hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: sztornózható-e egy fiktívnek minősített számla, illetve visszaigényelhető-e az áfa?

  • adozona.hu

Mit lehet tenni, ha NAV-ellenőrzés egy számlát fiktívnek minősít? Sztornózható az említett számla, illetve visszaigényelhető-e a befizetett áfa? Olvasói kérdésre dr. Juhász Péter a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. jogász-adószakértője válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy kft. által kibocsátott számlát a NAV a számlakibocsátónál és a befogadónál tartott ellenőrzés során fiktívnek minősített. A számlabefogadónak a visszaigényelhető áfából ki kellett emelnie a számla áfaösszegét. A kft. szeretné a kibocsátott, a NAV által fiktívnek minősített számlát a saját könyvelésében sztornózni, a számlán szereplő befizetett áfát visszaigényelni. Kérdés, hogy ezt a kft. megteheti-e. Olvastam két cikküket ez ügyben: „Fiktív számlát talált a NAV: lehet sztornózni?” (2018.10.23.), és az „Áfa fiktívnek minősített számla korrekciójánál – így döntött a Kúria (2019.03.21.)”. Azonban még ezek alapján sem egyértelmű, mi a kérdés végleges jogi megítélése, van-e olyan Kúria-döntés, amely precedens értékűnek tekinthető az ügyben?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A fentiek szerinti kérdésére hivatkozással az alábbiakról tájékoztatom. Felhívom szíves figyelmét, hogy a kérdésben szereplő problémára csak a tényállás teljes körű ismerete mellett adható egzakt válasz!

Az Ön által is hivatkozott, Kúria által hozott, Kfv. I. 35.248/2018-as számú ítélet (valamint az erről szóló cikk) szerint a fiktív számla is sztornózható, a fizetendő adó alapja ennek megfelelően az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 55. § (2) bekezdése szerint csökkenthető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás külföldi munkaviszony mellett

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs