hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfakulcs: még több élelmiszerre javasolnak 5 százalékot

  • adozona.hu

Az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 5 százalékra csökkentéséről nyújtottak be törvényjavaslatot szocialista országgyűlési képviselők. Indokolásuk szerint ez javíthatna az alacsony jövedelműek életszínvonalán és hozzájárulhatna a gazdaság kifehérítéséhez.

„A Magyar Szocialista Párt 2010. óta immár tízedik alkalommal kezdeményezi az Országgyűlésnél az alapvető élelmiszerek áfa-kulcsának csökkentését” – emlékeztetnek törvényjavaslatuk indokolásában a képviselők. Hozzátéve: a javaslat aktualitását az is bizonyítja, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentése alapján 2017. január 1-jétől az alapvető élelmiszerek közül a tej, a tojás és a baromfi áfája is 5 százalékra csökkenne. A szocialisták véleménye szerint azonban mindez nem elégséges.

Az áfa mérséklése egyfelől az élelmiszerek árának csökkenését biztosítja a lakosság számára. Emellett nyilvánvalóan hozzájárul az áfa elkerülése miatt virágzó feketekereskedelem visszaszorításához, ezzel pedig az élelmiszerbiztonság növeléséhez is – fejtegetik indokolásukban a képviselők. Emlékeztetnek arra, hogy a szocialista kormányok a gazdasági válság idején csökkentették az alapvető élelmiszerek (például a tej és tejtermékek, ízesített tejek, sajtok, túrók; a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek) áfakulcsát 18 százalékra. A Fidesz ezzel szemben első intézkedéseinek egyikeként kettő százalékponttal, 27 százalékra növelte az általános forgalmi adót. A kormány ezzel a lépésével jelentős mértékben növelte a lakosság és a hazai élelmiszeripar terheit – írjál. Az elmúlt évek gazdaságpolitikájának következtében az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező aktív dolgozók vagy nyugdíjasok, valamint a munkanélkülivé vált több millió ember számára a megélhetés biztosítása ma már a legnagyobb kihívásnak számít, hiszen a lakossági kiadások döntő többsége az alapvető szükségletek kielégítését szolgálja.

Az áfakulcs emeléséről általánosságban megállapítható, hogy két szereplőt érint: a többletteher viselőjét, a fogyasztót, illetve a költségvetést, ahol a többletbevétel realizálódik. Az áfa emelésének árnövelő hatása hatványozottan jelentkezik az alapvető fogyasztási cikkek esetében, hiszen azok iránt a kereslet árrugalmatlan. Ezeket a termékeket a fogyasztók kénytelenek megvásárolni, mert alapvető szükségleteiket elégítik ki. Ilyen esetben az eladók könnyebben áthántják az áfa emeléséből származó árnövekedést a fogyasztókra. Az egyre csökkenő reálértékű jövedelmek esetében ez napról napra egyre nagyobb problémát okoz a magyar családoknak – vélik az indítványozók.

Magyarországon uniós összehasonlításban is rekord mértékű az élelmiszerek áfa mértéke. Mind a kedvezményes, mind a normál kulcs hazánkban a legmagasabb. Mindemellett hazánkban a kedvezményes adókulcsú termékek köre nemcsak szűk, de ráadásul az adó mértéke is rendkívül magas, ami az EU-besorolás szerint tulajdonképpen normál kulcsnak felel meg.

Hazánkban a feketekereskedelem egyik fő oka éppen az Európában rekord mértékű áfa. A kormány áfaemelésének következtében az élelmiszeripari és mezőgazdasági ágazatban oly mértékben megnőtt a feketekereskedelem, amely óriási morális és anyagi károkat okoz a gazdaság becsületesen és tisztességesen működő szereplőinek és a költségvetésnek egyaránt. A kialakult gyakorlat rontja az átláthatóságot, ellehetetleníti a piacot, rontja a versenyképességünket és rombolja a társadalmi morált. Több nyilvános tanulmány is bemutatta már, hogy az élelmiszeripari és mezőgazdasági áfacsalások közel 130–140 milliárdos bevétel kiesést jelentenek a magyar költségvetésnek. Az elmúlt években kialakult helyzet kezelésének jó megoldása a termékek csak egy bizonyos körét érintő, ugyanakkor jelentős mértékű áfa csökkentése.

A javaslat szerinti alapvető szükségletű élelmiszerek: a tej; a fehér és félbarna kenyér, vizes zsömle és vizes kifli; az étkezési tojás; a csirkehús; a pulykahús; a ponty, valamint – a szalmonidák és az angolna kivételével – más édesvízi halak húsa; a Magyarországon is termő friss zöldség- és gyümölcsfélék (például burgonya, paradicsom, hagymafélék, sárga- és fehérrépa, zöldborsó, saláta, uborka, babfélék, káposzta, karalábé, tök, sütőtök, alma, körte, kajszibarack, cseresznye, őszibarack, szilva, földieper, málna, földi szeder, ribiszke stb.). A fenti termékek jelenlegi forgalmi adó kulcsának javasolt 5 százalékra történő mérséklésével lehetséges a tisztességes gazdálkodást, a valós piaci versenyt, a társadalmi morált romboló méreteket öltött áfacsalások visszaszorítása, valamint a lakossági terhek valós, fenntartható csökkentése. Alacsony áfa mellett – figyelembe véve a magas kockázatot és a viszonylag alacsony nyereséget – nem érdemes csalni. A csökkentésnek köszönhető gazdasági fehéredés az említett ágazatokban mindeközben jelentős bevételt jelentene a költségvetésnek. Ebből a bevételből az áfa-csökkentés egyszeri bevételkiesést okozó hatása jelentős mértékben tompítható, miközben az intézkedés valós segítséget jelentene a magyar lakosságnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Háromszögügylet

Nagy Norbert

adószakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X