hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki a fuvarozási ügy ura? Áfa többszereplős unión belüli értékesítésnél

  • adozona.hu

Három uniós tagállamban lévő cég közötti ügylet, három eset, amelyek a fuvarszervező személyében térnek el egymástól. Olvasónk áfáról, háromszögügyletről kérdezett, Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

A kérdező a következőket írta: „Holland kapcsolt vállalkozásunktól termékeket szerez be a magyar cégünk, és ezt a terméket értékesítjük a cseh vagy osztrák, szintén adóalany vevőnknek. A termék nem kerül be Magyarország területére, hanem közvetlenül Hollandiából Ausztriába, illetve Csehországba szállítják. 1. eset: ha a fuvarozást a holland vállalkozás szervezi, majd továbbszámlázza a magyar cégnek, a magyar cég pedig továbbszámlázza az osztrák vevőnek, ebben az esetben háromszögügyletnek minősül-e az ügylet a magyar fél szempontjából? Ha nem háromszögügylet, akkor az áfabevallás mely során kell bevallanom a beszerzést és értékékesítést? Az értékesítésről vevő részére kiállított számlában milyen áfamegjelölést szerepeltessek? 2. eset: Ha a vevő intézi a fuvarozást és ő viseli a költségét, akkor a fenti ügylet háromszögügyletnek minősül-e? Ha nem háromszögügylet, akkor hová kell beraknom a beszerzett és értékesített terméket az áfabevallásban? Minek minősül a beszerzés és értékesítés? Az értékesítésről kiállított számlában milyen áfamegjelölést szerepeltessek? 3. eset: Ha a termék fuvarozásának költségét külön számlában számlázza ki számunkra a beszállító (több fuvar költségét egy számlában számlázza), akkor ez is háromszögügyletnek minősül-e, ha a fuvarozott termék értékesítése háromszögügylet volt. Vagyis ugyanúgy kell-e bevallanom, kezelnem, mint a termékértékesítést? Vagy közösségen belüli szolgáltatásnyújtás lesz?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfatörvény speciális teljesítési hely rendelkezéseket tartalmaz azon esetekre, amikor a termék több értékesítés tárgya úgy, hogy a szállítás közvetlenül az első szereplőtől az utolsóhoz történik, azaz láncügyletekről van szó –     írta elöljáróban szakértőnk. A törvény a termék értékesítésének teljesítési helyét meghatározó különös szabályok között rendezi az adott – láncértékesítési – ügyletekre vonatkozó szabályokat. A háromszögügyletet szokás egy speciális láncügyletnek nevezni, mely szabályozás a beszerző, tehát a termék rendeltetési helye szemszögéből rendezi a teljesítési hely szabályait. A láncügylethez hasonlóan itt is csak egyetlen értékesítés lehet adómentes, méghozzá az a fuvarozással érintett értékesítés, amelyben a fuvarozást végző vagy arra megbízást adó szereplő részt vesz, akár mint eladó, akár mint vevő. Az ezt megelőző, illetve ezt követő értékesítés teljesítési helyét ez a fuvarozásos értékesítés határozza meg. A háromszögügylet szabályai a közbenső beszerző számára jelentenek könnyítést, és csakis abban az esetben, amikor az ügyletben az eladó, vagy a közbenső szereplő vevőként fuvaroztat.

Szakértőnk, mielőtt rátért a konkrét esetekre, tisztázta, hogy ki minősül fuvarmegrendelőnek. Az uniós ítéletek által is megerősített magyar joggyakorlat szerint az alapján dönthető el a kérdés, hogy melyik az a szereplő a láncban, aki megbízza a fuvarozással a fuvarozót, illetve ki az, aki saját szállító járművével elszállítja az árut. Az a fuvarozással érintett értékesítés, amelyben a fuvarozást végző vagy arra megbízást adó szereplő részt vesz, akár mint eladó, akár mint vevő. A vonatkozó európai uniós gyakorlat és egyedi NAV tájékoztatások szerint a fuvarozási ügy ura az, aki rendelkezik fő felelősként a fuvarozás felett.

Lássuk a kérdésben szereplő konkrét eseteket:

1. eset: Az ügylet megvalósítja a háromszögügylet speciális tényállását. Ha a holland cég eladóként szervezi a fuvarozást (másként nem is tudja) az ő értékesítése valósítja meg az adómentes közösségen belüli értékesítés feltételeit (ugyanígy alakul a teljesítési hely, ha a magyar közbenső vevő vevőként rendeli meg a fuvart). A kérdés kitér arra is, hogy a fuvarköltség átterhelésre kerül a további partnerek felé, így kérdéses, ki a fuvar megrendelője, illetve háromszögügyletnek minősül e a magyar fél szempontjából. A magyar és az uniós joggyakorlat alapján a fuvarozás megrendelőjének az minősül, aki a fuvarozás során az „ügy ura”, tehát aki döntő befolyással bír a fuvarozás feltételeinek, körülményeinek alakulására és irányítási joga van az áru útját illetően. A költség viselője ebből a szempontból irreleváns.

