hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfacsalók vagyonát zárolta a NAV

  • MTI

Újabb egymilliárd forint értékű vagyont zárolt egy debreceni férfi által irányított, vasipari termékekkel üzletelő bűnszervezet tagjainál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ezzel már összesen négymilliárdos vagyon került zár alá – közölte a NAV észak-alföldi regionális bűnügyi igazgatója kedden sajtótájékoztatón, Debrecenben.

Lengyel Tibor pénzügyőr ezredes hozzátette: a bűnszervezet többnyire hajdú-bihari tagjai, köztük közismert debreceni vállalkozások vezetői, az eddigi adatok szerint három és fél milliárd forint adót csaltak el olyan áfa-visszaigénylésekkel, amelyeket soha nem fizettek be a költségvetésbe.

A bűnszervezet 13 tagja ellen költségvetési csalás és más magánokirat-hamisítás miatt folyik nyomozás, közülük öten vannak előzetes letartóztatásban – jelezte a bűnügyi igazgató.

A bűnszervezet vezetői által irányított gazdasági társaság a vasipari árucikkek tekintetében Kelet-Magyarország piacvezetőjének számított, és az illegális tevékenységéből adódóan a tisztességesen működő versenytársakhoz képest 1015 százalékos árelőnnyel dolgozott – magyarázta az ezredes.

Hozzátette: a Szlovákiából nettó áron beszerzett vasipari árut – betonacélt, hengerelt lemezt, de munkagépeket is – itthon papíron egy strómancégekből álló számlázási láncon átfuttatva belföldön beszerzett, kedvező árú termékként adták el. A valóságban azonban a kamionok egyenesen a szervezethez tartozó cégek debreceni telephelyeire érkeztek, ahonnan az áru Tüzépekhez, építőipari vállalkozásokhoz került.

A minél nagyobb haszon érdekében, és hogy az áfát minél többször levonhassák, illetve visszaigényelhessék, ugyanazt a szállítmányt újra és újra betették a körforgásba. A számlázási láncolat végén lévő cégek egy részét hamis román személyazonosító okmányokkal, kizárólag a bűncselekmény elkövetésére alapították – ismertette Lengyel Tibor.

A bűnügyi igazgató emlékeztetett rá, hogy nyomozóik először májusban csaptak le a kiterjedt hálózatra, amelynek öt vezetője azóta előzetes letartóztatásban van.

Hozzátette: a májusi akciót követő nyomozáson beszerzett információknak köszönhetően most négy megyében tartottak házkutatásokat, és további két férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

Mivel a bűnszervezet által elcsalt adó összege tovább emelkedett, a mostani akcióban – amelyben 42 helyszínen tartott összehangolt ellenőrzést 100 nyomozó, vám- és adóellenőr –, egymilliárd forintot meghaladó értékben foglaltak le többi között gépjárműveket, egy hajót, és zároltak lakásokat – mutatott rá az ezredes.

Elmondta azt is, hogy a bűnszervezetet irányító férfi Bács-Kiskun megyei illetékességű ügyvédjének titkos irodájából olyan bizonyítékok kerültek elő, amelyek arra utalnak, hogy az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak megpróbálták az eljárásban részt vevő személyeket befolyásolni, és a zárolt tárgyakat a végrehajtásból kivonni.

A mostani akcióval a teljes elkövetői kört sikerült felderíteni – közölte az MTI érdeklődésére a bűnügyi igazgató.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs