hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változik az Art.! Adótitok lesz, ki, mit támogat, miért kapott kedvezményt

  • adozona.hu

Adótitoknak minősül különösen az államháztartás központi alrendszere terhére nyújtott adókedvezmény, jóváírás,az adózó által törvényben meghatározott célra nyújtott támogatás, vagy az adózó által törvényben meghatározott kedvezményezett célra történő felajánlás esetén a támogatást nyújtó, a felajánló adózó megnevezése, az általa igénybe vett adókedvezmény, jóváírás, valamint az általa juttatott támogatás, felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke, továbbá a támogatott megnevezése, a támogatott által kapott támogatás és a támogatott javára felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke – így módosítaná a Nemzetgazdasági Minisztérium kivételesen sürgős eljárás keretében az adózás rendjéről szóló törvényt, amelyet a mai napon terjesztett az Országgyűlés elé. Módosító javaslatokat ma 16.58-ig lehet benyújtani.

Módosítaná a Nemzetgazdasági Minisztérium az adózás rendjéről szóló törvényt, amelyben kiegészítené az adótitokra vonatkozó rendelkezést oly módon, hogy rögzítené az adózók által juttatott támogatásokra vonatkozó adatok köréből mely adatok minősülnek különösen az adótitok fogalmi körébe tartozónak. Arra hivatkozik a tárca, hogy ezen adatok a magán- és üzleti szféra körébe is tartoznak, s mint ilyenek konkrét jogszabályi előírás alapján is szükséges védettségük biztosítása.

A javaslat szerint adótitoknak minősül különösen az államháztartás központi alrendszere terhére nyújtott adókedvezmény, jóváírás, az adózó által  törvényben meghatározott célra nyújtott  támogatás, vagy az adózó által  törvényben  meghatározott  kedvezményezett  célra történő elajánlás esetén a támogatást nyújtó, a felajánló adózó megnevezése, az általa igénybe vett adókedvezmény, jóváírás, valamint az általa juttatott támogatás, felajánlott adó vagy  adóelőleg  mértéke, továbbá a támogatott megnevezése,  a  támogatott által kapott támogatás és a támogatott javára felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke.

Az indoklásban a minisztérium a kultúra támogatásával példálózik, miszerint "ez azt jelenti, hogy  például a kultúra támogatása kapcsán a támogatást nyújtó adózó megnevezése, az adózó által egy meghatározott szervezetnek az adóévben nyújtott támogatási összeg, a támogatott szervezet megnevezése és a  támogatott által az egyes  támogatóktól külön-külön kapott támogatási összeg az adótitokra vonatkozó védelemben részesül".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi ház vásárlása egyéni cégként

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alapfokú művészeti iskola beszámolási kötelezettsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tanulmányi támogatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs