hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Késésben az áfatörvény? Fogódzó az utalványok adózásához

  • Kneitner Lea

A napokban számos kérdést kaptam azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell kezelni az utalványokat az új EU tanácsi irányelv alapján, amelyet már tavaly január 1-jétől át kellett volna ültetni a magyar áfatörvénybe. Így összefoglaltam az ezzel kapcsolatos változásokat és a megoldási javaslatokat.

Az utalványok használata mind a szolgáltató cégeknél, mind a kereskedelmi cégeknél gyakran alkalmazott juttatási rendszer, így az adózási kezelésének a változására érdemes mielőbb felkészülni.

Mi minősül utalványnak?

Az utalvány jellemzően egy olyan eszköz, amely birtokosát termékekhez vagy szolgáltatásokhoz való hozzáférésre vagy arra jogosítja fel, hogy termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódó árengedményben vagy visszatérítésben részesüljön. Az utalvány kibocsátója kötelezettséget vállal a termékértékesítésre vagy a szolgáltatásnyújtásra, az árengedményre vagy a visszatérítés kifizetésére.

Az utalvány ölthet elektronikus vagy fizikai formát, és általában kereskedelmi vagy promóciós célja van, amely lehet bizonyos termék vagy szolgáltatás forgalmának növelése, vagy termékekért vagy szolgáltatásokért járó ellenérték kifizetésének meggyorsítása. Más szóval az utalvány célja a termékek vagy szolgáltatások piacának bővítése, a vevői hűség növelése vagy a fizetési folyamat megkönnyítése. E célok alapján különböztethető meg az utalvány olyan egyéb eszközöktől, mint például az utazási csekk, ahol a cél csupán a kifizetés végrehajtása.

Azok az eszközök, melyek célja pusztán a kifizetés végrehajtása, az áfaszabályok alkalmazásában nem minősülnek utalványnak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, adózás szempontjából hogyan javasolt kezelni az utalványokat!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Építési telek – egyenes vagy fordított áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Jutalék áfa – építőipar

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Használt ingatlan értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close