hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Figyelem, visszamenőleg is semmis lehet a NAV határozata!

  • dr. Juhász Péter, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.
1

A Kúria a közelmúltban több az adózás rendjét érintő, garanciális eljárásjogi kérdésben döntött az adózók javára. A kérdéses ítéletekben lefektetett jogelvek a vállalkozások már lezárt ügyeire is hatással lehetnek, tekintettel arra, hogy azok adóhatósági figyelmen kívül hagyása olyan súlyos jogszabálysértést eredményez (történjen az akár a régi, akár az új Art. égisze alatt), mely – a megfelelő eljárási lépések esetén – akár visszamenőlegesen is jogi reparációt vonhat maga után.

Az alábbiakban a két legfontosabb esetkörre szeretnék rávilágítani:

A kiadmányozás hiányosságai a határozat semmisségét eredményezhetik

Az egyik ítéletében a Kúria az adóhatósági határozat kiadmányozásának jogszerűségét górcső alá véve vont le messzemenő eljárásjogi konzekvenciákkal járó következtetéseket.  A kiadmányozás alatt azt értjük, hogy egy adott adóhatósági döntést (végzést, határozatot) az arra jogosult ír alá (kiadmányoz), mely alapvető garanciája annak, hogy az adózó ügyében az arra valóban illetékességgel, hatáskörrel rendelkező szerv, eljárási jogosultsággal rendelkező képviselője hozzon döntést. Éppen ebből kifolyólag kiemelkedően fontos, hogy a kérdéses határozatból egyértelműen meghatározható legyen a döntést hozó / aláíró személye, illetve annak kiadmányozási jogosultsága.

A kiadmányozási jog eredendően az adóhatóság vezetőjét illeti, ugyanakkor az irányadó jogszabályok nem zárják ki azt, hogy a határozatot az adóhatóság vezetője helyett egy - a belső szabályzatban erre kijelölt – másik személy írja alá, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Ezen feltételeknek nem tesz eleget az adóhatóság, ha a határozaton nem tüntetik fel olvashatóan a határozatot ténylegesen aláíró személy nevét és beosztását, hanem – rendszerint egy „h.” betű kíséretében – csak a helyettesként eljáró adóhatósági dolgozó aláírása kerül elhelyezésre a döntésen. Ezt a Kúria súlyos, semmisséget eredményező eljárási hibának minősítette, ugyanis az adóhatóság ilyen eljárása következményeként nem állapítható meg, hogy a határozatot valóban az arra jogosult személy írta-e alá, ami pedig felveti a hatáskörelvonás, mint semmisségi ok lehetőségét.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja milyen következményei vannak a semmis határozatnak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az adóhatóság végelszámolás ellenőrzésével foglalkozó osztályainak az elmúlt években az lett a gyakorlata, hogy hamis megbízólevelet állítanak ki a végelszámolás alatt álló adózóról. Ebben a megbízólevélben a végelszámolás kötelező ellenőrzési esetét jelentő "kockázatos" adózó fogalmára hivatkoznak, miközben az adózó általános, vagy megbízható adózó státuszú.

Miután az ellenőrzés az általános, vagy megbízható adózók esetében nem is kötelezően lefolytatandó, így kétséges, hogy a NAV ezen részlegeinek miért kell adóellenőrzést lefolytatni, vagy ha le akarják azt folytatni, akkor ahhoz miért kell meghamisítani a megbízólevelet - hiszen a NAV ellenőrzést a nem kötelező esetekben is lefolytathat.

A dolog kísértetiesen hasonlít a "kiadmányozási balhéra", amely kapcsán az első konkrét jogeset 10 éve merült fel nálam is, akkor a Mosdató Főosztály (értsd: Törvényességi és Felügyeleti Főosztály) szerint a "h." jelzéssel ellátott kiadmányozás törvényes volt.

Kiderült, hogy nem volt az.

A hamis megbízólevél alapján való ellenőrzés - vélemény szerint - nem kezdhető meg.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzre való jogosultság lejárta

Széles Imre

tb-szakértő

Lakásbérleti szerződés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs