hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több lehet a büntetés! Új szabályok az ekáerben augusztus 1-jétől

  • adozona.hu

Módosulnak augusztus 1-jétől az adózás rendjéről szóló törvénynek az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerre (ekáer) vonatkozó szabályai. Bővül az ekáerszámot igénylő szállítások köre, s szigorúbb jogkövetkezményekre kell számítani. Így például, ha valótlan adattartamú a bejelentés, vagy a közölt termékmennyiség meghaladja a ténylegesen fuvarozott termék mennyiségét, akkor az adóhatóság az adózó terhére a bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru értékének a 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Az ekáer 2015. január 1-jétől indult, bevezetésének célja az áruforgalom átláthatóságának növelése és a közúti forgalomban szállított termékekkel elkövetett adócsalások visszaszorítása. Az ekáer működésének szabályozását törvényi szinten az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.)  tartalmazza, amelynek 22/E paragrafusa nevesíti az ekáerrel kapcsolatos alapvető kötelezettségeket (bejelentési, biztosítékadási kötelezettségek a kockázatos termékek vonatkozásában). Az Art. határozza meg az ekáer elektronikus felületen történő bejelentés megtételére jogosult személyi kört, emellett pedig rögzíti az egyes szabályok megsértése esetén alkalmazandó szankciókat is. A rendszer működésével kapcsolatos részletszabályokat, valamint a kockázatos termékek körét miniszteri rendeletek rögzítik (5/2015. NGM-rendelet, 51/2014. NGM-rendelet).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben felhívjuk a figyelmet a különösen érdekes jogértelmezési kérdésekre, és részletezzük a törvényi változásokat.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozók közötti kölcsön

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadózás gyet vagy gyet mellett

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs