hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfabevallás: hiányzó közösségi adószám

  • adozona.hu

Hogyan kell kitölteni az áfabevallást, ha az EU-s szolgáltatás számlájáról hiányzik a közösségi adószám? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Ha bejövő EU-s szolgáltatás számlájáról hiányzik a közösségi adószám (lehet, hogy nincs is a számlakibocsátónak), akkor az áfabevallásban hogyan kell feltüntetni azt a számlát? A 18-as sorba betenni, és a 67-es sorba nem? Vagy hova írjuk? És az A60-asból is kihagyjuk? (Amúgy az 'A60 és a '65-ös 67. sora között 1 eltérés megengedett kerekítés miatt?)"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Áfa tv. 37. § főszabálya alapján az adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

Amennyiben a szolgáltatást nyújtó nyilvántartásba vételre került saját tagállamában, így adószámmal rendelkezik, úgy az adott ügyletben adóalanyként kell kezelni. A közösségi szolgáltatás igénybevétele utáni adófizetési kötelezettségnek nem feltétele, hogy a nyújtó rendelkezzen közösségi adószámmal az ügylet teljesítésének időpontjában.

Természetesen tisztázni kellene, hogy a számlakibocsátó miért nem tüntette fel a számlán közösségi adószámát, és ha pusztán adminisztrációs hiba történt, úgy kérni kell a számla javítását.

Az Áfa tv. 127. § (1) bekezdés bb) pontja szerint közösségi szolgáltatás igénybevétele esetén az adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltétele, hogy az adóalany személyes rendelkezésére álljon a nevére szóló, az ügylet teljesítését tanúsító számla, illetőleg – ha a fizetendő adó megállapításakor számla nem áll az adóalany személyes rendelkezésére – mindazon okiratok, amelyek a fizetendő adó összegszerű megállapításához szükségesek.

A magyar adóalanynak tehát fennáll az adófizetési kötelezettsége (áfabevallás 18. sor), és amennyiben nincs olyan jogállása (például alanyi mentes), ami megakadályozná a levonási jogát, illetve az egyéb levonási feltételek fennállnak, úgy az áfát levonásba is helyezheti (áfabevallás 67. sor).

Ha nem ismert a közösségi partner közösségi adószáma, vagy nem kapta azt meg, akkor a 21A60 összesítő nyilatkozat 04 lap (b) oszlopba „0”-t (nullát) kell beírni.

Közösségen belül igénybe vett szolgáltatás esetén biztosítani kell az adategyezőséget, tehát a 2165A-01-01 lapon +18B mező egyenlő a 21A60 04. lapon c) oszlop "Összesen" sorával.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezető tb jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Bezárt szolárium

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs