hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kacifántos feladat a bankszámlaszám ellenőrzése

  • adozona.hu
9

Kinek a felelőssége, ha a szállító a számláján nem a saját bankszámlaszámát tünteti fel és az átutalt pénz máshoz érkezik meg? Olvasói kérdésre Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

A számla befogadója felelősségre vonható-e, hogy nem ellenőrizte szállító által megadott bankszámlaszámot, és ha igen, milyen jogszabály alapján? – kérdezte olvasónk.

Az áfatörvény 168/A §-a – összhangban az uniós előírásokkal – kötelezettségként előírja az adóalanyok számára, hogy a számla kibocsátásának időpontjától a számla megőrzésére vonatkozó időszak végéig biztosítsák a számla eredetének hitelességét, adattartalma sértetlenségét és olvashatóságát, hivatkozott a jogszabályi előírásra szakértőnk.

Az olvasó által felvetettek szempontjából az „eredet hitelessége” kitételnek van döntő szerepe.

Azt, hogy ez alatt mit ért a jogalkotó, az adótörvény 259. § 6/A pontjában találjuk. Eszerint az eredet hitelessége azt jelenti, hogy a terméket értékesítő, a szolgáltatást nyújtó, a számla kibocsátója – azaz a szállító – azonos azzal, akit a számlán ekként megjelöltek.

Az idézett jogszabályi hely sajnos azzal adósunk marad, hogy mely adatok és – főként – milyen módon történő ellenőrzését várja el a számla befogadójától.

Az áfatörvény 168/A § (2) bekezdése szerint a fentiekben részletezett elvárásnak üzleti ellenőrzési eljárás alkalmazásával tehet eleget az adóalany. Ennek mibenlétéről a törvény ugyancsak nem ejt szót, csak kívánt eredményéről: jelesül biztosítania kell a számla és a termékértékesítés vagy a szolgáltatásnyújtás között a megbízható ellenőrzési kapcsolatot.

Ez egyrészt jelenti annak vizsgálatát, hogy a számla tartalmaz-e minden olyan adatot, amelyet az adótörvény minimálisan elvár a bizonylattól (169–172. §), másrészt annak ellenőrzését, hogy a felek közti ügyletet tartalmában helyesen rögzíti-e: azaz a megfelelő ügyletet, a megfelelő teljesítésre kötelezettet (szállító), a megfelelő ellenértéket, a megfelelő fizetési címzettet (vevő) szerepelteti-e a kibocsátó a számlán. Ezen adatok helyessége támasztja alá azt, hogy a számlát nem hamisították meg, vagy egyéb módon nem változtattak rajta, adatai megfelelnek a teljesített ügyletnek.

Üzleti ellenőrzési eljárás alatt tehát olyan eljárást kell értenünk, amelyet az adóalany arra alkalmaz, hogy a számlát a saját pénzügyi követelésével, illetve kötelezettségével összevesse. Az eljárás során követett módszereket az adóalanyok szabadon – vállalkozásuk körülményeihez is igazítva – választhatják meg.    

Számla befogadói oldalról vizsgálva a kérdést, az adóalany saját érdekében ellenőrzi, hogy

  • a számlán feltüntetett ügylet teljesült-e, ha igen, akkor a bizonylaton szereplő mennyiségben, minőségben történt-e a teljesítés,
  • a számla kibocsátójának követelése (fizetési igénye) ténylegesen a számlán megadott értékben megadottal egyező-e,
  • a számla kibocsátója azonos-e az ügyletet ténylegesen teljesítő féllel,
  • a számla kibocsátójának a bizonylaton feltüntetett adatai helyesek-e.

Mindezek abból a szempontból is fontosak, hogy a vállalkozó csak azokat a számlákat egyenlítse ki, amelyeknek kifizetésére valóban köteles.

Az áfatörvény nem írja elő a számlán kötelezően szereplő adatok sorában a szállító bankszámlaszámának feltüntetését, de nyilvánvalóan ez a fizetési kötelezettség teljesíthetőségének – a készpénzfizetést kivéve – alapvető feltétele, és a szállítónak elemi érdeke ezt az adatot pontosan közölnie.   

Elviekben – a vevő csak azt a kötelezettségét fizesse ki, amelyre kötelezett, és szerződésbeni kötelezettségének megfelelő módon – e körbe tartozhat a szállító banszámlaszámának ellenőrzése is (téves számlára való utaláskor a számlában megadott fizetési határidőt is túllépheti a vevő).

Az adóhatóság az üzleti ellenőrzési eljáráshoz kapcsolódóan kiadott tájékoztatójában az ellenőrizendő adatok közt említi a szállító (a számla kibocsátójának) bankszámlaszámát is.

http://www.nav.gov.hu/data/cms291458/Tajekoztato_a_2013_tol_alkalmazando_uj_szamlazasi_szabalyokrol.pdf).

Az interneten elérhető, bankszámlaszámok ellenőrzését segítő adatbázisok (mint például a www.bankszamlaszam.hu)  csak adott IBAN vagy GIRO bankszámlaszám technikai helyességét ellenőrzik, de annak tulajdonosáról nem adnak (nem adhatnak) információt. Az adóhatóság honlapján elérhető adatbázis sem tartalmaz adatot a vállalkozások bankszámlaszámára vonatkozóan. Ez utóbbiból kiderül, hogy létező adóalanyról van-e szó, másrészt például az is, hogy az elvégzett munkához – lásd különösen az építőipart és e kör adóhatóság szerint „fiktív” számláit – rendelkezhet-e elegendő létszámmal.

Amennyiben egy bankszámla technikailag sem pontos, akkor nyilván nem valós. Egy technikailag pontos szám esetében viszont állhat más is a bankszámlaszám mögött, nem feltétlenül a számlán megadott szállító.

Természetesen tévedhet jóhiszeműen a szállító is a számla kiállítása során – elég egyetlen számot elírnia –, de mondjuk csődközeli helyzetben, vagy az adóhatóság által inkasszózott számla esetében a pénz „kimenekítésének” szándéka is állhat a „tévedés” hátterében.

Mindezeket összevetve a bankszámla kapcsán szerintem – az adóhatóság revizorainak ugyancsak kedvelt kifejezésével élve – életszerűtlen feladat elé állítják (ne feledjük, a NAV is csak alkalmazója a jognak és nem alkotója a szabályoknak) a vállalkozásokat, és konkrétan a bankszámlaszám, mint ellenőrizendő adat sem az áfatörvény, sem a számviteli törvény idevágó rendelkezéseiből nem olvasható ki.

(Azt is kétlem, hogy a szállító emiatt bármiféle polgári peres eljárás során – bár a polgári jog nem szakterületem – elérhetné a vevő elmarasztalását.)

Amennyiben a számlán megadott számlaszám egyezik a szerződésben is megadottal (írásban szerződni sem minden ügylet esetében kötelező), és az technikailag helyes, a továbbiakra a vevőnek ráhatása nincs. Önmagában már ezek ellenőrzésével is „túlteljesített”, ha a számlák áfatörvény szerinti elvárt adattartalmára, az ügylet valós voltának igazolására gondolunk.

Nem hiszem, hogy a szállító tévesen közölt bankszámlaszáma miatt egy esetleges ellenőrzés során mulasztási bírságot szabnának ki, és a vevő adólevonási jogát sem kérdőjelezheti meg önmagában ennek az adatnak a hibája.

Természetesen ettől még beépíthető ennek technikai vizsgálata is a fentebb említett eljárásba (amit javaslom, foglaljanak írásba is a vállalkozók).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (9) , melyek közül a legfrissebbek:
Adózóna

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. Köszönjük, Adozona.hu

emilakat

abban kérem segítségüket, hogy
Az AHBbizt-tól járó pénzem utalására tévedésből egy más bank számla számot adtam meg.
a biztosító ide utalta a pénzt és itt elfogadták.
Rossz helyről írtam ki a számot 18203332-06001843-40010032 ez nem az én bank sz számom, nekem itt nincs folyó számlám.
Hogyan kaphatnám meg a pénzemet, tudom, hogy én hibáztam, de talán mégsem kéne elvesztenem .
Kérem segítő tanácsukat Gulyás Emi

Ejnye

Átutalási megbízás esetén a címzett számlaszámán kívül a (számlabirtokos) megnevezését(=nevét) is kéri a rendszer. Ha a "téves" számlaszám nem a számlabirtokosé, akkor -régebben- nem írta jóvá a bank az utalást, hanem egyeztetést kezdeményezett. Ez azóta változott, már nem probléma, ha a név és a számlaszámhoz a bankban nyilvántartott név eltér?

MaZsola3509

Egy bankszámlaszám alapján nem tudni, hogy az kié. Maximum azt tudjuk, hogy kié nem. (ha pontos az www.e-cegjegyzek.hu)

TomBox

https://www.e-cegjegyzek.hu/index.html oldalon
Tárolt Cégkivonatban a "A cég pénzforgalmi jelzőszáma" pontban található

MaZsola3509

Bankszámlaszámra fizetős szolgáltatással lehet rákeresni. Ráadásul egyes befogadásra alkalmas számlaszámokat (pl. letéti számlákat) a cégjegyzék nem is tartalmazza. Így azt bajos lenne megtudni az e-cegjegyzek.hu-ról, hogy melyik cég bankszámlájáról van szó, ha a megadott cégnél az a bankszámlaszám nem szerepel. Ettől még balgaság lenne rögtön meggyanúsítani a beszállítót. Van ezer ok, amiért nem a saját számlájára kéri a pénzt, és az teljesen jogszerű és van mégegyszer annyi, amiért nem az. A végkövetkeztetésünk persze ugyanaz:

Nem hiszem, hogy a szállító tévesen közölt bankszámlaszáma miatt egy esetleges ellenőrzés során mulasztási bírságot szabnának ki, és a vevő adólevonási jogát sem kérdőjelezheti meg önmagában ennek az adatnak a hibája.

Ha sikerülne megjavítani a facebook linket, akkor látszana ez is:
Ruszin Zsolt

Dr. Szeiler Nikolett

Kedves Mazsola3509!

A bankszámlaszámok nem csak fizetős céginformációs szolgáltatással érhetőek el. Bármelyik ingyenes céginformációnak tartalmaznia kell a bankszámlaszámot. Így például az Igazságügy Minisztérium által fenntartott e-cegjegyzek.hu-n is kiválóan látszik minden cég bankszámlaszáma teljesen ingyenesen.

MaZsola3509

Az adóhatóság azt szeretné, ha ellenőrzési feladatait az adózók helyette végrehajtanák. A fent hivatkozott adóhatósági tájékoztatónak nincs szerzője, megjelenése óta senki se vállalja ezért a dokumentumért a Központi Hivatalban a felelősséget. A dokumentum tartalma éles ütközésben áll az EU szakértői anyagjával. http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/traders/invoicing_rules/explanatory_notes_hu.pdf

Ruszin Zsolt

UI
A bankszámlaszám csak fizetős céginformációs szolgáltatásoknál ellenőrizhető adat, a nyilvános cégadatokban nem lehet rá keresni, igaz, ha a cégnél a megadott bankszámlaszám nem szerepel, akkor gyanakodhatunk, hogy a számla szerinti egyéb adatokkal sincs rendben minden. A gyanakvás azonban csak azoknál érdekes, akik nem valós, hiteles teljesítéseket fogadnak be.

legfelső

ha cégről van szó, a cégkivonatban benne van a szlaszám ?!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5