hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérelt ingatlanon végzett beruházás, felújítás 2. rész: számvitel, fejlesztési tartalék, áfa

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A bérleti szerződés arról is szólhat, hogy a bérlő a felújítás, beruházás értékét a bérbeadó részére a bérlet időszakában nem számlázza ki. Ekkor a bérbevevőnek az ingatlanok között kell kimutatni a bérbe vett ingatlanon végzett és aktivált beruházást, felújítást a számviteli törvényről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 26. § (2) bekezdése alapján. Ilyen esetben a bérlő a beruházás, felújítás értékét a tárgyi eszközök között tartja nyilván, és beruházás, felújítás befejezésekor aktiválja a „bérelt ingatlanon végzett beruházás” főkönyvi számlán.

A bérbe vett ingatlanon végzett beruházás, felújítás bekerülési értékét a tárgyi eszközök között elkülönítetten kell kimutatni, értékcsökkenésének elszámolására az általános szabályok vonatkoznak azzal, hogy a bérleti szerződésben foglaltakat is figyelembe kell venni.

Beruházás számviteli elszámolása

Fontos hangsúlyozni, hogy idegen (bérelt) ingatlanon végzett beruházásként, felújításként az adott ingatlan átalakítását csak abban az esetben lehet kimutatni, ha a végzett munkálatok megfelelnek a beruházás számviteli törvény (Szt.) 3. § (4) bekezdés 7. pont szerinti, vagy a felújítás Szt. 3. § (4) bekezdés 8. pontja szerinti fogalmának.

1.     példa: Amennyiben a bérlő aktiválja a bérelt ingatlanon végzett beruházás, felújítás értékét, úgy azt aktiválás után hány százalékos leírási kulcs alapján lehet értékcsökkenteni?

Az Szt. 52. §-ának előírásai szerint a tárgyi eszközöknek a hasznos élettartam végén várható maradványértékkel csökkentett bekerülési értékét azokra az évekre kell felosztani, amelyekben ezeket az eszközöket előreláthatóan használni fogják. A terv szerinti értékcsökkenést addig kell elszámolni, amíg az adott tárgyi eszközt rendeltetésének megfelelően használják.

Az Szt. 48. § (1) bekezdése szerint a tárgyi eszköznél értéket növelő bekerülési (beszerzési) értékként kell figyelembe venni

–        a meglévő tárgyi eszköz bővítésével, rendeltetésének megváltoztatásával, átalakításával, élettartamának növelésével összefüggő munka (beruházás), továbbá
–        az elhasználódott tárgyi eszköz eredeti állaga (kapacitása, pontossága) helyreállítását szolgáló felújítási munka (felújítás) ellenértékét (saját vállalkozásban történt megvalósítása esetén az Szt. 51. § szerinti közvetlen önköltség aktivált értékét is).

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao-törvény) szerinti leírási kulcsok meghatározására vonatkozóan az 1. számú melléklet 1. pontja kimondja, hogy ha a melléklet ugyanazon eszközre több szabályt, leírási kulcsot is tartalmaz, az adózót választási lehetőség illeti meg.

A cikk első részét itt olvashatja el!

A Tao-törvény 1. számú mellékletének 5/a) pontja értelmében az adózók választhatnak a Tao-törvény mellékletében meghatározott értékcsökkenési leírási kulcsoknál alacsonyabb leírási kulcsot, azonban az így érvényesített értékcsökkenés nem lehet kevesebb, mint az Szt. szerint elszámolt terv szerinti értékcsökkenés.

Ha az adózó bérelt ingatlanon végzett beruházást, akkor a Tao-törvény 2. számú melléklet II. pontjában meghatározott 6 százalékos leírási kulcs alkalmazható az idegen (bérelt) ingatlanon végzett beruházás címén.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük a fejlesztési tartalék felhasználásának bérelt ingatlanon végzett beruházás, felújítás során alkalmazandó előírásait, továbbá a figyelési időszak és az adóalap-csökkentés vonatkozó szabályait!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3