hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa távolról is nyújtható szolgáltatásoknál

  • adozona.hu

Nyelvoktatással – nem akkreditált képzés – foglalkozó kft. a globális információs hálózaton keresztül távoktatási szolgáltatást kíván nyújtani a világ bármely országában élő, nem adóalany személyek részére. Ha a távoktatást EU-n kívüli magánszemély részére nyújtja, akkor kell áfát felszámítania a tevékenységére? Ha igen, melyik ország áfáját? Ha nem kell, akkor mit kell írni a számlára? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

"Jól tudom, hogy ha közösségen belüli magánszemély veszi igénybe a távoktatási szolgáltatást, akkor a magánszemély lakhelye szerinti tagállam áfáját kell felszámítani és a MOSS rendszeren keresztül bevallani? A válaszukat a kiva hatálya alá tartozó, közhasznú nonprofit kft.-re is ugyanúgy kell alkalmazni? A tárgyi adómentesség csak az akkreditált képzésre vonatkozik?" – egészítette ki kérdéseit olvasónk.

Az áfatörvény 45/A paragrafus (1) bekezdésének c) pontja alapján nem adóalany részére elektronikus úton nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol ezzel összefüggésben a szolgáltatást igénybevevő nem adóalany letelepedett, letelepedés hiányában pedig, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. Ebben az esetben a szolgáltatást nyújtó alkalmazhatja a héa szűkített egyablakos rendszert, az úgynevezett MOSS-t.

Elektronikus úton nyújtott szolgáltatásnak minősül egyebek mellett a távoktatás is, feltéve, hogy a szolgáltatás nyújtása és igénybevétele globális információs hálózaton keresztül történik. A szolgáltatás nyújtója és igénybevevője közötti, ilyen hálózaton keresztüli kapcsolat felvétele és tartása – ideértve az ajánlat tételét és elfogadását is – azonban önmagában még nem elektronikus úton nyújtott szolgáltatás – magyarázta szakértőnk.

Az uniós héaszabályok magyarázó megjegyzései alapján távoktatási szolgáltatásnyújtásnak minősül az automatizált távoktatás, amely internetet vagy más, hasonló elektronikus hálózatot igényel, minimális vagy semmilyen emberi közreműködéssel, beleértve a virtuális osztálytermeket, kivéve, amikor az internetet vagy hasonló elektronikus hálózatot a tanár és a tanuló közötti egyszerű kommunikációs eszközként használják, illetve munkafüzetek, amelyeket a tanulók online töltenek ki, és amelyek osztályozása automatikusan, emberi közreműködés nélkül történik.

 Ha a fenti feltételek megvalósulnak, úgy a teljesítés helye az igénybevevő nem adóalany lakóhelye, letelepedése szerinti országban lesz, attól függetlenül, hogy az harmadik országban, vagy a közösségen belül van. Közösségen belüli igénybevétel esetén az áfatörvény 45/A paragrafusának (3) bekezdésében foglalt feltételek együttes teljesülése esetén a szolgáltatásnyújtónak nem kell alkalmaznia az előbbi szabályt, ebben az esetben a teljesítés helye belföld lesz.

A fenti rendelkezések érvényesek a kérdésben szereplő, a kiva hatálya alá tartozó, közhasznú nonprofit kft.-re is.

A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzettel összefüggő kapcsolódó cikkeinket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő – méhészet

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozó költség – áfa

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close