hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóellenőrzési rétestészta. A NAV-jogok hátulütői

  • Kneitner Lea, okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő
1

Az adóhatóság számtalan indokkal meghosszabbíthatja az adóellenőrzési határidőket, visszatartva például az áfát, s ellehetetlenítve így az adózót.

Az adóellenőrzési határidőkkel kapcsolatos adózói nehézségeket egy konkrét eset, az alapvető jogok biztosának az AJB-787/2012. számú ügy alapján készült jelentése, illetve az ahhoz fűzött érvelés alapján mutatom be.

Az adózó beadványában alapvetően sérelmezte, hogy az adóhatóság indokolatlanul tartja vissza az általa visszaigényelt áfa összegét, az ügyhöz kapcsolódó vizsgálatokról pedig csak azok megindítása után szerzett tudomást. Előadta továbbá, hogy az ellenőrzések elhúzódása, és az áfa késedelmes kiutalása, illetve visszatartása miatt az MKB Bank cége faktorálási szerződését felmondta, számláját zárolta. Ezzel cégét kár éri, hiszen nem tud részt venni a kereskedelemben, és emiatt a partnereket is a csőd veszélyezteti. A panaszos több beadvánnyal fordult az adóhatóság különböző szerveihez, azonban – szerinte – megfelelő tájékoztatást sehonnan nem kapott.

Az adózó szerint „az adóhatóság nem a jogszabályokban előírt célok megvalósítása érdekében gyakorolja hatáskörét, nem a jogalkotó által meghatározott szempontok figyelembe vételével, az adott ügy egyedi sajátosságaira tekintettel gyakorolja az adózás rendjéről szóló törvényben előírt méltányossági jogkörét, nem tesz eleget tájékoztatási kötelezettségének, az adózó jogos érdekét korlátozza és az eljárási határidőket indokolatlanul meghosszabbítja, mellyel a tisztességes eljárás követelményeit megsérti, és a vállalkozásnak kárt okoz.”

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: mi mindenre hivatkozhat az ellenőrzésnél a NAV!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
F. István

A NAV eljárása során nincsenek garanciális szabályok.A törvény rétestésztaszerű értelmezése kimondottan az adózók kvázi "megfélemlítését" és a saját álláspontjuk körömszakadtáig való védelmét jelenti.A bíróság előtt már másképp vélekednek - és ez saját tapasztalat!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Számlahelyesbítés garázsszövetkezetnél

Bunna Erika

adótanácsadó

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kiküldetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31