hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Négy tőzsdei kibocsátó éves jelentésével van probléma

  • adozona.hu

Az OTT-ONE Nyrt., a SET GROUP Nyrt., a SunDell Estate Nyrt. és a WINGHOLDING Zrt. esetében azonosított problémát a tavalyi pénzügyi évről készített kibocsátói éves jelentés kapcsán a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az OTT-ONE és a SET GROUP – amelyek részvényeinek kereskedése már régebb óta fel van függesztve a BÉT-en – nem publikálták jelentésüket, s egyéb tájékoztatásokkal is elmaradtak. A két másik kibocsátó esetében azok érdekkörén kívüli okból, a könyvvizsgálóiknál bekövetkezett hiba miatt utólag vonták vissza a könyvvizsgálói jelentést. Mivel azonban ez az éves jelentés alapvető része, a jegybank ezek közzétételéig – a tájékoztatási kötelezettség teljesítése szempontjából az MNB által felügyelt – szabályozott piacon felfüggesztette a SunDell részvények és a WINGHOLDING kötvények kereskedését a BÉT-en – tette közzé honlapján az MNB.

A SET GROUP Nyrt. (SET GROUP) és az OTT-ONE Nyrt. (OTT-ONE) a 2023. április 30-i határidőig nem tették közzé a 2022. pénzügyi évről készített éves jelentéseiket, amivel megsértették a tőkepiaci törvény rendszeres tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályát. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezért figyelmeztette a két kibocsátót, hogy mindenkor teljeskörűen, határidőben és a jogszabálynak megfelelve tegyenek eleget a rendszeres tájékoztatási kötelezettségüknek, egyúttal felszólította őket arra, hogy pótolják mulasztásukat. A felügyelet a jogsértések miatt a két kibocsátót 7-7 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

E két tőzsdei szereplő nem először sértette meg a rendszeres közzétételi kötelezettségét. Az OTT-ONE kapcsán az MNB ugyanilyen okból már 2021. május 17-én, 2021. november 29-én, 2022. augusztus 5-én, illetve 2022. november 4-én kelt határozataiban is megállapította e jogsértést és több esetben bírságot szabott ki. A SET GROUP esetében a felügyelet ugyanezt a 2022. május 2-i, 2022. december 7-i, 2023. február 15-i, illetve a 2023. március 30-i határozataiban állapította meg, szintén többször pénzbüntetést is kiróva.

Az OTT-ONE – amelynek részvénykereskedése 2021. április 16. óta fel van függesztve a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) – emellett a 2019. és 2020. évekről sem rendelkezik auditált éves beszámolóval. A kibocsátó a 2023. március 16-i közzétételében arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy gondoskodik a beszámolók elfogadása érdekében a közgyűlés összehívásáról legkésőbb augusztus 31-ig, a szintén hiányzó 2022. I. féléves jelentését pedig idén július 20-ig publikálja. A SET GROUP-nak – amelynek részvényével tavaly május 3. óta nem lehet kereskedni a felügyeleti felfüggesztés miatt – a 2019-es, a 2020-as, illetve a 2021-es auditált éves beszámolója, illetve a tavalyi I. féléves jelentése is hiányzik, s jelenleg nem rendelkezik megválasztott könyvvizsgálóval sem.

A SunDell Estate Nyrt. (SunDell) és a WINGHOLDING Zrt. (Wingholding) esetében az MNB a folyamatos kibocsátói felügyelése keretében beszerzett adatok alapján megállapította, hogy a Pénzügyminisztérium Számviteli és Közfelügyeleti Főosztálya a két kibocsátó ugyanazon könyvvizsgálójával szemben minőségellenőrzési eljárást folytatott le. Ez az érintett könyvvizsgáló minősítését illetően szabálytalanságot állapított meg, amely alapján az – mivel nem rendelkezett a vonatkozó jogszabályok által kötelezően előírt valamennyi minősítéssel – nem készíthette volna el a jogszabályokban előírt könyvvizsgálói jelentéseket.

A SunDell és a Wingholding esetében tehát közzétették a kibocsátói éves jelentéseket, azonban a könyvvizsgálói jelentések kapcsán utólag megállapított probléma miatt azok nem felelnek meg a vonatkozó jogszabályi követelményeknek. A nyilvánosságra hozott információk megbízhatóságát a független auditorok által elvégzett könyvvizsgálat is növeli. Éppen ezért a tőzsdei kibocsátók éves jelentésének a vonatkozó jogszabályok szerint része a független könyvvizsgálói jelentés is.

A jogsértések miatt ezért az MNB – a kibocsátókra vonatkozó felügyeleti határozatokban figyelmeztetés, rendkívüli adatszolgáltatás előírása, illetve a hiányosság pótlására való felszólítás mellett – mától felfüggesztette a SunDell részvényekkel és a Wingholding kötvényekkel való kereskedési lehetőséget a BÉT – a tájékoztatási kötelezettség teljesítésével összefüggésben az MNB által felügyelt – szabályozott piacán. A moratórium az éves jelentések szabályszerű közzétételéig, továbbá az ezen időpontig esetlegesen keletkező valamennyi tájékoztatási kötelezettség kibocsátók általi maradéktalan teljesítéséig marad érvényben.

A tőzsdei kibocsátóknak – amelyekre a nyilvános működés okán más gazdasági társaságokhoz képest szigorúbb tájékoztatási kötelezettségek vonatkoznak – a jogszabályok alapján az üzleti évüket követő négy hónapon belül kell közzétenniük éves jelentésüket. Ennek hiányát, illetve nem megfelelő tartalommal való teljesítését az MNB a kibocsátók rendszeres tájékoztatási kötelezettsége jelentős megsértésének tekinti. A felügyelet ezért ilyen esetekben a figyelmeztetés és felszólítás intézkedések mellett indokolt esetben bírságot, sőt szükség esetén egyéb intézkedést is alkalmaz, mint tette ezt korábban is.

A folyamatos felügyelet során az MNB elsődleges célja a nyilvános értékpapír-kibocsátók működése átláthatóságának és gondos joggyakorlásának biztosítása. Ennek kapcsán kiemelt jelentősége van az információ minden érintett számára való azonnali és teljes körű elérhetőségének is. Ennek erősítésére az MNB – immár második alkalommal – honlapján közzétette a kibocsátók beszámolóihoz kapcsolódó könyvvizsgálói véleményeket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építési, szerelési munkánál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérleti díja

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan átminősítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink