hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfabevallás: hiányzó közösségi adószám

  • adozona.hu

Hogyan kell kitölteni az áfabevallást, ha az EU-s szolgáltatás számlájáról hiányzik a közösségi adószám? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Ha bejövő EU-s szolgáltatás számlájáról hiányzik a közösségi adószám (lehet, hogy nincs is a számlakibocsátónak), akkor az áfabevallásban hogyan kell feltüntetni azt a számlát? A 18-as sorba betenni, és a 67-es sorba nem? Vagy hova írjuk? És az A60-asból is kihagyjuk? (Amúgy az 'A60 és a '65-ös 67. sora között 1 eltérés megengedett kerekítés miatt?)"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Áfa tv. 37. § főszabálya alapján az adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

Amennyiben a szolgáltatást nyújtó nyilvántartásba vételre került saját tagállamában, így adószámmal rendelkezik, úgy az adott ügyletben adóalanyként kell kezelni. A közösségi szolgáltatás igénybevétele utáni adófizetési kötelezettségnek nem feltétele, hogy a nyújtó rendelkezzen közösségi adószámmal az ügylet teljesítésének időpontjában.

Természetesen tisztázni kellene, hogy a számlakibocsátó miért nem tüntette fel a számlán közösségi adószámát, és ha pusztán adminisztrációs hiba történt, úgy kérni kell a számla javítását.

Az Áfa tv. 127. § (1) bekezdés bb) pontja szerint közösségi szolgáltatás igénybevétele esetén az adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltétele, hogy az adóalany személyes rendelkezésére álljon a nevére szóló, az ügylet teljesítését tanúsító számla, illetőleg – ha a fizetendő adó megállapításakor számla nem áll az adóalany személyes rendelkezésére – mindazon okiratok, amelyek a fizetendő adó összegszerű megállapításához szükségesek.

A magyar adóalanynak tehát fennáll az adófizetési kötelezettsége (áfabevallás 18. sor), és amennyiben nincs olyan jogállása (például alanyi mentes), ami megakadályozná a levonási jogát, illetve az egyéb levonási feltételek fennállnak, úgy az áfát levonásba is helyezheti (áfabevallás 67. sor).

Ha nem ismert a közösségi partner közösségi adószáma, vagy nem kapta azt meg, akkor a 21A60 összesítő nyilatkozat 04 lap (b) oszlopba „0”-t (nullát) kell beírni.

Közösségen belül igénybe vett szolgáltatás esetén biztosítani kell az adategyezőséget, tehát a 2165A-01-01 lapon +18B mező egyenlő a 21A60 04. lapon c) oszlop "Összesen" sorával.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs