hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfaköteles termékértékesítés? Iránymutató döntés az Európai Bíróságtól

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

Az Európai Unió Bíróságának (EUB) nemrég megjelent döntése egy út ingyenes kiszélesítése kapcsán részletesen foglalkozik az adólevonási joggal, az ellenértékes termékértékesítés fogalmával és azzal, hogy általánosforgalmiadó-köteles termékértékesítés-e az út kiszélesítésének ingyen történő elvégzése. Cikkünkben az ítélet főbb megállapításait foglaljuk össze.

Egy német társaság számára a megyei hatóság azzal a feltétellel engedélyezte egy mészkőfejtő újranyitását és üzemeltetését, hogy a kőfejtőhöz való hozzáférést biztosító, az illetékes önkormányzathoz tartozó utat kiszélesíti. A mészkő elszállításához szükség volt az említett útszélesítésre, és az érintett önkormányzat és a német társaság jogelődje az e szélesítésre vonatkozó megállapodást megkötötte, amelyben a társaság vállalta, hogy minden költséget visel a fent említett munkálatokkal kapcsolatban.

Olvassa el az Adózóna „Pontról pontra az ételkiszállítás áfacsökkentéséről: kire vonatkozik, kire nem?”, „Megszűnt egyéni vállalkozótól származó elszámolt számlák: hogyan vonható le az áfa?” és „Védőmaszk, gyorsteszt, fertőtlenítő: így számolható el az ingyenes átadás” írásait is!

A német adóhatóság úgy ítélte meg, hogy a társaság ingyenesen végzett építési munkákat az önkormányzat számára, amely hozzáadottértékadó-köteles. Az ügy a német bíróság elé került, amely három kérdéssel fordult az Európai Unió Bírósága felé:

♦ Levonható-e a kapcsolódó beszerzések adója?
♦ Ellenértéknek tekintendő-e az, hogy az engedélyt azzal a feltétellel kapta a társasság, hogy az utat kiszélesíti?
♦ Amennyiben nem minősül ellenértéknek, úgy az ingyenes ügylet adóköteles-e?

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja – jogesetekkel alátámasztva –, mik az adólevonási jog feltételei, mi az ellenréték fejében teljesített ügylet, illetve az Európai unió Bírósága milyen döntésre jutott az útszélesítés kapcsán!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink