Megjelent az augusztusi VálaszAdó

  • adozona.hu

2022 júliusa bizonyára fekete hónapként vonul be majd' félmillió katás vállalkozás történelmébe.

Alaposan felborzolta a kedélyeket a kormány mindenféle szakmai egyeztetés nélkül, egyik napról a másikra az országgyűlési többséggel elfogadtatott új katatörvénnyel, amelynek révén sok százezren szorulnak ki a kedvezményes adózási lehetőségből. Négyrészes cikksorozatunkban megvizsgáltuk, milyen alternatívák maradnak a katából kiesőknek, s számos egyéb elemző írást is megjelentettünk, miközben záporoznak az olvasói kérdések szakértőinkhez.

A másik nagy horderejű történés volt az elmúlt hónapban, hogy az Egyesült Államok július 8-án felmondta a több mint 40 éve bebetonozott, 1979-es amerikai–magyar kettős adózást elkerülő egyezményt. Cikkünkben röviden áttekintjük, mi lesz az amerikai üzleti kapcsolatokkal rendelkező vállalkozásokkal.

Számos esetben meglepetéssel veszi tudomásul egy-egy vállalkozás vagy szervezet, hogy a nyugdíjbiztosítási szerv nagyon-nagyon régi (akár 40 évvel ezelőtti) jogviszonyra, illetve díjazásra, valamint levont járulékra vonatkozó adatokat kér egy-egy volt (vagy jelenlegi) alkalmazottal kapcsolatban.

A nyár az egyszerűsített foglalkoztatás fő szezonja. Tapasztalataink szerint sokan nincsenek tisztában az ehhez kapcsolódó bérpótlékfizetési rendelkezésekkel.

Az Adózóna szakértőihez érkező kérdések nagyjából felét a kisadózásra vonatkozó szabályok drasztikus megváltoztatásához kötődők teszik ki, ezek mellett viszont számos egyéb, közérdekű kérdés is érkezik olvasóinktól, ilyen például az, hogy  egyéni vállalkozó számlázhat-e euróban magyar cégnek.

A 2022. augusztusi VálaszAdót itt töltheti le!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Bölcsődei támogatás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Céltartalékképzés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Csökkentett energiadíj – mikrovállalkozás

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs