hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatás áfája – teljesítési hely

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Az áfatörvény alkalmazásának lényeges területét alkotja a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyének meghatározása. A teljesítési hely ismeretében tudjuk eldönteni ugyanis azt, hogy az adott ügylettel kapcsolatos forgalmi adó melyik állam költségvetését illesse meg.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) és a mögötte álló uniós irányelv (112/2006. számú Irányelv) a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyét általában az igénybe vevő adójogi státusza alapján határozza meg. Ez alapján, fő szabály szerint, ha egy szolgáltatást adóalany (vállalkozás) vesz igénybe, akkor ezen szolgáltatás teljesítési helye az igénybe vevő adóalany gazdasági letelepedésének a helye. Ha pedig a szolgáltatást nem adóalany veszi igénybe, akkor a szolgáltatás nyújtójának gazdasági letelepedési helye fogja meghatározni a teljesítés helyét.

Amikor azonban a szolgáltatásnyújtás valamely ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódik, akkor a fenti általános szabály nem érvényesül. Ez esetben ugyanis mindig az ingatlan fekvése fogja meghatározni a teljesítés helyét, függetlenül a szolgáltatás igénybe vevőjének személyétől.

Olvassa el az Adózóna "Áfa távolról is nyújtható szolgáltatásoknál", valamint "Harmadik országba értékesítés alanyi adómentesként: áfás vagy nem áfás?" című írásait is!

Például, ha egy magyar vállalkozás egy német adóalanynak nyújt egy olyan ingatlannal közvetlenül kapcsolatos szolgáltatást (például adásvételi szerződés megszerkesztése), mely ingatlan Magyarországon található, akkor a német partner hiába adja meg közösségi adószámát, az ügyletet magyar áfa fogja terhelni.

A magyar áfatörvény csupán példálódzó jelleggel sorolja fel azokat a szolgáltatásokat, melyek a jogalkotó megítélése szerint közvetlenül kapcsolódnak valamely ingatlanhoz:

• az ingatlanközvetítői és -szakértői szolgáltatások,

• a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatások,

• az ingatlanhasználatra vonatkozó jogok átengedése, valamint

• az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatások.

A fenti felsorolás tehát nem kimerítő, így a jogalkalmazóknak adott esetben komoly fejtörést okozhat annak megállapítása, hogy egy konkrét szolgáltatás „kellően” közvetlenül kapcsolódik-e egy ingatlanhoz.

Az európai jogalkotók – felismerve ezt a problémát – még 2013-ban döntöttek úgy, hogy 2017. január 1-jei hatállyal kiegészítik az áfa irányelv végrehajtási rendeletét (282/2011. számú végrehajtási rendelet), ezzel segítve a vállalkozásokat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit tartalmaz a végrehajtási rendelet, annak kiegészítése, illetve a hozzá kibocsátott magyarázat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close