hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezért helyezhették hatályon kívül az Art. egyik paragrafusát

  • dr. Csobánczy Péter

Január elsejével hatályon kívül helyezték az Art. 130. paragrafusát. Van sejtésünk, mi lehetett a jogalkotói szándék.

Az Adózónán néhány napja közöltük a „"Fricska a jogbiztonságnak: hatályon kívül helyeztek egy paragrafust" című cikket, amelyben a szerző az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) egyik 2013. január 1-jével hatályon kívül helyezett passzusa (130. §) kapcsán felteszi azt a kérdést: vajon mi lehetett a jogalkotó szándéka?” Időközben lett egy sejtésünk, mi állhatott az Art. fentiekben jelzett módosítása mögött.

Emlékeztetőül: az Európai Unió Bírósága (EuB) még 2012 folyamán három ügyben – szinte egyöntetű indokolással – mondta ki egy úgynevezett előzetes döntés meghozatala iránti eljárásban a verdiktet, hogy az állami adóhatóság által követett joggyakorlat az áfa-levonási jog megtagadásával összefüggésben, nem összeegyeztethető az európai uniós joggal.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink