hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Deviza és áfa: mit kell feltüntetni a számlán?

  • Kiss Helga (LeitnerLeitner)

Kapcsolódó jogszabályok


A devizában történő számlázás szabályai - bár egyértelműek -, sokszor mégis ismétlődő hiábákba futnak az adózók. Gyakorlati példákkal, magyarázatok a helyes alkalmazásról.

A devizában történő számlázásról szóló cikkünk első részében a gyakorlati problémákat és azok megoldásait vettük sorra. Most nézzünk néhány egyszerű példát az ismertetett szabályok alkalmazására.

Az előleggel összefüggésben az áfa törvény 59. § (1) bekezdése rögzíti, hogy termék értékesítése, vagy szolgáltatás nyújtása esetében amennyiben a teljesítést megelőzően előleg fizetésére kerül sor, a fizetendő adót ennek jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani.

Ezen rendelkezéssel összefüggésben a törvény 80. § (1) bekezdésében kimondja, hogy amennyiben az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, előleg esetében a fizetendő adó megállapításakor, azaz az előleg kézhezvételének, vagy jóváírásának időpontjában érvényes átváltási árfolyamot kell alkalmazni az előleggel összefüggő adó összegének megállapítására. Ezt az időpontot az áfa törvény 169. § g) pontja alapján az arról kiállított számlán is szerepeltetni kell.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Tevékenységi kör bővítése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close