hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóellenőrzési határidők 2013-ban

  • dr. Marosi Andrea

A címben foglaltakat a 2003. évi XCII. törvény, az adózás rendjéről (Art.) 92. §-a rögzíti, ami alapesetben 30 nap az ellenőrzés kezdetétől számítva. Összegyűjtöttük, mikor, mennyi idő áll az adóhatóság rendelkezésére az ellenőrzés lefolytatására.

A 30 napos alaphatáridő alól kivétel ez alól többek között,

a bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés (90 nap), valamint
a költségvetési támogatás, áfa visszaigénylések kiutalását megelőző ellenőrzés (a kiutalásra nyitva álló határidő – ez változó összeghatártól és nyilatkozattól függően). A 4003/2012. számú NAV tájékoztatás szerint is ezekből az ellenőrzési fajtákból végeznek a legtöbbet a NAV adóellenőrzéssel foglalkozó munkatársai.

Bevett gyakorlatnak számít, hogy adózónak „engedélyezik” iratai rendezését az Art 95. § (4) bekezdésére hivatkozva. Ez azért is könnyű eset, mivel nem határozzák meg pontosan, hogy milyen dokumentumokat bocsásson az adózó az ellenőrzés rendelkezésére. A teljesítéséig eltelt, illetve nem teljesítés esetén a határidő lejártáig terjedő időszak az ellenőrzés határidejébe nem számít bele, de ezen időszak alatt az ellenőrzés folytatható. Ez ellen ma már lehet védekezni a gyors teljesítéssel.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó - csed összege

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Családtámogatási ellátás illetékesség meghatározása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink