hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szankciók, ha elmulasztotta közzétenni beszámolóját

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó
3

Sok vállalkozás szembesül azzal a napokban, hogy a beszámolója nem készült el határidőben. Ez történhet olyan okból, mert nem adott le minden dokumentumot a könyvelőjének, ezáltal ő nem tudta a beszámolót elkészíteni. Előfordulhat, hogy a könyvelő hanyagsága vezetett oda, hogy határidőben nem lett benyújtva a beszámoló. Bármi is volt a kiváltó ok, a mulasztáshoz adójogi, cégjogi, és polgárjogi szankciók egyaránt kapcsolódhatnak.

Adójogi szankciók – mulasztási bírság, adószámtörlés

Az adóhatóság a beszámoló letétbe helyezésére előírt határidő eredménytelen elteltét követő 15 napon belül 30 napos határidő tűzésével, 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett felhívja az adózót a kötelezettség teljesítésére. Ha az adózó a felhívás szerinti határidőben a kötelezettség teljesítését nem pótolja, az adóhatóság a határidő eltelte után 1 millió forintig terjedő bírság kiszabása mellett ismételten felhívja az adózót a kötelezettség teljesítésére. Ha az adózó a beszámoló letétbe helyezési kötelezettségének az ismételt felhívásban szereplő határidőn belül sem tesz eleget, az adóhatóság az adózó adószámát felfüggesztés nélkül hivatalból törli és erről a cégbíróságot értesíti.

Ha az adózó a beszámoló letétbehelyezési, illetve közzétételi kötelezettségét az adószám törlése után megteszi, akkor az adóhatóság az adószám törléséről szóló határozatot visszavonja, írja elő az adózás rendjéről szóló törvény (Art. 174/A § ).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen cégjogi és polgári jogi következményei lehetnek, ha elmulasztja benyújtani beszámolóját!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Ruszin Zsolt

Én a valós (helytelen) NAV gyakorlatot mutattam be, nem azért, hogy azt éltessem, hanem azért mert a cikkből az hiányzik.

Dr. Szeiler Nikolett

Kedves Ruszin Zsolt! Véleményem szerint nem jó politika Önnek, mint a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnökének olyan hozzászólást írnia, amelyben azt sugallja, hogy nem baj, ha késtek a könyvelők a beszámoló beadásával, mert az első felszólítást a NAV úgyse küldi ki Karácsonyig. Amennyiben 15 nap múlva valaki megkapja az első felszólítást és mulasztási bírságot, sajnos nem tud az Ön véleményére hivatkozni. A cikk nem fenyegetés szeretne lenni, hanem tájékoztatás. A hozzászólása második felével teljes mértékben egyetértek. Üdvözlettel: Dr. Szeiler Nikolett

Ruszin Zsolt

A cikk úgy június első teljes hetében olyasmivel fenyegetőzik, ami leghamarabb is július végén bírt eddig bekövetkezni (állítólag a Veszprém megyei NAV küld ki leghamarabb ilyen bírságokat), de rendre szeptemberi-októberi a téma, de nem ritka, hogy karácsonyig tart az adóhatóságnak az első bírságot tartalmazó felszólítást kiküldeni. A megszűntnek nyilvánítás pedig így is 12-18 hónap, de közben a hivatal rejtélyes módon csak papírokat küldözget, senkit sem érdekel, hogy a szigorú adóregisztrációs és kockázatos adózói szabályozás mellett miért döntött a renitens cég úgy, hogy "bedönti" magát. Számos esetben ugyanis nem véletlen, hogy erre sor kerül és a NAV annyira kiszámíthatóan semmittesz, hogy azzal szinte hívogatóan támogatja az adóelkerülést, évek múlva, borzalmas közpénzek elköltésével "tárja fel" azt, amit idejekorán is észrevehetett volna.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Álláskeresési járadék – ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink