Bérelt ingatlanon végzett beruházás, felújítás 3. rész – Mi történik a bérleti szerződés megszűnése után?

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
2

A bérelt ingatlanon végrehajtott beruházások, fejlesztések adókezeléséről szóló cikksorozatunkat a beruházás, felújítás bérleti szerződés megszűnése utáni sorsának elemzésével zárjuk.

Cikksorozatunk első és második részét itt éri el.

A bérlő tárgyi eszközei között kimutatott, a bérelt ingatlanon végzett beruházás, felújítás nettó értéke kivezetésének elszámolása a bérleti jogviszony megszűnésekor történhet azért, mert
♦ azt a bérbeadó piaci értéken megvásárolja;
♦ a beruházást, felújítást a bérbeadó térítés nélkül átveszi;
♦ a bérbeadó se nem vásárolja meg, se nem veszi át térítés nélkül a felújítás, beruházás értékét, hanem kéri az eredeti állapot helyreállítását.

Olvassa el az Adózóna „Áfabevallás: hiányzó közösségi adószám”, „Személygépkocsi-lízing: adózás, költségelszámolás egyéni vállalkozónál” és „Áfaváltozások a tavaszi adócsomagban” című írását is!

Általánosságban elmondható, hogy amikor a bérleti szerződés megszűnésével a bérlő a bérelt ingatlant visszaadja a tulajdonosnak, figyelemmel kell lennie arra a szabályra, mely szerint a rendeltetésszerűen már nem használt tárgyi eszközöket (ideértve a bérelt ingatlanon végzett beruházást, felújítást) a tárgyi eszközök közül ki kell vezetni [a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 23. § (5) bekezdése alapján].

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mit kell tenni a beruházás, felújítás piaci értékének megvásárlása esetén, illetve ha a beruházás, felújítás térítés nélküli átvételével, vagy az eredeti állapot helyreállításával zárul a bérleti szerződés!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
dr. Császár Zoltán

Kedves Iván! Az ingatlanon végrehajtott, ott maradó fejlesztés értékkel rendelkezik az átadás pillanatában (az bérlemény visszaadásakor). Ha ezt az értéknövekményt megkapja, de nem téríti meg a bérbeadó, az ingyenes átadás megvalósul. A bérlemény a továbbiakban nem szolgálja a vállalkozás célját, így az említett második tényállásról beszélünk. Nyilván ez egy elméleti megközelítés és konzervatív értelmezés, azonban tapasztalatunk szerint találkozik az adóhatóság (szintén elméleti és konzervatív) hivatalos álláspontjával is.

Vadász Iván

Az áfa törvény 14. § (2) bek. előírásait csak akkor kell alkalmazni, ha
- a teljesített szolgáltatásnyújtás magánszükségletek kielégítésére szolgál, vagy
- vállalkozástól idegen célok elérésére másnak ingyenesen nyújtanak szolgáltatást.
Nyilvánvaló, hogy a Bérlő adóköteles tevékenysége érdekében került sor a bérelt ingatlanon végzett beruházásra, felújításra. Ha a Bérbeadó ezt a beruházást, felújítást nem hajlandó megvásárolni a korábbi bérlőtől akkor nem nem kell az áfa törvény 14. § (2) bekezdése alapján fizetendő áfát megállapítani.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Plugin hibrid személygépkocsi

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szolgáltatás exportja

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close