hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Meddig terjed a könyvelő felelőssége?

  • adozona.hu

Ha egy kávézót üzemeltető egyéni vállalkozó a különböző áfakulcsokat szinte véletlenszerűen alkalmazza a pénztárgép használata során, akkor a könyvelő a pénztárgépszalag szerint vagy a valós tartalomnak megfelelően javítva könyveljen? Meddig terjed az ő felelőssége, és hol kezdődik a vállalkozóé? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: van egy egyéni vállalkozó, akinek a főtevékenysége: 563006 – kávézó, teázó (nem melegkonyhás). A pénztárgépbe 5 százalékot, 18 százalékot és 27 százalékot is ütött (2018–2019–2020). A könyvelő hogyan jár el helyesen áfabevalláskor, a kapott pénztárgépszalagot a rajta lévő áfakulcsokkal könyvelje, és vallja be az áfát? Vagy a könyvelő köteles ezeket az áfakulcsokat felülbírálni, és 27 százalékkal bevallani? Illetve meddig terjed a könyvelő felelőssége a felvett tevékenységi kört illetően, és a beütött áfakulcsokért a pénztárgépszalagon bármilyen formában felel a könyvelő? Vagy ez az egyéni vállalkozó felelőssége?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A szerződés tartalma, azaz, hogy pontosan mire vállalkozott a könyvelő, mérvadó. Amennyiben pl. az adóbevallások összeállítására is vállalkozott, akkor elvárható tőle, hogy annak tartalmi helyességéről legalább azon a szinten meggyőződjön, hogy a számlák adatai valósak, a tevékenység létező, a dokumentumokkal egyező stb. Mindenképpen elvárható a könyvelőtől, hogy jelezze a tulajdonosnak, ha szabályszerűtlenséget tapasztal vagy gyanít. (Ezt lehetőleg írásban tegye.)

Ugyanakkor nem várható el tőle, hogy „nyomozzon”, a tulajdonos a könyvvezetéssel, bevallásokkal kapcsolatos felelősségét rá nem háríthatja át. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) szerint a károsultnak kell bizonyítania többek között, hogy a károkozó magatartás a másik oldalon (a könyvelőnél) volt, mint ahogy az ok-okozati összefüggést is a kár és a könyvelő magatartása között.

A károkozó ugyanakkor kimentheti magát, ha pl. bizonyítani tudja, hogy ellenőrzési körén kívül esett vagy nem volt elvárható tőle, hogy elhárítsa a kárt (erre jó a jó szerződés), illetve, ha úgy járt el, ahogy az tőle elvárható volt (ezzel már vigyázni kell, hiszen egy könyvelőtől elvárható, hogy jelezze/javítsa, ha hibás áfakulcsot gyanít).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi fuvarozás

Bunna Erika

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs