatkozó új áfaszabályok célja, hogy megkönnyítse az adózók adófizetési kötelezettségeik teljesítését az Európai Uniós tagországokban, olvasható a BDO Magyarország elemzésében.

2021. július 1-jétől lehetősége nyílt a kizárólag távértékesítést végző társaságoknak, hogy regisztráljanak az úgynevezett egyablakos (One Stop Shop – OSS) rendszerbe.

Kik regisztrálhatnak és mi a szerepe?

Nagy segítséget jelenthet azon adózók számára, akik egy adott Európai Uniós tagállamban a távértékesítési küszöb átlépése miatt kellett/kellene áfaregisztrációt végrehajtaniuk. Az OSS rendszerbe történő regisztrációval ugyanis teljesíthetővé válik Magyarországról az Európai Uniós tagországában keletkező adóbevallási és adófizetési kötelezettség. A rendszer segítségével könnyedén és összevontan lehet teljesíteni az adókötelezettségeket egy magyar nyelvű platform használatán keresztül.

2021. július 1-jétől az Európai Unió összes tagállamában az értékhatár egységesen évi nettó 10 000 euró összegben került meghatározásra (az adott valamint az azt megelőző naptári évet figyelembevéve), mely árbevétel elérése után főszabály szerint a távértékesítések a fogyasztás helyének tagállamban minősülnek teljesítettnek és az adózóknak helyi adókulccsal történő számlakiállítása és adófizetési kötelezettsége kötelezővé válik. Az OSS rendszer használatával azonban olyan adózók is élhetnek, akik a meghatározott értékhatárt nem érik el, de az egyablakos rendszert választják adókötelezettségeik teljesítéséhez.

A távértékesítés kizárólag a magánszemélyek részére történő, az Áfa tv. 45/A. § (1) bekezdés szerinti távolról is nyújtható szolgáltatásokra, illetve Közösségen belüli termékértékesítésekre terjed ki.

Fontos, hogy csak az adóbevallás benyújtására és az adófizetési kötelezettségre terjed ki, így adólevonási jogot az OSS rendszeren keresztül benyújtott adóbevallásokban nem lehet érvényesíteni.

A fent említett változások mellett az új szabályozás bizonyos esetekben adófizetési kötelezettséget telepít a távértékesítést végző webáruházakra is, valamint lehetőséget biztosít a 150 eurós „belső” értéket meg nem haladó importküldemények utáni áfa megfizetésére is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Gázolaj-visszatérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs