hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa-arányosítás: így kell számolni év közben és év végén

  • Bartha Katalin (okleveles adószakértő)

Kapcsolódó jogszabályok


Foglalkoztunk az előzetesen felszámított áfa megosztásának szabályaival, s a szabályok példákon keresztüli bemutatásával. Cikksorozatunkban írtunk a levonási hányados képzésére vonatkozó tudnivalókról is, most pedig az arányosítás évközi és év végi szabályait nézzük meg.

Az előzetesen felszámított adó arányos megosztását év közben ideiglenesen, majd év végén véglegesen is el kell végezni. Az ideiglenes megosztást a tárgyévre vonatkozó évközi adatokkal – a tárgyév utolsó adó-megállapítási időszakát megelőzően – a tárgyévi adó-megállapítási időszakokról szóló bevallások elkészítésének keretében is el kell végezni. Az évközi adatokat az adó-megállapítási időszakok között göngyölíteni kell, és azt a levonható előzetesen felszámított adó összeget kell előjelhelyesen megállapítani, amely a tárgyidőszaki és azt megelőző utolsó adó-megállapítási időszak eredményének különbözeteként adódik.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, mi a tárgyévi adatokon alapuló módszer, s az évközi ideiglenes módszernél milyen tennivalók vannak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31