hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kell kiállítania a számlát a szállásadónak

  • adozona.hu
2

Hogyan kell kiállítania a szállásadónak a számláját, szükséges-e az e-számla? Olvasói kérdésre Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: A Booking. com a vendégektől beszedte a pénzt a szállás megrendelésekor, már 2020-ban is, majd mikor a vendég megérkezett, az azt követő hónap 15-éig megküldte a szállásadónak. Most hasonló megoldást alakít ki a szállás.hu is, ha a vendégfogadó hozzájárul. De hogy alakul akkor a szállásadó számlája? Ha jól értesültem, akkor 2021-ben minden vendégről e-számlát kell kiállítani, hogyan lehet ezt megoldani, hisz már a vendéget küldők, számláztak a vendég felé. (Az én vendégemnek is kellett számlát kiállítani, ennek összegét a vendéglátó hol találja meg a szezonra vonatkozóan?) A pénz átküldése után több mint valószínű, hogy az ő közreműködési összegét, le is vonták.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A szálláshely-közvetítés számlázása kapcsán többféle megoldás létezik a gyakorlatban.
1. Direkt számlázás jutalékkal: ebben az esetben a magánszemély felé a szállásadó számláz, emiatt direkt a számlázás
 Ha a közvetítő a szálláshely-szolgáltatóval áll jogviszonyban:
♦ a szálláshely-szolgáltató a szolgáltatásáról (amely a jutalékot is tartalmazza) számlát állít ki a magánszemély részére,
♦ a közvetítő számláját a szálláshely-szolgáltató felé állítja ki.
Ha a közvetítő a magánszeméllyel áll jogviszonyban
♦ a szálláshely-szolgáltató a szolgáltatásáról (amely a jutalékot nem tartalmazza) számlát állít ki a magánszemély részére,
♦ a közvetítő számláját a magánszemély felé állítja ki, ha neki nyújtotta a szolgáltatást.

2. Közvetített szolgáltatás (áfatörvény 15. §): a magánszemély a szálláshely közvetítővel van közvetlen kapcsolatban, a szállásadóval nem,
♦ a teljes szolgáltatásról a közvetítő állítja ki a számlát a magánszemély felé, ez tartalmazza a teljes szálláshely-szolgáltatás díját (ez közvetített szolgáltatásnak tekintendő) és a jutalékot is.
♦ a szálláshely-szolgáltatás összegét a szolgáltató a közvetítő felé számlázza.

3. Más nevében és javára beszedett pénzösszeg (áfatörvény 71. § (1) bekezdés c) pont): a magánszemély felé a szálloda számláz, azonban pénzmozgás a közvetítő és a magánszemély között történik.
Ha a közvetítő a szálláshely-szolgáltatóval áll jogviszonyban:
♦ a szálláshely-szolgáltató a szolgáltatásáról (amely a jutalékot is tartalmazza) számlát állít ki a magánszemély részére,
♦ a közvetítő számláját a szálláshely-szolgáltató felé állítja ki,
♦ a magánszemély a teljes összeget a közvetítőnek utalja, aki a szálláshely-szolgáltatónak más helyett és más javára beszedett, elszámolási kötelezettséggel átvett pénzeszközként továbbítja a szálláshely-szolgáltatás összegét a szolgáltatónak, – fontos, hogy ez  a módszer elkülönített nyilvántartás vezetését igényli, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a közvetítő a magánszemély által fizetett összegből a saját számlájának ellenértékét tartja meg.
Ha a közvetítő a magánszeméllyel áll jogviszonyban
♦ a szálláshely-szolgáltató a szolgáltatásáról (amely a jutalékot nem tartalmazza) számlát állít ki a magánszemély részére,
♦ a közvetítő számláját a magánszemély felé állítja ki, ha neki nyújtotta a szolgáltatást,
♦ a magánszemély a teljes összeget a közvetítőnek utalja, aki a szálláshely-szolgáltatónak más helyett és más javára beszedett, elszámolási kötelezettséggel átvett pénzeszközként továbbítja a szálláshely-szolgáltatás összegét a szolgáltatónak, – fontos, hogy ez  a módszer elkülönített nyilvántartás vezetését igényli, ez azt jelenti, hogy a magánszemély két jogcímen utal, a közvetítő pedig a saját maga által kiállított számlában lévő ellenértéket tartja meg.

Fontos lenne tisztázni, hogy a kérdésben szereplő eset melyik konstrukciót valósítja meg, ki kivel áll szerződéses kapcsolatban.

Ha a szállásközvetítő már számlázott a vendégek felé, bizonyosan nem kell a szállásadónak ismételten számlázni a magánszemély vendégek felé.

2021-től a magánszemély részére kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni a NAV online rendszerében, az e-számla kiállítása nem lesz kötelező.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Ruszin Zsolt

Ezzel a számlakiállítással van egy kis gond.

A vevő korántsem biztos, hogy a megszállt vendég, több vendég esetén pedig nem tudni, hogy mi van. Fizetheti a szállást anyuka (ő a vevő), anélkül, hogy a személyéről valaha is értesülnénk. A vendég(ek) adatai tehát megvannak, de a vevő neve, címe: nincs.

Ezért egyáltalán nem kell számlát kiállítani, akármit is ír az Áfa tv. 163.§-a, ami sajnos éppen emiatt súlyosan irányelv-ellenes.

Tehát: a szállásadó korántsem biztos, hogy értesül a vevő nevéről, pláne a címéről. Ha a kedves vevő nem kér számlát - ezen adatok megadásával - akkor elvileg a nyugta szabályai maradnak, amit készpénzes fizetési esetén Magyarországon csak pénztárgéppel lehet kibocsátani (kivéve a falusi vendéglátást), ami önmagában is tiszta agybaj, főleg egy NTAK mellett. Azonban itt nem kártyás kifizetés történik. A Booking, az Airbnb és társai ugyanis átutalással küldik a pénzt (kötegelve), így korántsem kell pénztárgép. A készpénzes fizetés esetén lehet találkozni a kedves vendéggel és meg lehet érdeklődni tőle, hogy ki a vevő és mi a címe, ott nincs akadálya a számla kiállításának, amit lehet jelentgetni a PTGSZLAH nyomtatványon (2021-től, XML 3.0. esetén: minek?).

Tehát marad az "átutalásos nyugta".
Az átutalásos nyugta meg istentudjamicsoda.

Legutóbbi adóhatósági ellenőrzésem kapcsán a NAV a kibocsátott számlákat követelte a szálláshelytől. Válaszuk előadtam a fenti dilemmát. Aztán szépen csöndben elálltak a kérésüktől, az ügyfél pedig a számviteli bizonylatnak megfelelő nyilvántartásokkal szépen alátámasztotta a bevételt, osztjónapot.

Természetesen a problémát már 2011-ben megírtam a minisztériumnak, amit azóta többször is megismétlem, de még azt se írták vissza, hogy "fapapucs".

A Booking.com szálláshely közvetítést végez csak, jutalék ellenében. Szálláshely szolgáltatást nem végez, nincs közvetített szolgáltatás ilyen téren. A szállásadó jutalékot fizet a Booking.com-nak a közvetítésért. Ehhez a szállasadónak közösségi adószámmal kell rendelkeznie és azt a Booking.com-nak meg kell adnia. A szállásadó közösségi szolgáltatást vesz igénybe áfa adóalanyként és így az áfát itthon fizeti (ha alanyi mentes, akkor havonta).
A szállásadásról szóló számlát a szallasadó a vendégnek állítja ki. A Booking.com nem ad a vendégnek számlát, nem szed be tőle jutalékot (ellentétben az Airbnb-vel, amely jutalékot kér mindkét félről) .

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

5% áfa előregyártott lakóépület esetén

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfa mértéke meglévő lakás bővítése esetén

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs