hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Internetes értékesítők: kihez jön a revizor?

  • Pluhár Róbert

Rendszeres adóhatósági ellenőrzésre számíthatnak az internetes aukciós portálokon értékesítők. Kik azok, akik leginkább a revizorok látókörébe kerülnek?

Kiemelten hívják ki maguk ellen sorsot azok, akikkel kapcsolatosan az adóhatóság az alábbi ellentmondásokat tárja fel az ellenőrzésre történő kiválasztás során:

-          nagy forgalmat bonyolított az internetes értékesítései során, de annak a bevallásaiban nyoma sincs,
-          bár nyújtott be bevallást, az köszönő viszonyban sincs az adóhatóságnak az érintett személlyel kapcsolatban rendelkezésre álló adatokkal,
-          adószám nélkül nagy mennyiségben forgalmaz az internetes piacon.

Ilyenkor nem szabad meglepődni azon, ha arról értesíti az adóhatóság az érintett internetes árust, hogy adóellenőrzést kíván nála lefolytatni. Természetesen a felsorolt adóellenőrzési kiválasztási szempontok ellenére is elfordulhat, hogy árnyékra vetődik az adóhatóság, mert az ellenőrzés során derül fény arra, hogy az ellenőrzött személy ugyan értékesített internetes aukciós portálon, de valaki másnak a megbízásából és ténylegesen nem ő az értékesítő.

Miután a NAV-nál kiválasztották ellenőrzendőket, az adóellenőrök felkészülnek munkájukra, melynek keretében

-          megtekintik a „célszemély” adóbevallásait és megvizsgálják, hogy abban találnak-e önálló tevékenységből származó bevételre (jövedelemre), illetve ingó értékesítésből származó bevételre (jövedelemre) utaló jeleket és, ha igen mekkora nagyságrendben,
-          a már megszűnt, korábban egyéni vállalkozóként működő személynél – tisztázandó – kérdésként fogalmazzák meg, hogy nem olyan esettel találkoztak-e az adóhatóság munkatársai az ellenőrzésre történő kiválasztás során, amikor a megszűnt egyéni vállalkozói készletből csinál pénzt az internetes piacon a megszűnt egyéni vállalkozó,
-          a google segítségével felkutatják az ellenőrizni kívánt személyről az interneten fellelhető információkat,
-          áttekintik az esetleges korábbi adóellenőrzések és más adóhatósági eljárások iratait,
-          a nyomtatványboltok – jogszabályi előíráson alapuló – adatszolgáltatásai alapján (konzekvencia levonása mellett) felmérik a vásárolt nyugta- és számlatömbök mennyiségét,
-          megvizsgálják, hogy az érintett személy milyen – esetlegesen majd valamilyen adóellenőrzéssel jövőben érintett – vállalkozásoknak a tulajdonosa, illetve a vezetője.

VATERÁZÁS ÉS ADÓZÁS - CIKKSOROZAT

A témában eddig megjelent cikkek
1. Vaterázás és szja-fizetés

2. Amit az ingó-értékesítőnek az áfáról tudnia kell

3. Mikor gazdasági tevékenység az ingó-értékesítés?


Az ellenőrzési kiválasztási és felkészülési folyamat végén fogalmazódik meg a „két út van előttem, melyiken induljak” adóellenőri dilemma. A revizorok első lépésben „csak” egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzést (mely zárulhat egy mosollyal, de követheti egy tényleges, klasszikus adóellenőrzés is) vagy pedig azonnal egy – ellenőrzéssel lezárt időszakot teremtő – a vizsgált személy számára „végzetes” kimenetelű – adókülönbözetet, adóhiányt feltáró adóellenőrzést folytassanak le?

Amennyiben csak kisebb összegű értékesítésre utaló körülmények birtokába jutottak az adóhatóság munkatársai, akkor nagyobb valószínűséggel egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés lefolytatására lehet számítani. Ebben az ellenőrzési fajtában nem kell attól tartania a revizori asztal kellemetlenebb oldalán ülőnek, hogy adóhiány feltárásával végződik az ellenőrzés.

A revizorok áttekintik a vizsgált ügyfelük iratait, megvizsgálják, hogy az adótörvényekben előírt különféle kötelezettségek (iratmegőrzés, bizonylat-kiállítás, nyilvántartás-vezetés, adóbevallás-benyújtás) teljesítése megtörtént-e.

Az adóhatóság munkatársai is tisztában vannak azzal, hogy az eseti, alkalmi értékesítések kapcsán nem merülhet fel az üzletszerűség esete, legfeljebb ingó vagyontárgy eseti értékesítése miatt áll(hat) fenn – adótörvények hiányos ismerete miatt be nem vallott - adókötelezettsége az ügyfélnek. A megelőzés jegyében – mivel az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés nem akadálya az önellenőrzésnek – nagy eséllyel lehet arra számítani, hogy a vizsgálatot végző revizor – jogkövető magatartásra ösztönzési céllal – önellenőrzésre történő szólítja fel és zárja le az ügyfele számára esetlegesen nyugtalan órákat okozó ellenőrzést.

Az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés során nem szabad meglepődni azon, ha az adóhatóság munkatársa azt is igyekszik egy nyilatkozat felvétel útján tisztázni, hogy

-          ténylegesen ki végezte az internetes értékesítést, milyen felhasználó nevekkel?
-          az ellenőrzött ügyfél milyen pénzintézeteknél, milyen számú bankszámlákat vezetett?
-          az értékesítések a ténylegesen hogyan történtek?

A gyakorlatban az is előfordul, hogy a komolytalannak tűnő ellenőrzés során, komoly következményekkel is járható adóhatósági kapcsolatfelvételre kerül sor – változatos ellenőrzési technikával, de végsősoron adatkezelésre irányuló igény keretében – az aukciós portálok üzemeltetőivel, melynek eredményeként az adóhatóság revizorai igyekeznek megtudni az ellenőrzött adóalanyról, hogy

-          milyen termékeket értékesített az ellenőrzött személy,
-          mikor és mennyiért zárultak le az aukciók,
-          milyen termék után és mennyi forgalmi jutalék felszámítására került sor,
-          kiemelési vagy más jutalék felszámítása történt-e?

Az adóellenőröket elgondolkodtató aukciós portál üzemeltetőitől származó adatoknak vagy a már a korábban említett adóhatósági önellenőrzési felhívás eredménytelenségének könnyen lehet következménye, hogy a nyugtalan órák esetleg álmatlan éjszakákká változnak akkor, amikor az ügyfél értesül arról, hogy az adóhatóság adóvizsgálatot kíván lefolytatni nála.

Így látják a Vateránál

Az aukciós portál üzemeltetői és az adóhatóság közötti viszony feszült, hiszen az adóhatóság adatkérési igénye nem minden esetben felel meg a jogszabályi előírásoknak, az aukciós portálok üzemeltetői meg nem adhatnak át minden adatot, amelyet az adóhatóság kér. Egy adatcsomag azonban aggály nélkül bekérhető. Ha beazonosítható a felhasználó személye (például számlán feltüntetett név, lakcím, vagy egyéb adat, mint felhasználónév, kód alapján), akkor az aukciós portál üzemeltetője által az eladási jutalékról kiállított számla átadása nem tagadható meg. Az már az adóhatóság feladata, hogy ezzel az adattal mit kezd, és hogyan kezeli a megkapott személyes adatokat.

Az biztos, hogy az adóhatóság feltételezi, hogy aminek az aukciós portál nyilvántartásában nyoma van, az a valóságban is megtörtént. Ez a feltételezés azonban nem minden esetben állja meg a helyét, érdemes ilyenkor kérdéseket feltenni a revizornak, honnan valók az adatok, és azok mennyire támasztják alá közvetlenül az adóhatóság álláspontját. 

Talán jól érzékelhető, hogy minden – még az egyszerű, felületesnek tűnő úgynevezett egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló – adóhatósági ellenőrzést (is) komolyan kell venni. Egyetlen internetes árus és könyvelője se ringassa magát abba a tudatba, hogy könnyen veszi az adóellenőrzések akadályait és nincs szüksége még szakmai (adótanácsadói, adószakértői, könyvvizsgálói, ügyvédi) segítségre az úgynevezett egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzések során.

Akkor se nyugodjon meg senki, amikor az adóellenőrrel történő telefonos kapcsolatfelvétel során az hangzik el a revizor részéről, hogy „á, ez csak egy adatgyűjtéses revízió, hozza be a papírjait, majd gyorsan túl leszünk rajta”. Lehet, hogy így lesz, lehet, hogy nem. A” lehet, hogy nem” lesz a témája cikkünk következő részének. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close