hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kell értelmezni a készpénzfizetési korlátot

  • Adózóna

Megszegi-e az adózó a január 1-jétől hatályos előírásokat, ha ugyanannak a vállalkozónak részletekben készpénzben egyenlíti ki a munka díját? Olvasónk kérdésére szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Olvasónk a következőképpen írta le a szituációt: egy kft. 2 900 000 forint értékű munkát végzett egy vállalkozónak. Két részszámlát (átutalásosat) állított ki, az egyiket adott hónap 10-én 1 450 000 forint értékben, a másikat ugyanezen hónap 20-án, szintén 1 450 000 forint összegben. Az összeget készpénzben fizették ki: az egyik 1 450 000 forintos részszámlát adott hónap 25-én, a másik 1 450 000 forintos részszámlát pedig következő hónap 25-én. Ez szabályos így? - kérdezte.

Az  érintettek  most nem szegték meg  az Art. készpénzfizetés korlátozására vonatkozó előírásait, de a „közelében jártak”! - szólt a megnyugtató, de egyúttal figyelmeztető szakértői válasz, hozzátéve, hogy a szabályokat  a törvény 14. § (1) bekezdése i) pontja, 38. § (3a)-(3b) bekezdése és 172. § (20 f) bekezdése részletezi. 

Nem önmagában a számlában megjelölt fizetési mód megváltoztatása jelent gondot, mivel az  csak tájékoztató jellegű adat, a számla bármilyen módon kiegyenlíthető! A számlának – az Áfa-törvény előírása szerint -  nem kötelező tartalmi eleme a fizetési mód, továbbá más jogszabály sem tiltja, hogy a számlán feltüntetett fizetési módtól a felek megegyezésük alapján eltérjenek.  

Így nem  jogellenes az a megoldás, ha az átutalásos számlát készpénzzel fizeti ki a vevő.  (Célszerű a könyvelőnek jelezni, ha a számla kiegyenlítése nem az elsődlegesen kért fizetési mód szerint történt. A számla kiegyenlítésének tényét ekkor bevételi pénztárbizonylat igazolja.) 

2013. január 1-jétől hatályos az adózás rendjéről szóló törvénynek az az előírása, hogy bankszámla nyitására kötelezett adózók egymás közötti termékértékesítési, szolgáltatásnyújtási ügyleteiben (az áfát is magában foglaló) ellenértékként  havonta – szerződésenként -  legfeljebb 1,5 millió forint összegben fizethető készpénz.  

Fontos, hogy ugyanazon szerződés ellenértékének kell tekinteni azokat a kifizetéseket, amelyekről kétséget kizáróan megállapítható, hogy a rendeltetésszerű joggyakorlás megsértésével kerültek több szerződésbe.

A kifizetést teljesítő és a kifizetést elfogadó adózó is 20 százalékos mulasztási bírsággal sújtható, a kifizetés 1, 5 millió  forintot meghaladó része után!

Jelen esetben egy szerződés alapján történt a kifizetés, de (szerencsére) két, egymást követő hónapban, mindkét esetben 1,5 millió forintot meg nem haladó összegben. Így nem szegték meg az Art. idézett előírásait.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvezető megbízási jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close