Ha valóban ez a holland társaság tekinthető a fuvarozás szervezőjének, az ő értékesítése adómentes, az ezt követő értékesítések, így a magyar közbensőé is, a rendeltetési helyen adózik. A magyar társaság megvalósít Magyarországon egy közösségen belüli értékesítést, (hiszen ez az értékesítés az adómentes), majd az ezt követően Ausztriában/Csehországban teljesítettnek minősülő termékértékesítést, azonban a háromszögügylet egyszerűsítésének köszönhetően (itt azonban meg kell nézni a célország szabályait is) a magyar társaságnak nem kell bejelentkeznie és adószámot kérnie Ausztriában/Csehországban. Számláját a saját közösségi adószámáról kell kiállítania, melyen szerepeltetnie kell a háromszög-egyszerűsítésre utalást, azt a tényt, hogy helyette a végső vevőnek kell fordított adózással adóznia. Mind közösségi beszerzésről, mind adómentes értékesítésről kell jelentést tennie, a közbenső vevő minőséget jelölve.

Itt megjegyezzük, hogy a háromszögügylet szabályainak alkalmazása nem opcionális, elviekben kötelezendő alkalmazandó a tagállamok számára.

Ha a magyar társaság nem alkalmazza a háromszögügylet szabályait, a beszerzés után közösségi beszerzés címén adófizetési kötelezettsége keletkezik, a felszámított áfát azonban nem vonhatja le. Az értékesítés magyarországi teljesítési hely hiányában magyar áfa területi hatályán kívüli lesz (még a magyar adószáma sem lehet érintett), illetve a vállalkozás a külföldi bejelentkezés kötelezettségét nem tudja elkerülni.

2. eset: A kérdésben szereplő vevő alatt a végső vevőt értve, amennyiben ő a fuvarozás szervezője (egyébként ugyanez a helyzet, ha a közbenső vevő fuvaroztat eladóként) a háromszögügylet egyszerűsítése nem alkalmazható. A láncban az adómentes közösségi értékesítés a magyar közbenső vevő és osztrák/cseh partnere közötti lesz, így az ezt megelőző értékesítés nem lehet a magyar fél szempontjából belföldi, csak külföldi, Hollandiában teljesült beszerzés, ottani áfa áthárításával. A végső vevő felé történő értékesítést a magyar félnek a holland szabályok figyelembevételével, ottani adószámáról kell közösségi adómentes értékesítést számláznia osztrák/cseh partnere felé. Ebben a konstrukcióban a magyar társaság a külföldi bejelentkezést nem tudja elkerülni. A magyar adószámán és a számlázási rendszerében ez az ügylet nem is jelenik/jelenhet meg, összesítő nyilatkozatot sem kell benyújtania (de a hollandnál kell).

3. eset: Az áfatörvény 72. §-a szerint termék Közösségen belüli beszerzése esetében az adó alapjának megállapítására az áfatörvény 65-67., 70. és 71. §-ok rendelkezéseit kell alkalmazni, amelyek az ahhoz hasonló termékértékesítésre lennének alkalmazandók. Ez azt jelenti, hogy az adó alapja az ellenérték, amelyet növelnek a termékértékesítéshez kapcsolódó olyan járulékos költségek, amelyeket az értékesítő hárít át (például fuvarozási költség, de csak akkor, ha az eladó szervezi a fuvart).

Ha a fuvarozást, szállítmányozást a közösségi beszerző vevő rendeli meg közvetlenül (tehát ha a fuvarozó, szállítmányozó a vevő felé számláz), a közlekedési költségek szolgáltatásként és nem a közösségi termékbeszerzés adóalapjaként jelennek meg a beszerzőnél, amely után, ha a szállítmányozó, fuvarozó nem belföldi adóalany, akkor külfölditől igénybe vett önbevallással rendezendő fordított adózású szolgáltatásként, ha pedig a szolgáltatásnyújtó belföldi adóalany, akkor belföldi áfát tartalmazó számlában áthárított adóként jelennek meg, amelyet a beszerző – egyéb feltételek fennállása esetén – levonhat.

Tehát abban az esetben, ha a magyar közbenső vevő (vevőként) rendelte meg a fuvart közvetlenül, hiába alkalmazható a háromszögügylet egyszerűsítése, nem a közösségi beszerzés adóalapjaként jelenik meg a beszerzőnél a fuvarozás. A holland eladó továbbszámlázása esetén a fuvar a beszerzés adóalapjaként adózik.

Ha a magyar cég eladói pozíciójában rendelte meg a fuvart (2. pont), az ügylet külföldi teljesítési helyű lesz, ott az ottani szabályok adnak arra választ (a mi 70. §-unkhoz hasonlóan), hogy az adómentes értékesítésénél a fuvar az adó alapjába beletartozik-e.

A fenti eseteket a magyar és uniós szabályok ismeretében elemeztem, a konkrét adózási megítéléshez az adott külföldi héa szabályozás tanulmányozása is elengedhetetlen – hangsúlyozta Bunna Erika.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Részletek >>
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó megszüntetés utáni kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Alanyi áfamentesség és tagi kivét

Szipszer Tamás

adószakértő

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close