Ingatlan-bérbeadás: mikor kell számla, és mikor elég a számviteli bizonylat?

  • adozona.hu
4

Adószámmal rendelkező magánszemélynek kell-e számlát kiállítania az ingatlan-bérbeadásról, vagy elég a számviteli bizonylat, ha magánszemélynek, illetve, ha vállalkozásnak ad bérbe? Ha számlát kell kiállítania, kell-e online számla? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Adószámos magánszemély a legtöbb esetben köteles számlát adni. Ilyen, amikor a megrendelő egy kifizetőnek minősülő személy, aki köteles levonni a törvényben előírt adókat, járulékokat. Mindenképpen számlát kell kiállítani, ha a számla áfát tartalmaz. Bár az esetek nagy részében az adószámos magánszemélyek főleg alanyi adómentesek, így ezért eleve nem tartalmaz áfát a számlájuk.

A kérdésben szereplő esetekben tehát, ha alanyi mentes a bérbeadó, akkor ha magánszemélynek ad bérbe, elegendő lehet a számviteli bizonylat, viszont, ha kifizetőnek ad bérbe, akkor szükséges a számla.

Az áfaalanyok számlaadat-szolgáltatási kötelezettség alá eső számláinak, számlával egy tekintet alá eső okiratainak (a továbbiakban együtt: számla) köre 2021. január 4-étől kibővült. Ettől az időponttól már nem csak a belföldön nyilvántartásba vett áfaalany vevőknek kiállított számlákról kell adatot szolgáltatni, hanem az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjed minden olyan számlára, amelyre az áfatörvény számlázási szabályai alkalmazandók. Így 2021. január 4-étől számlaadat-szolgáltatási kötelezettséggel érintett a nem áfaalany személynek kiállított számla is. A számlaadat-szolgáltatási kötelezettség viszont továbbra is csak az áfaalanyokat terheli, akik körébe beletartoznak az az alanyi adómentességet választók is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (4)
kbujdoso

Tisztelt Kollégák!
Szerintem, ha egy cikk ekkora tévedéseket tartalmaz, akkor igen is a cikk alatt kommentben kell jelezni, hogy a laikus olvasóknak legyen esélyük a helyes válasz megismerésére.
Bár a kérdést feltevő egyértelműen ingatlan bérbeadással kapcsolatban tette fel a kérdést, a szakértői válasz egy teljesen általános, kifizetői adókötlezettségek szempontjából indította választ, azzal, hogy számlát kell kiállítani. Majd a válaszba belekeverva az alanyi adómentességet és a magánszemély bérlőt, jutott arra a megállapításra, hogy nem kell számlát kiállítani magánszemély bérlő esetén.
1. A kifizető adólevonási és egyéb feladata akkor is fennáll, ha nem számlát kap, hanem számviteli bizonylatot, vagy mármilyen fecnit, ami tartalmazza a szükséges adatokat.
2. Számlakibocsátási kötelezettsége az Áfa törvény 159.§ alapján egyformán van az alanyi adómentesenek és az áfa-körös adózónak is, mert mindkettő adóalanya az Áfa törvénynek. (Egy aam webshoposnak is kell számlát adni, amikor magánszemély vásárol tőle.)
3. Az Áfa törvény 165.§ alapján az ott felsorolt alapvetően tárgyi adómentes szolgáltatások esetén nem kell számlát kiállítani (mentesül az adózó ezen kötelezettség alól), helyette számviteli bizonylattal eleget tehet bizonylat kiállítási kötelezettségének.

Ez a 165.§ alkalmazandó akkor is, ha magánszemély a bérlő, és akkor is ha cég (kifizető) a bérlő, hiszen nincs semilyen kitétel erre vonatkozóan. A kifizető (céges bérlő) a számviteli bizonylat alapján tesz eleget a kifizetői feladatainak (adólevonás, bevallás, stb.), és számoolja el költségként a bérleti díjat.
Ezt az egy paragrafust kellett volna a válaszadónak megadni.

papatimontankf

Kedves Kollégák!

Tökéletesen osztom a felhördülésüket, de a kommenteket tényleg nem itt érdemes (és korrekt) megtenni, hanem új kérdésként, a cikk szerzőjének címezve. Így lesz esélye -az egyébként lelkiismeretes, felkészült- szerzőnek egy szakmai vitára, illetve ha szükséges, a válasza nyilvános javítására.

papattila

mindflux

A cikk (sajnos) azzal nem foglalkozik, hogy egyáltalán köteles vagyok-e (mikor vagyok köteles) adószámot igényelni, ha bérbe szeretnék adni ingatlant.

Egyébként én is úgy tudom, hogy nem vagyok köteles számlát kiállítani, csak számviteli bizonylatot.

159. § (1) Az adóalany köteles - ha e törvény másként nem rendelkezik - a 2. § a) pontja szerinti termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője részére, ha az az adóalanytól eltérő más személy vagy szervezet, számla kibocsátásáról gondoskodni.

2. § E törvény alapján adót kell fizetni:
a) adóalany által - ilyen minőségében - belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása,
b) terméknek az Európai Közösségen (a továbbiakban: Közösség) belüli egyes, belföldön és ellenérték fejében teljesített beszerzése és
c) termék importja
után.

A kulcskérdés szerintem tehát az, hogy adóalanynak számít-e a bérbeadó vagy sem. A "kifizetőtől" való függés nem tudom, hol található a jogszabályokban.

COMLAN

NAV tájékoztatás 2021.01.19-én

Kérdés: Kell az adómentes ingatlan-bérbeadásról (például lakóingatlan, üzlethelyiség bérbeadása) 2021.01.04. után számlát kibocsátanom, és arról online adatot szolgáltatnom?

Válasz: Az adómentes ingatlan bérbeadást továbbra sem kötelező számlával bizonylatolni, így erről a szolgáltatásról adatot sem kell szolgáltatni.
Az adómentes ingatlan-bérbeadást 2021.01.04. után is elég egyéb számviteli bizonylattal alátámasztani, arról nem kell számlát kiállítani, így ezzel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettség sincs. Ezt nem befolyásolja a szolgáltatás igénybe vevőjének személye, jogállás, (azaz, hogy az igénybe vevő áfaalany vállalkozás vagy nem áfaalany természetes személy).
Ez akkor is így van, ha a bérbeadó bizonylatolási gyakorlata szerint, saját döntéséből fakadóan, számlát állít ki számviteli bizonylatként. Ugyanakkor e számviteli bizonylatokat egyértelműen és utólag bizonyítható módon el kell különíteni az olyan számláktól, amelyek kapcsán az adóalany nem mentesülhet a számlakibocsátási kötelezettség alól, vagyis amelyekről adatot kell szolgáltatnia.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Hotelköltségek adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Osztalék elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs