hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóellenőrzési határidők 2013-ban

  • dr. Marosi Andrea

A címben foglaltakat a 2003. évi XCII. törvény, az adózás rendjéről (Art.) 92. §-a rögzíti, ami alapesetben 30 nap az ellenőrzés kezdetétől számítva. Összegyűjtöttük, mikor, mennyi idő áll az adóhatóság rendelkezésére az ellenőrzés lefolytatására.

A 30 napos alaphatáridő alól kivétel ez alól többek között,

a bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés (90 nap), valamint
a költségvetési támogatás, áfa visszaigénylések kiutalását megelőző ellenőrzés (a kiutalásra nyitva álló határidő – ez változó összeghatártól és nyilatkozattól függően). A 4003/2012. számú NAV tájékoztatás szerint is ezekből az ellenőrzési fajtákból végeznek a legtöbbet a NAV adóellenőrzéssel foglalkozó munkatársai.

Bevett gyakorlatnak számít, hogy adózónak „engedélyezik” iratai rendezését az Art 95. § (4) bekezdésére hivatkozva. Ez azért is könnyű eset, mivel nem határozzák meg pontosan, hogy milyen dokumentumokat bocsásson az adózó az ellenőrzés rendelkezésére. A teljesítéséig eltelt, illetve nem teljesítés esetén a határidő lejártáig terjedő időszak az ellenőrzés határidejébe nem számít bele, de ezen időszak alatt az ellenőrzés folytatható. Ez ellen ma már lehet védekezni a gyors teljesítéssel.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close