hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Éttermi szolgáltatás helyett ételkiszállítás: de mennyi lesz az áfa?

  • adozona.hu
1

A jelenlegi járványhelyzetben az éttermek is kénytelenek alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez. A helyben fogyasztás helyett áttérnek kiszállításra, megrendelésre történő ételkészítésre. Olvasónk azt akarta megtudni, hogy ételkiszállítás esetén, milyen áfakulccsal kell szabályszerűen kiállítani a számlát. A kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy vállalkozás eddig catering szolgáltatást nyújtott, melynek keretében megrendelésre a saját nagykonyhájában előállított ételeket gyártott, majd azokat ki is szállította. Erre a tevékenységére 27 százalékos áfatartalmú számlákat állított ki. A jelenleg kialakult helyzetben megrendelésre készít adagolt, elviteles készételt egy irodaház kávézójába (például olasz tésztasalátát, padlizsánkrémet, hideg levest). Így a vállalkozás nem áll közvetlen kapcsolatban a végső fogyasztóval. Kérdésem, hogy ebben az esetben a számlát milyen áfakulccsal kell kiállítani? Segítségüket előre is köszönöm!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Kérdésének egyértelmű megválaszolásához a tranzakció részletes körülményeinek behatóbb ismeretére lenne szükség. A kérdésében leírt információk alapján a következők mondhatóak el: az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 82. § (2) bekezdése alapján az áfatörvény 3. számú mellékletében felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka. Az áfatörvény 3. számú mellékletének szolgáltatásokra vonatkozó II. részének 3. pontja a következőket tartalmazza: Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből).

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Ahhoz, hogy az adott ügylet e pont alapján az 5 százalékos adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállnia:

1. az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,
2. ennek a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia,
3. a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A feltételek konjuktív feltételek, vagyis ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes áfakulcs nem alkalmazható.

ad 1.
Az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban. A vendéglátó-ipari szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történő nyújtása. Nem tekintendő éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok, olyan értékesítése – függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem – amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás. Így esetében is, ha az étel értékesítését nem kíséri más szolgáltatás, úgy az nem minősül szolgáltatásnak, és a kedvezményes adókulcs nem alkalmazható.

ad 2.
A Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 Éttermi szolgáltatások körébe a következők tartoznak:

„55.30.11 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás
Idetartozik: az ételek és italok elkészítése és pincér általi felszolgálása olyan éttermek, kávéházak és hasonló étkezőhelyek által, amelyek asztalnál (pultnál, vagy bárpultnál) ülő egyéni vendégek számára történő felszolgálással teljes szolgáltatást nyújtanak szórakoztató műsorral vagy anélkül.
Nem ide tartozik: az ital étel nélküli felszolgálása (55.40.10).”

A „nem ide tartozik az ital étel nélküli felszolgálása” megjegyzés azt jelenti, hogy ha a vendég olyan vendéglátó-ipari egységben fogyaszt ételt, amely nem rendelkezik melegkonyhával, akkor a szolgáltatás az SZJ 55.40.10 tételébe tartozik, így arra a kedvezményes adómérték nem alkalmazható.

Ugyanakkor nem tartozik a kedvezményes adókulcs alá az 55.52.13. szerinti szolgáltatás:

„SZJ 55.52.13 Ételkészítés más szervezeteknek
Idetartozik az étel elkészítése és iskolákhoz, üzemekhez, egyéb intézményekhez, éttermekhez, étkezdékhez, kantinokhoz, büfékhez stb. való eljuttatása.
Amennyiben a központi konyha valamilyen módon tartósított ételt készít a TEÁOR’03 értelmében élelmiszer-ipari tevékenységet folytat.”

Esetében tehát felmerül, hogy

♦ a tevékenység termékértékesítésnek minősül, mivel szolgáltatásnyújtási elemet nem tartalmaz (ez esetben az étel adókulcsa tovább vizsgálandó), illetve
♦ a tevékenység az 55.52.13 alá esik, és így a kedvezményes adókulcs nem alkalmazható.

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az olasz tésztasaláta áfa kulcsa vélhetően 18%.
A padlizsánkrém áfa kulcs vélhetően 27%.
A hideg leves áfa kulcsa vélhetően 27%.

Az egyes termékek áfa besorolásáról a NAV Szakértői Intézete tud tájékoztatást adni:
https://nav.gov.hu/nav/igazgatosagok/szakertoi_intezet

Ők tudják elmagyarázni, hogy a sonkás szendvics (5%), az péksüteményt is tartalmazó sonkás étel (27%) lesz-e.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvédi iroda – letéti költségek továbbterhelése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close