Védőmaszk, gyorsteszt, fertőtlenítő: így számolható el az ingyenes átadás

  • adozona.hu

A járvány második hulláma újabb megszorításokhoz, és a veszélyhelyzet újbóli kihirdetéséhez vezetett. Sok munkáltató azonban személyes kapcsolattartás nélkül nem tudja működését fenntartani. Ilyen feltételek mellett hasznos lehet a munkavállalók védőmaszkkal történő ellátása, illetve időszakonkénti tesztelése. Hogyan számolhatók el a fent említett juttatások? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: vállalkozásunk munkavállalói részére koronavírus-gyorstesztet és védőmaszkot vásárolt, mivel tevékenysége során elengedhetetlen az ügyfelekkel történő személyes kapcsolattartás. A vásárlás adómentes juttatásként elszámolható, vagy eredményez valamilyen adó- és közteherfizetési kötelezettséget? A beszerzett termékek áfatartalma levonásba helyezhető?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 11. § a (3) bekezdés b) pontja értelmében nem minősül ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek, ha az adóalany – vállalkozásának céljára tekintettel – más tulajdonába ingyenesen enged át árumintát és kis értékű terméket. A kis értékű termék átadása (például kesztyűk, maszkok, vitaminok stb.) tehát nem jár áfafizetési kötelezettséggel, akkor sem, ha az előzetesen felszámított áfát levonták.

Az áfatörvény 259. § 9. pontja szerint kis értéknek minősül, ha a juttatott vagyoni előny értéke nem haladja meg az 5000 forintnak megfelelő pénzösszeget, amelyet a termék átengedéskori – adót is tartalmazó – szokásos piaci árának alapulvételével kell megállapítani.

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (Stab. tv.) 28/A. § (1) bekezdése értelmében veszélyhelyzet esetén, annak időtartama alatt, a veszélyhelyzet következményeinek elhárítása, mérséklése céljából az ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenységet, a katasztrófahelyzetben lévők számára ellenszolgáltatás nélkül nyújtott szolgáltatást, termékátadást vállalkozási, gazdasági tevékenységi körben kifejtett tevékenységnek kell tekinteni. Ebben az esetben az ingyenes termékértékesítések, szolgáltatásnyújtások gazdasági tevékenységnek minősülnek, így a beszerzés áfája az áfatörvény 120. §-a alapján levonásba helyezhető. A Stab. tv. következtében áfakötelessé váló ügyletek tekintetében az áfafizetési kötelezettséget a Stab. tv. 28/A. § (2) bekezdése értelmében nem kell teljesíteni, ha az adóalany az ingyenes ügylet vonatkozásában bejelentést teljesít az adóhatóság felé.

Az adómentesség feltétele továbbá, hogy a juttató bejelentse a juttatást (termékátadást, szolgáltatásnyújtást) a juttatás napjától számított 60 napon belül, a nyújtott szolgáltatás és átadott termék megnevezésével, mennyiségének megjelölésével a fizetési kötelezettséggel kapcsolatos ügyben illetékes adóhatósághoz.

A munkáltató által biztosított koronavírusteszt adózási kérdéseiről a NAV közzétett egy tájékoztatót, amely itt érhető el.

A 478/2020. (XI. 3.) kormányrendelettel 2020. 11. 04. naptól ismét kihirdették a veszélyhelyzetet, így a Stab. tv. előzőekben ismertetett szabályai ezen időponttól újra alkalmazhatók, bár a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 4. § (2a) bekezdése értelmében egyébként sem keletkezik adóköteles bevétel a biztonságot és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek a munkavédelemről szóló törvény előírásai szerint a munkáltató felelősségi körébe tartozó biztosítása esetén.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close