hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NGM: ezért változnak az adótitokra vonatkozó szabályok

  • MTI/Adózóna

Az adótitok szabályának egyértelművé tétele a parlamentnek hétfőn benyújtott törvényjavaslat célja, az adózás rendjéről szóló 2003. évi törvényt módosító javaslat elfogadásával egyértelműbb és egységesebb lesz az adótitok kezelése – indokolta Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Mint azt korábban megírtunk, kivételes sürgős eljárás keretében módosítaná a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adózás rendjéről szóló törvényt.

Az adótitok fogalma gyakorlatilag 1991. január 1-je óta változatlan, minden az adózást érintő tény, adat, körülmény adótitoknak minősül. Ezért már csaknem negyed évszázada adótitok önmagában az a tény, hogy egy vállalkozás vagy akár magánszemély adókedvezményt vesz igénybe, vagy az adójából, illetve az adóalapjából támogatást ad – összegezte az eddigi szabályozási gyakorlatot az NGM helyettes államtitkára.

Rámutatott: az adókedvezmények és a támogatások kapcsán nem volt egységes a jogértelmezés, mivel azok egy része adótitok, egy másik – az előző körrel részben átfedésben lévő – része viszont nyilvánosan elérhető adat volt. Ezt a bizonytalanságot oldja fel az új szabályozás.

A támogatásokra vonatkozó egyes adatok kapcsán – figyelembe véve, hogy ezek az adatok az adózók magán- és üzleti tevékenységébe is tartoznak – tisztázni kellett az adótitok fogalmán keresztüli védettség mibenlétét, mértékét, továbbá az átláthatóság biztosítása érdekében a támogatások kapcsán megismerhető adatok körét – ismertette a helyettes államtitkár.

Izer Norbert elmondta: az adóévben igénybe vett adókedvezmény, jóváírás mértéke jelenleg is nyilvánosan elérhető, bárki által megismerhető adat, ezért ezeket az adatokat felesleges adótitokként kezelni. Az átláthatóság biztosítása érdekében a kapott támogatások összege nem tekinthető az üzleti vagy magánszférába tartozó adatnak, így a javaslat biztosítja ennek megismerhetőségét.

Az állami vagyon kezelésére, nyilvánosságára vonatkozó szigorúbb elvárásoknak megfelelően nem minősül adótitoknak a nemzeti, illetve állami vagyont kezelő,  azzal gazdálkodó támogatók esetében a támogatás adóévben összesített mértéke és az igénybe vett kedvezmény összesített nagysága –mondta az NGM helyettes államtitkára.

Izer Norbert nem szólt arról, mi indokolja, hogy kivételes sürgős eljárásban kérte a minisztérium a törvényjavaslat tárgyalását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs