hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa távolról is nyújtható szolgáltatásoknál

  • adozona.hu

Nyelvoktatással – nem akkreditált képzés – foglalkozó kft. a globális információs hálózaton keresztül távoktatási szolgáltatást kíván nyújtani a világ bármely országában élő, nem adóalany személyek részére. Ha a távoktatást EU-n kívüli magánszemély részére nyújtja, akkor kell áfát felszámítania a tevékenységére? Ha igen, melyik ország áfáját? Ha nem kell, akkor mit kell írni a számlára? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

"Jól tudom, hogy ha közösségen belüli magánszemély veszi igénybe a távoktatási szolgáltatást, akkor a magánszemély lakhelye szerinti tagállam áfáját kell felszámítani és a MOSS rendszeren keresztül bevallani? A válaszukat a kiva hatálya alá tartozó, közhasznú nonprofit kft.-re is ugyanúgy kell alkalmazni? A tárgyi adómentesség csak az akkreditált képzésre vonatkozik?" – egészítette ki kérdéseit olvasónk.

Az áfatörvény 45/A paragrafus (1) bekezdésének c) pontja alapján nem adóalany részére elektronikus úton nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol ezzel összefüggésben a szolgáltatást igénybevevő nem adóalany letelepedett, letelepedés hiányában pedig, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. Ebben az esetben a szolgáltatást nyújtó alkalmazhatja a héa szűkített egyablakos rendszert, az úgynevezett MOSS-t.

Elektronikus úton nyújtott szolgáltatásnak minősül egyebek mellett a távoktatás is, feltéve, hogy a szolgáltatás nyújtása és igénybevétele globális információs hálózaton keresztül történik. A szolgáltatás nyújtója és igénybevevője közötti, ilyen hálózaton keresztüli kapcsolat felvétele és tartása – ideértve az ajánlat tételét és elfogadását is – azonban önmagában még nem elektronikus úton nyújtott szolgáltatás – magyarázta szakértőnk.

Az uniós héaszabályok magyarázó megjegyzései alapján távoktatási szolgáltatásnyújtásnak minősül az automatizált távoktatás, amely internetet vagy más, hasonló elektronikus hálózatot igényel, minimális vagy semmilyen emberi közreműködéssel, beleértve a virtuális osztálytermeket, kivéve, amikor az internetet vagy hasonló elektronikus hálózatot a tanár és a tanuló közötti egyszerű kommunikációs eszközként használják, illetve munkafüzetek, amelyeket a tanulók online töltenek ki, és amelyek osztályozása automatikusan, emberi közreműködés nélkül történik.

 Ha a fenti feltételek megvalósulnak, úgy a teljesítés helye az igénybevevő nem adóalany lakóhelye, letelepedése szerinti országban lesz, attól függetlenül, hogy az harmadik országban, vagy a közösségen belül van. Közösségen belüli igénybevétel esetén az áfatörvény 45/A paragrafusának (3) bekezdésében foglalt feltételek együttes teljesülése esetén a szolgáltatásnyújtónak nem kell alkalmaznia az előbbi szabályt, ebben az esetben a teljesítés helye belföld lesz.

A fenti rendelkezések érvényesek a kérdésben szereplő, a kiva hatálya alá tartozó, közhasznú nonprofit kft.-re is.

A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzettel összefüggő kapcsolódó cikkeinket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close