hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kellő körültekintés az adóhatóság szemszögéből

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász
1

Milyen körülményeket kell vizsgálni ahhoz, hogy az adóhatóság ne kifogásoljon egy számlát, abból a szempontból, hogy a társaság nem járt el kellő körültekintéssel partnere kiválasztásakor? Melyek azok a körülmények, melyek önmagukban nem elégségesek az áfalevonási jog megkérdőjelezéséhez? Honnan szerezhet az adózó a partneréről információkat?

Az Európai Unió Bírósága több esetben kimondta, hogy az adózó adólevonási jogosultsága abban az esetben vitatható, ha objektív körülmények mellett és anélkül, hogy az adózót olyan ellenőrzésekre köteleznék, amely nem feladata, megállapítható, hogy az adózó tudott vagy tudnia kellett volna arról, hogy partnere általános forgalmi adókijátszásban vesz részt. Újszerűnek mondható az 3010/2015. számú NAV útmutató a tekintetben, hogy részletesen foglalkozik azzal a témával, hogy milyen körülményeket kell vizsgálni az adózónak a szerződéskötéskor, illetve az ügylet teljesítésekor.

Az adóhatóság rögzíti azt is, hogy nem vezethet önmagában, más bizonyítékok hiányában elégségesnek az adólevonás megtagadásához (a kellő körültekintés hiányának megállapításához), ha:

– a számlakibocsátó érdekkörében merül fel olyan szabálytalanság, amelyről a számlabefogadó nem tudott, illetve nem tudhatott, arra ráhatása nem lehetett. Ilyennek minősül, ha az érintett termékek, szolgáltatások korábbi és későbbi értékesítését terhelő áfát nem vallották be, nem fizették be vagy a számlakibocsátó az ügyletet nem tüntette fel a könyvelésében,

– a számlatömb, melyből a kérdéses számlát kiállították, nem a számlakibocsátó által került megvásárlásra, illetőleg azt a számlakibocsátó szigorú számadású nyomtatványként nem vette nyilvántartásba,

– a számlakibocsátó nem rendelkezett a szükséges munkaerővel, tárgyi eszközökkel, vagyonnal.

Ugyanakkor az adólevonási jog érvényesítése érdekében az adóalany nem hivatkozhat minden esetben – a körülményektől függetlenül – arra, hogy e szabálytalanságokról nem tudott. Az adóalany gazdasági tevékenységétől és az érintett gazdasági szektortól függően vannak olyan objektív körülmények, amelyeket az adóalanynak meg kell vizsgálnia, annak érdekében, hogy ne merülhessen fel, hogy tudnia kellene, hogy adókijátszásban vesz részt.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: milyen adatok ellenőrzését várhatja el az adóhivatal az adóalanytól, és milyenekét nem!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A 3010/2015-ös NAV útmutatóról a NAV nem sokat tud, azt a minisztériumban szerkesztették és egy sor Európai Bírósági ítélettel szembe megy a szöveg. Néhányat viszont azért épít be, mert már szinte biztos, hogy az erre alapuló hivatali döntések megbuknak a bíróságon.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárművezető-oktatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs