Súlyos bírság terheli az adókötelezettségüket elmulasztó adószámos magánszemélyeket

  • adozona.hu

Vállalkozási szerződések, illetve megbízási ügyletek adóhatósági ellenőrzése mutatott rá, hogy az adószámmal rendelkező magánszemélyek gyakorta elmulasztják teljesíteni adókötelezettségüket a kifizetett összegek után – állapította meg a NAV. A hivatal közleményben emlékeztetett a kötelezettségekre.

A magánszemély önálló tevékenységből származó bevételei, jövedelmei után különféle minőségben is teljesítheti adókötelezettségét. Megbízási vagy felhasználói szerződés alapján megszerzett jövedeleméből

  • egyéni vállalkozóként vagy
  • adószámos magánszemélyként is adózhat.

A jövedelmet ez utóbbi esetben a személyi jövedelemadóról szóló törvény[1] alapján az összevont adóalapba kell beszámítani, ennek adóterhe pedig 15 százalék.

A legkedvezőbb vállalkozási forma megtalálásához fontos a kapcsolódó szabályok ismerete. Számos előírással kell tisztában lenni, többek között azzal, hogy

  • az összevont adóalapba tartozó jövedelem után év közben adóelőleget kell fizetni, de tudni kell azt is, hogy
  • annak megállapítására, levonására, megfizetésére ki a kötelezett.

Az adóelőleget megállapítani és megfizetni az önálló tevékenységet folytató magánszemélynek akkor kell, ha a bevétel nem kifizetőtől, hanem például magánszemélytől vagy a magyarországi szabályok szerint nem kifizető jogalanytól származik. Az adóelőleget ilyenkor negyedévente, a negyedévet követő hónap 12-éig kell megfizetnie. Nem kell azonban adóelőleget fizetni akkor, ha az adóköteles jövedelem olyan külföldi államból származik, amellyel Magyarországnak nincs a kettős adóztatás elkerülésére egyezménye.[2] 

Ha a magánszemély összevont adóalapba tartozó bevétele kifizetőtől[3] származik, az adóelőleget, fő szabály szerint,[4] a kifizetőnek kell megállapítani és levonni akkor is, ha a kifizetés számla alapján történik. A kifizető az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelmet a magánszemély költségnyilatkozata szerint állapítja meg. A kifizetőnek tehát – az szja-előleg levonásához és a szocho-kötelezettség teljesítéséhez – tisztában kell lennie azzal, hogy a kifizetést adószámos magánszemélynek vagy egyéni vállalkozónak teljesíti.

Ha a kifizetés nem a jogszabályi előírások alapján történt, az elmaradt kötelezettségek az önellenőrzés szabályai szerint rendezhetők a szankciók megfizetésével. A kifizetőnek a feltárt hibát nyilvántartásba kell vennie, értesítenie kell a magánszemélyt, továbbá az szja-törvény szerint[5] 15 napon belül bejelentést kell tennie a NAV-nak az adóazonosító szám feltüntetésével a „Bejelentés az adó- és járulékkülönbözet elszámolásáról” elnevezésű AJK jelű nyomtatványon az adókülönbözet összegéről, a kifizetés jogcíméről, valamint a kifizetésről szóló igazolás kiállításának időpontjáról.

A szabályszerű adóelőleg-nyilatkozat és a valós adatok feltüntetése nemcsak a kifizető, hanem a magánszemély érdeke is. Ha ugyanis a nyilatkozaton feltüntetett költség több mint 5 százalékkal meghaladja az adóbevallásában elszámolt igazolt költséget, akkor a magánszemélynek a költségkülönbözet 39 százalékát különbözeti bírságként kell az adóbevallásában feltüntetni és személyi jövedelemadóként megfizetni.  

Ha a költségkülönbözet miatt év végén 10 ezer forintot meghaladó befizetési különbözete lesz a magánszemélynek, akkor a különbözet után további 12 százalék különbözeti bírságot kell bevallania és az adóbevallás benyújtására előírt határidőig személyi jövedelemadóként megfizetnie.

A témában a NAV honlapján a következő információk érhetők el:

  • Az Önálló tevékenységből származó jövedelem és adózása című 2. számú információs füzet,
  • A szociális hozzájárulási adó című 49. számú információs füzet,
  • az Önellenőrzés című 23. számú információs füzet,
  • az adóelőleg-nyilatkozatokhoz javasolt nyomtatványminták (http://nav.gov.hu/nav/ado/szja/Adoeloleg_nyilatkozat20181227.html), valamint a kedvezmények igénybevételéhez szükséges adóelőleg-nyilatkozatok elkészítését segítő alkalmazás (http://www.nav.gov.hu/anya). Az adóelőleg-nyilatkozatok a legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (https://onya.nav.gov.hu/#!/login) erre szolgáló menüpontjának használatával nyújthatók be.

[1] A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 17–23. §.
[2] Szja tv. 46. § (2) bekezdés e) pont.
[3] 2017. évi CL. törvény 7. § 31.
[4] Nem kell a kifizetőnek adóelőleget megállapítania az őstermelői bevételből, ha e jogállását a magánszemély igazolja, valamint a vállalkozói bevételből, ha az egyéni vállalkozó a bizonylaton feltünteti a vállalkozói jogállását bizonyító közokirat számát.
[5] Szja tv. 15/A §.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close