hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa-arányosítás: mikor alkalmazható a tételes elkülönítés?

  • Bartha Katalin (okleveles adószakértő)

Kapcsolódó jogszabályok


Az áfa-arányosításra vonatkozó szabályokat csak akkor kell, illetve csak akkor szabad alkalmaznia az adózónak az előzetesen felszámított forgalmi adó megosztására, ha sem a törvény által meghatározott, sem pedig egyéb módszer segítségével nem lehetséges a tételes elkülönítés. Nézzük meg példán is, hogy mit jelent mindez.

Az első példa szerint egy társaság két telephely útján végzi a tevékenységét. Tevékenységét sikerült úgy kialakítani, hogy az egyik telephely csak adóköteles, a másik pedig csak adómentes tevékenységet lát el. A különböző helyen végzett tevékenység révén az egyik, illetve a másik telephely, valamint az adóköteles és az adómentes tevékenység érdekében eszközölt beszerzések, szolgáltatás igénybevételek teljesen elkülönülnek egymástól. A telephelyeket érintő elszámolásokat költséghelyi elszámolás révén a könyvelésben is elkülönítetten rögzítik, kezelik.

Ennek köszönhetően az adóköteles és adómentes tevékenységhez kapcsolódó beszerzések, igénybevett szolgáltatások kapcsán az adózóra áthárított előzetesen felszámított forgalmi adó tételes elkülönítése teljes körűen biztosított.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, mikor nem lehet adólevonásra jogosító és arra nem jogosító tevékenységhez történő felhasználás szerint tételesen elkülöníteni a beszerzéseket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Elfekvő készlet

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyszerűsített végelszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs