hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogkövetkezmények az adózási rendszerben 3. – Önellenőrzési pótlék

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

Milyen esetekben van lehetősége az adózónak önellenőrzésre, mikor kell emiatt pótlékot fizetnie? Cikksorozatunk harmadik részében e témát járjuk körül.

Előző cikkeinkben az adókötelezettség, illetve a késedelmi pótlék részleteit ismertettük, ezúttal az önellenőrzési lehetőségről lesz szó.

Az önellenőrzési pótlékról szóló szabályozást az adózás rendjéről szóló törvény XXVII. Fejezete tartalmazza. Még azon adózóknál, akik jóhiszeműen járnak el és próbálják a bevallásokban elkövetett hibákat minimalizálni, is előfordulhat, hogy mégis követnek el hibát. Ezen hibák javításának/feltárásának a feladata az adóhatóságot „illeti” meg, azonban az adózó is észre veheti azt és javíthatja/önellenőrizheti. Ez az önellenőrzés jogintézménye, melynek lényege, hogy egy-egy adóhatósági ellenőrzés előtt az adózó maga javítsa, ellenőrizze a hibás bevallást. Fontos, hogy nem minősül önellenőrzésnek az, hogy ha az adózó a bevallást késedelmesen nyújtotta be, késedelmét nem igazolta, vagy a bevallásban szerepeltetett/jelölt kedvezményt/választási lehetőséggel élt, és azt utólag módosítaná. Azonban például egy utólagos adóalap vagy adókedvezmény „beiktatása/érvényesítése” a már beadott bevallásban önellenőrzésnek számít.

Az önellenőrzési pótlék az adózás rendjéről szóló törvény 57. § (1) alapján része az adott bevallásnak, azaz az önellenőrzés keretében megállapított adó/támogatás és az önellenőrzési pótlék a bevallás benyújtásával egyidejűleg esedékes. Azonban önellenőrzési pótlékot szintén a 57. § (3) bekezdés alapján nem kell sem felszámítani, sem megfizetni abban az esetben, ha az önellenőrzés keretében az adózó javára történt a helyesbítés.

Az önellenőrzésnek az a jogkövetkezménye, hogy az ennek keretében megállapított helyes vagy helyesbített adóalap, adó összege, támogatás, a bevallással egyidejűleg, annak eredményeképpen az adózó mentesül az adóbírság, a mulasztási bírság alól, valamint, ha lenne késedelmi pótlék, akkor az önellenőrzés időpontjáig a késedelmi pótlék alól. Az önellenőrzés egy olyan lehetőség, amely során az önadózásra jogosult adózó a bevallását helyesbítheti, azonban arra nem kötelezett.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részlezezzük az önellenőrzés feltételeit, az önellenőrzési pótlék mértékét, továbbá a pótlék alóli mentesség eseteit!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kata, vállalkozó, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed és gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed extra kifizetése

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31