hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adószámtörlés: nincs egyből minden veszve, mutatjuk, mit tehet az adózó, hogy újra működhessen

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Az adószám törlése mint adóhatósági intézkedés komoly jogkövetkezményekkel járhat. Cikkünkben az adószám törlésére okot adó körülményeket vesszük sorra, s mint kiderül, sok esetben van lehetőség az adószám visszaállítására is.

Számos szankciót ír elő az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) azon adózókra, akik nem tartják be a különböző adó- és egyéb jogszabályokban meghatározott kötelezettségeket. Az adószám törlése mint adóhatósági intézkedés komoly jogkövetkezményekkel járhat. A törölt adószám többek között az áfalevonási jog elenyészését eredményezheti [áfatörvény 137. § (1) bekezdés], illetve cégek esetén kiválthatja a cég megszüntetésére irányuló cégbírósági eljárás megindítását.

Cikkünkben az adószám törlésére okot adó körülményeket vesszük sorra, s mint látni fogjuk, sok esetben van lehetőség az adószám visszaállítására is, mely a fentebb említett hátrányok megszüntetését is eredményezi egyben.

Az Art. 246. paragrafusa az adószám törlésének összesen nyolc esetét sorolja fel, melyek két jól elhatárolható csoportra oszthatók. A nyolc eseten kívül az Art. különállóan kezeli a beszámoló közzétételének elmulasztása miatti adószámtörlést, így ezen körülménnyel külön foglalkozunk.

Az adószámtörlés eseteinek egyik csoportját azon mulasztások alkotják, melyek szabályszerű orvoslása esetén az adóhatóság kérelemre az adószám törlését követően is visszaállítja a már törölt adószámot.

Ebbe a körbe az alábbi mulasztások tartoznak:

– az adózó nem található meg a székhelyén, amit az adóhatóság helyszíni vizsgálat keretében állapított meg;

– postai úton hivatalosan megküldött adóhatósági irat két egymást követő alkalommal a címzett ismeretlensége miatt, vagy a megfelelő levélszekrény hiánya miatt a címzett számára kézbesítetlennek tekintendő;

– támogatások visszafizetési kötelezettségének nem teljesítése;

– az áfaösszesítő nyilatkozat vagy a havi (08-as számú) adó- és járulékbevallás benyújtásának 365 napot meghaladó késedelme;

– székhelyszolgáltatás igénybevétele esetén, a székhelyszolgáltató nem szerepel a szákhelyszolgáltatókra vonatkozó nyilvántartásban és ezen szándékát sem jelentette be;

A fenti esetekben tehát lehetőség van arra, hogy az adózó a már véglegesen törölt adószámát kérelem benyújtása és a mulasztás igazolható megszüntetése mellett visszakapja.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen feltételeket kell ehhez teljesíteni, s melyek azok az esetek, amelyek kizárják az adószám kérelemre történő visszaállítását!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink