Áruminta és kis értékű termék áfakezelése

  • Kis Gábor, Finacont Szolgáltató és Tanácsadó Kft.

A mindennapi életben gyakran előfordul, hogy – jellemzően kereskedelmi cégek, de akár termelő vállalkozások is – árumintát juttatnak ügyfeleik részére. Cikkünkben átvesszük mit is tekint a jogszabály árumintának, illetve kis értékű terméknek, és ismertetjük ezen termékek előzetesen felszámított adója mikor vonható le és mikor nem.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) külön ki is tér ezen esetek kezelésére, emellett definíciókat is ad a kis értékű termék, illetve az áruminta más tulajdonába történő ingyenes és végleges átengedésével kapcsolatban.

Olvassa el az Adózóna „A nap kérdése: sztornózható-e egy fiktívnek minősített számla, illetve visszaigényelhető-e az áfa?”, „A nap kérdése: kötelesek vagyunk ellenőrizni, hogy partnerünk benyújtotta-e az áfabevallását vagy sem?” és „Egyszerűsített végelszámolás – összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat” című írását!

A hatályos rendelkezések a következők:
11. § (3) Nem minősül ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek
b) ha az adóalany – vállalkozásának céljára tekintettel – más tulajdonába ingyenesen enged át árumintát és kis értékű terméket.

259.§ 3. áruminta: a képviselt terméknek kisebb és jellemző része vagy mennyisége, amelyet kizárólag a képviselt termék bemutatásának céljára adnak, és amely fizikai állapotánál, vagyoni értékénél fogva más cél elérésére nem is alkalmas;

259.§ 9. kis érték: a juttatott vagyoni előny értéke nem haladja meg az 5000 forintnak megfelelő pénzösszeget, amelyet a termék átengedéskori – adót is tartalmazó – szokásos piaci árának alapulvételével kell megállapítani;

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja miként kell kezelni az áfát, ha az adott áruminta élelmiszer vagy ital!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. ügyvezetőjének jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Belgiumi letelepedés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs