hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Személygépkocsi-lízing: adózás, költségelszámolás egyéni vállalkozónál

  • adozona.hu
2

Áfakörös egyéni vállalkozó ügyvéd személygépkocsit vásárolt, nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban. Milyen szabályok vonatkoznak az áfa levonására, az értékcsökkenés, a személygépkocsival kapcsolatos költségek elszámolására, a gépkocsi eladásakor a bevétel egyéni vállalkozó bevétel lesz-e, vagy sem? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt, pontokba szedve.

1.) Az általános forgalmi adó (áfa) szempontjából a nyílt végű lízing szolgáltatásnyújtásnak (bérlet) minősül. Az áfa csak akkor vonható le, ha a gépkocsit áfaköteles gazdasági tevékenységhez használják. Ha nem áfaköteles tevékenységhez veszik igénybe a gépjárművet, akkor az áfa nem vonható le.

Ha áfaköteles tevékenységhez használják az autót, akkor a lízingdíj tőkerészletéhez kapcsolódó áfa 50 százaléka levonható, vagy ha a használat mértékét útnyilvántartással igazolják, akkor az áfaköteles használat arányában akár 100 százalékos levonási hányad is érvényesíthető.

2.) A személygépkocsi az egyéni vállalkozó esetében nem tekinthető olyan eszköznek amely kizárólag gazdasági célt szolgálna. A lízingdíj minden évben az éves bevétel 1 százalékának mértékéig számolható el. A lízingdíjnak a kamat is része, tehát minden évben csak a bevétel 1 százalékáig van lehetőség költséget e tekintetben figyelembe venni.

3.) Ha a gépkocsi később a vállalkozó tulajdonába kerül, majd azt ezt követően értékesíti, akkor a kapott bevétel nem számít vállalkozói bevételnek. Ennek oka az, hogy a személygépkocsi nem tekinthető kizárólag vállalkozási célból használt tárgyi eszköznek.

A személygépkocsi-értékesítésre az ingóértékesítés szabályait kell alkalmazni. Ingóértékesítés esetén a kapott vételárból levonandó a szerzési érték. Nyílt végű lízing esetén szerzési értéknek csak az utolsó kifizetett részlet vehető figyelembe, mivel ekkor derül ki, hogy a lízingbevevő tulajdont szerez, vagyis ezen részlet tekinthető vásárláskori szerzési értéknek. Ha az eladási ár ennél nagyobb, akkor felmerülhet a 15 százalék szja-fizetési kötelezettség. Ugyanakkor adómentes az ingóértékesítésből származó bevétel, ha az nem több 600 ezer forintnál.

Ha ennél több a kapott bevétel, és az értékesítési ár magasabb mint a beszerzési ár, akkor csak a 30 ezer forintot meghaladó szja-t kell megfizetni az értékesítés miatt.

4.) Végül áfaszempontból a személygépkocsi-értékesítés az áfatörvény 87. § c) pontja alapján áfamentes tevékenység (kivéve, ha a gépjárművet bérbeadási célból használták, vagy továbbértékesítési célból vették). Itt kell megjegyezni, hogy a maradványérték megfizetésénél – amennyiben a vállalkozó tulajdonjogot szerez – az áfa nem vonható le, éppen ezért értékesítéskor sem kell áfát fizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Szipszer Tamás

Tisztelt Hozzászóló!

Ha tehát a gépkocsi a vállalkozó tulajdonába kerül akkor mint nem kizárólag a vállalkozási tevékenységet szolgáló eszköz, a későbbi értékesítés során a Szja tv 58§ szerinti ingó értékesítés szabályait kell alkalmazni.

A Szja tv 58§ (7) bekezdése értelmében nem kell a 30 ezer ft-ot meg nem haladó adó összeget megfizetni az ingó értékesítésből származó jövedelem után megfizetni. Vagyis 30 ezer ft-nyi adót le kell vonnni az ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelmet terhelő adóból.

üdvözlettel
Szipszer Tamás

A korábban lízingelt személygépkocsi 600.000.-Ft feletti értékesítése esetén hogy jött ki a 30.000.-Ft amely összeg feletti SZJA-t kell megfizetni?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs