A nap kérdése: sztornózható-e egy fiktívnek minősített számla, illetve visszaigényelhető-e az áfa?

  • adozona.hu

Mit lehet tenni, ha NAV-ellenőrzés egy számlát fiktívnek minősít? Sztornózható az említett számla, illetve visszaigényelhető-e a befizetett áfa? Olvasói kérdésre dr. Juhász Péter a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. jogász-adószakértője válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy kft. által kibocsátott számlát a NAV a számlakibocsátónál és a befogadónál tartott ellenőrzés során fiktívnek minősített. A számlabefogadónak a visszaigényelhető áfából ki kellett emelnie a számla áfaösszegét. A kft. szeretné a kibocsátott, a NAV által fiktívnek minősített számlát a saját könyvelésében sztornózni, a számlán szereplő befizetett áfát visszaigényelni. Kérdés, hogy ezt a kft. megteheti-e. Olvastam két cikküket ez ügyben: „Fiktív számlát talált a NAV: lehet sztornózni?” (2018.10.23.), és az „Áfa fiktívnek minősített számla korrekciójánál – így döntött a Kúria (2019.03.21.)”. Azonban még ezek alapján sem egyértelmű, mi a kérdés végleges jogi megítélése, van-e olyan Kúria-döntés, amely precedens értékűnek tekinthető az ügyben?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A fentiek szerinti kérdésére hivatkozással az alábbiakról tájékoztatom. Felhívom szíves figyelmét, hogy a kérdésben szereplő problémára csak a tényállás teljes körű ismerete mellett adható egzakt válasz!

Az Ön által is hivatkozott, Kúria által hozott, Kfv. I. 35.248/2018-as számú ítélet (valamint az erről szóló cikk) szerint a fiktív számla is sztornózható, a fizetendő adó alapja ennek megfelelően az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 55. § (2) bekezdése szerint csökkenthető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. ügyvezetőjének jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Belgiumi letelepedés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Járulékfizetés ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs