hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Letölthető VálaszAdó adózási szaklapok 2022

 • adozona.hu

VálaszAdó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Ha előfizetőnk, akkor lépjen be, ha még nem, akkor próbálja ki 14 napos próbaidőszakunkat, és ez idő alatt érje el kötelezettségek nélkül minden fizetős szolgáltatásunkat!

A 2022-es számok tartalmából:

VálaszAdó 2022/12.

• Őszi adócsomag: tb-módosítások
• Így változik a számviteli törvény 2023-tól
• Biztosításban töltött idő igazolása
• Rezsitámogatás adómentesen
• Kérdések és válaszok

2022. november 23-án kihirdették az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvényt, ami számos változást hoz az adózás, a számvitel és a társadalombiztosítás területén. Emellett – a veszélyhelyzetre hivatkozással – továbbra is rendszeres a rendeleti jogalkotás, így született meg – egyebek mellett – a 468/2022. kormányrendelet, amely szerint az Mt. 94. paragrafus (1) és (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően legfeljebb 24 havi munkaidőkeret rendelhető el a turizmus-vendéglátás szektorban foglalkoztatottak számára, illetve a 441/2022. kormányrendelet, melyben a kormány november 1-jétől rendelettel felülírta a júliusban elfogadott új katatörvény néhány passzusát.

Decemberi VálaszAdónkban a legújabb jogszabályváltozások mellett kitérünk a tb-nyilvántartásban nem szereplő, biztosításban töltött idő igazolására vonatkozó előírásokra, az adóbírság enyhítésére igénybe vehető lehetőségekre és arra is, hogyan adható adómentesen rezsitámogatás.

Korábbi kezdeményezésünket folytatva ízelítőül közlünk egy részt az Adózóna „Áfa – speciális esetek” című kiadványából, ezúttal „Értékesítés láncügylet keretében – a termék(ek) a beszerzés helye szerinti tagállamban marad(nak)” címmel.

Válaszadó 2022/11.

 • Adóváltozások 2023
 • Teendők fizetésképtelenség esetén
 • Nagy változás az szja-törvényben
 • Adófizetés devizában
 • Kérdések és válaszok

Október – a hagyományokhoz illeszkedően – idén is az őszi adótörvény-módosítás hava volt, így szakértőink írásai között is domináltak a tervezett változtatásokat boncolgató cikkek.

Az Adózónához érkezett kérdésekből kiderül, sokakban él a téves feltevés, hogy kft. vagy bt. tagja a gazdasági társaságban csak társas vállalkozói jogviszonyban folytathatja az ügyvezetést, illetve egyéb tevékenységet. Szakértőnk rávilágít arra, hogy ez egyáltalán nem így van.

Minden vállalkozásnak fontos tudnia, hogy ha a számlakövetelését határidőben nem vitatja – a fizetésképtelenség vélelme alapján –, akkor felszámolási eljárás kezdeményezhető vele szemben. Ennek részleteit egy bíróságra került ügy tükrében mutatjuk be. Másik írásunkban pedig arra mutatunk rá, hogy elengedhetetlen a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetre vonatkozó szabályok ismerete annak elkerülése érdekében, hogy a vezető tisztségviselőnek a saját vagyonával kelljen kiegyenlítenie a társaság hitelezői követeléseit.

Hiánypótló változtatás, hogy október 1-jétől kiegészültek az szja-törvény járműköltség-elszámolást érintő szabályai a hibrid és elektromos járművek fogyasztási normáit meghatározó rendelkezésekkel.

VálaszAdó 2022/10.

 • Áfa: új adóalap-csökkentési lehetőségek
 • Különleges fizetőeszközök
 • Többgenerációs családi házak gázrezsije
 • Újabb szja-kedvezmény a láthatáron
 • Kérdések és válaszok

Akár lépésváltásként is értelmezhető, hogy a kormány, illetve az Országgyűlés néhány területen visszavett a korábbi szigorból. A már kihirdetett, illetve megszellőztetett intézkedésekből gyűjtöttünk néhányat össze mostani kiadványunkban.

Enyhítésnek számít az áfaalap azonnali és utólagos csökkentésének lehetősége, erről korábban ötrészes sorozatot közöltünk az Adózónán. Könnyítés az is, hogy a többgenerációs családi házakban a társasházakhoz hasonlóan számolható el a gázrezsi. Maga a kormányfő pedig a nők számára lengetett be egy szja-kedvezményt, ha 30 éves koruk alatt szülnek. E lépések mögött azonban más okokat is találhatunk: például az uniós szabályokhoz való igazodás kényszerét, a szinte kifizetethetlennek ígérkező gázköltségeket, továbbá a demográfiai visszaeséseket.

A mostani VálaszAdóban folytatjuk az Adózóna – ezúttal a Speciális esetek a számvitelben második – kiadványának szemlézését.

Ajánló, továbbá Kérdések és válaszok rovatunkban aktuális és sokakat érintő témákra – például nyugdíjügyekre, a gépjármű üzembentartójának módosítási következményeire – igyekszünk választ adni.

VálaszAdó 2022/9.

• Átalányadó/kata: bevételelszámolás
Lízingelt járművek illetékkötelezettsége
Módosuló munkaszerződések
Számlakibocsátás határideje

Kérdések és válaszok

Minden szempontból izzasztó nyár után mozgalmas szeptember elé nézünk. A kataváltozásokkal kapcsolatos kihívások, az ekho módosítása és az egyéb, a veszélyhelyzettel indokolt jogszabályváltozások sokaknak okoznak fejtörést. Szeptemberi VálaszAdónkkal segítséget próbálunk nyújtani a jelenlegi jogi környezetben való eligazodáshoz az átalányadó- és a katabevételek elszámolási szabályai, az ekhóra vonatkozó új előírások vagy akár a hatósági áras üzemanyagvásárlásra vonatkozó rendelkezések ismertetésével.

Praktikus tanácsokat adunk továbbá a változó körülmények miatt egyre gyakoribb munkaszerződés-módosítások lebonyolításához, valamint – korábbi kezdeményezésünket folytatva – ízelítőül közlünk egy részt az Adózóna egyik print kiadványából, ezúttal „Lízingelt gépjárművek illetékkötelezettsége a lízingbevevőnél” címmel (Gépjárművek adózása, számvitele).


VálaszAdó 2022/8.

Élet az új katatörvény után
Kimaradt számlák könyvelése
USA-magyar adóegyezmény törölve
Iratőrzés akár nyugdíjba vonulásig?
Kérdések és válaszok

2022 júliusa bizonyára fekete hónapként vonul be majd' félmillió katás vállalkozás történelmébe. Alaposan felborzolta a kedélyeket a kormány mindenféle szakmai egyeztetés nélkül, egyik napról a másikra az országgyűlési többséggel elfogadtatott új katatörvénnyel, amelynek révén sok százezren szorulnak ki a kedvezményes adózási lehetőségből. Négyrészes cikksorozatunkban megvizsgáltuk, milyen alternatívák maradnak a katából kiesőknek, s számos egyéb elemző írást is megjelentettünk, miközben záporoznak az olvasói kérdések szakértőinkhez.

A másik nagy horderejű történés volt az elmúlt hónapban, hogy az Egyesült Államok július 8-án felmondta a több mint 40 éve bebetonozott, 1979-es amerikai–magyar kettős adózást elkerülő egyezményt. Cikkünkben röviden áttekintjük, mi lesz az amerikai üzleti kapcsolatokkal rendelkező vállalkozásokkal.

Számos esetben meglepetéssel veszi tudomásul egy-egy vállalkozás vagy szervezet, hogy a nyugdíjbiztosítási szerv nagyon-nagyon régi (akár 40 évvel ezelőtti) jogviszonyra, illetve díjazásra, valamint levont járulékra vonatkozó adatokat kér egy-egy volt (vagy jelenlegi) alkalmazottal kapcsolatban.

A nyár az egyszerűsített foglalkoztatás fő szezonja. Tapasztalataink szerint sokan nincsenek tisztában az ehhez kapcsolódó bérpótlékfizetési rendelkezésekkel.

Az Adózóna szakértőihez érkező kérdések nagyjából felét a kisadózásra vonatkozó szabályok drasztikus megváltoztatásához kötődők teszik ki, ezek mellett viszont számos egyéb, közérdekű kérdés is érkezik olvasóinktól, ilyen például az, hogy  egyéni vállalkozó számlázhat-e euróban magyar cégnek.

VálaszAdó 2022/7.

Kivonat az Adózóna kiadványából
• Extraadók: bankok, energiaipar, kereskedelem
• Nő a chips, az efo, a cigi és az alkohol adója
• Szja-módosítások
• Kérdések és válaszok

A mostani VálaszAdó egyik újdonsága, hogy teljes terjedelmében közlünk egy cikket az Adózóna egyik print kiadványából, mégpedig a Gépjárművek adózása, számvitele kiadvány „Áfa és nyílt végű lízing” című írását.

Biztosak vagyunk abban, hogy a többi újdonságot nem fogadják kitörő örömmel olvasóink, hiszen egytől egyig az év eleji osztogatások után szinte törvényszerűen bekövetkező újabb sarcokról, illetve adóemelésekről szólnak.

Viszonylag kevés ágazata van a gazdaságnak, amelynek nem kell növekvő közterhekkel szembenéznie. Hiszen extraprofitadót kell fizetniük a hitelintézeteknek és a pénzügyi vállalkozásoknak, az energiaiparnak, a bányajáradékra kötelezetteknek, a légi közlekedésnek és a gyógyszeriparnak, nő a cégautóadó, az egyszerűsített foglalkoztottak utáni munkaadói teher, az eddiginél több termékre terjed ki a szintén emelt chipsadó. Nem marad ki a növelésből a cigaretta és az alkohol jövedéki adója, továbbá a cégautóadó sem. Ráadásul ezeket a terheket nemcsak idén, hanem 2023-ban is fizetni kell.

VálaszAdó 2022/6.

• Szochokedvezmények érvényesítése
Átültetendő munkajogi irányelvek
Mire jó az EESZT?
Házipénztár és kivaalap
Kérdések és válaszok

Augusztus elejéig a magyar jogrendbe is át kell ültetni két Európai Uniós irányelvet, melyek jelentős változásokat hozhatnak a munkajogi jogviszonyokban. Erről szóló írásunkban ismertetjük a részleteket.

Áttekintést adunk arról is, hogy milyen egészségügyi adataink és dokumentumaink találhatók meg az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, továbbá, hogy milyen időtartamra lehet igénybe venni egyes szochokedvezményeket.

Megtudhatja azt is, hogy lehet-e Revolut számláról teljesíteni az adófizetési kötelezettséget, illetve hogy milyen számviteli és adózási következményekkel kell számolni jogosulatlan áfa-visszaigénylés esetén.

VálaszAdó 2022/5.

• Veszteség elhatárolása az szja-ban
• Munkába járási költségtérítés: új szabályok
• Postafiókcégek célkeresztben
• Kriptodevizás ügyletek jövedelemadózása
• Kérdések és válaszok

Májusban megszaporodnak az szja-bevalláshoz, valamint a társasági adózáshoz, illetve a helyi iparűzési adózáshoz kapcsolódó teendők. Szakértőink számos, ezekhez a témákhoz kapcsolódó írással segítik az Adózóna olvasóit az eligazodásban.

Új szabályokat tartalmaz a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. kormányrendeletet is érintő, az április 7-ei Magyar Közlönyben kihirdetett 134/2022. kormányrendelet.

Jó hír az őstermelőknek, hogy a 21SZJA bevallás útmutatója is tartalmazza már azt, a Pénzügyminisztérium által képviselt álláspontot, mely szerint a termelési tényezők hasznosításából, értékesítéséből származó bevételt a 2021. évben nem kell beleszámítani a kiegészítő tevékenységből (tevékenységekből) származó bevételbe.

Válaszadó 2022/4.

Az öregségi nyugdíj kiszámítása 2022-ben
Drága a bejelentés nélküli foglalkoztatás
Így kalkulálja a határidőket a számláknál!
Visszatérés a munkába gyermeknevelésből
Kérdések és válaszok

Mostani kiadványunkba elsősorban olyan cikkeket gyűjtöttünk össze, amelyek a számolás fontosságára figyelmeztetnek.
Egyik írásunkban részletesen bemutatjuk, hogy milyen bonyolult számítások előzik meg az öregségi nyugdíj kiszámítását.

Nem árt számolgatni a munkavállalókat bejelentés nélkül foglalkoztatóknak sem, hiszen feketefoglalkoztatás a NAV sláger ellenőrzési témáinak egyike, s bizony alááshatja egy cég gazdálkodását, ha visszaesőként ütnek rajta a revizorok.

A számvitelben pedig eleve keresztbe-hosszába sok adatnak kell egyeznie: ezúttal a bevételi pénztárbizonylatokról és pénztárgép-összesítőkről, továbbá a számlán szereplő teljesítésigazolási és teljesítési időpontról közlünk írásokat.

Ajánlók rovatunkba változatos témákat szemléztünk, kezdve az orosz-ukrán háború kapcsán az adományozásról, befejezve a gyermeknevelésből munkába visszatérő szülők jogaival.

VálaszAdó 2022/3.

• Szochokedvezmények 2022-től
• Családi kedvezmény jogosulatlanul
• Nem számlázott árengedmény áfája
• Fizetés nélküli szabadság korlátai
• Kérdések és válaszok

A szakho megszűnése óta, 2022. január 1-jétől a szocho vonatkozásában érvényesíthetnek többletkedvezményeket a vállalkozások. A szocho-törvény adókedvezményeket taglaló fejezete ugyanis új alponttal, illetve szakasszal egészült ki, amely lehetővé teszi, hogy a munkaadó az őt megillető egyéb szociálishozzájárulásiadó-kedvezményeket követően további adókedvezménnyel éljen a duális képzés, illetve a szakirányú oktatásban való részvétele kapcsán. Erről szóló írásunkban bemutatjuk a részleteket.

Sokan veszik igénybe évről-évre jogosulatlanul a családi adókedvezményt, nem számolva azzal, hogy az erre vonatkozó nyilatkozatok valóságtartalmának ellenőrzéséhez az idén már naprakész adatok állnak a NAV rendelkezésére. Cikkünkből megtudhatja, milyen szankciókkal kell számolni.

Összeállításunkban szólunk továbbá arról is, hogy a könyvelési anyagot elég-e csak papír alapon, vagy elektronikus formában is át kell adni a könyvelőt váltó ügyfélnek, hogyan kell kezelni az áfa rendszerében a nem számlázott árengedményt, hogyan módosultak a jogi személyek döntéshozatali szabályai, illetve hogy meddig tartható fenn a fizetés nélküli szabadság.


VálaszAdó 2022/2.

• Új előírások kft.-kre
• Biztosítás megbízási jogviszonyban
• Visszáru vagy visszavásárlás?
• Zűrzavar az ekhotörvényben
• Kérdések és válaszok

Több ponton módosultak január elsejétől a polgári törvénykönyvben (Ptk.) a kft.-k pénzügyi stabilitását célzó előírások. Jelentős változás az idei évben a szociális hozzájárulási adó további csökkentése is, amellyel összefüggésben rendelkezett a parlament arról is, mennyit jelent, mennyit ér az egyes ellátásoknál, ha valaki 2022. január 1-jétől havi 50 ezer, vagy 75 ezer forint katát (kisadózó vállalkozások tételes adója) fizet. A katásokhoz kapcsolódó másik cikkünkben arra a kérdésre adunk választ, hogy a nyugdíjazás során hátrányosan érintheti-e a vállalkozót a főállású kisadózás.

Noha a megbízással összefüggő társadalombiztosítási szabályok hosszú évek óta nem módosultak érdemben, a vonatkozó kérdések száma arra utal, hogy érdemes néhány jellemző problémára kitérni.

Előfordul, hogy magánszemélyek egymás közötti kölcsön során kamatot számítanak fel, illetve a tagi kölcsönért cserébe kamatot fizet a társaság. Cikkünkben összefoglaltuk, hogyan kell adózni ilyen esetekben.


VálaszAdó 2022/1.

Csökken a szocho
Új átalányadózási szabályok
Visszaélés-bejelentés: feladat kkv-knak
Céltartalékképzés
Kérdések és válaszok

Nincs abban semmi meglepő, hogy egy új év új adószabályokkal köszönt be. Igaz, a parlamenti többség (mint általában a választási években szokás) ezúttal javarészt könnyítésekről döntött szigorítások helyett.

Az egyik jelentős enyhítés a munkáltatói terhek mérséklése, cserébe a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emeléséért. Írásainkban bemutatjuk, hogy ez miként hat a szocho mértékére, illetve a szakképzési hozzájárulás eltörlésére.

Egy másik cikkben példákkal illusztráljuk, hogy a 2022-re teljesen átírt átalányadózás szabályai hogyan változtatják meg az egyéni vállalkozók jövedelmét és kötelezettségeit. Ismertetjük az egyéb szervezetek beszámolókészítési szabályainak módosításait is.

A kkv-k figyelmét új kötelezettségükre emlékeztetjük, amely szerint visszaélés-bejelentési rendszert kell kiépíteniük.

Szemlézünk az Adózónából olyan írásokat is, amelyek decemberi eseményekhez – rendezvényekhez, ajándékozáshoz – kötődnek, de adózásuk jellemzően január elején aktuális.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink