hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent a februári VálaszAdó

  • adozona.hu

Közeledik a kft.-k számára a törzstőkeemelés végső, március 15-ei határideje. Cikkünkben részleteztük, mit kell tenniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a tőkeemelés helyett az átalakulást választják. Táblázatban összefoglaltuk, hogy 2016-ban milyen jogcímen, mennyi szochokedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatók, s tisztázunk néhány gyakran felmerülő kérdést is, amelyben bizonytalankodnak a foglalkoztatók.

Közeledik a kft.-k számára a törzstőkeemelés végső, március 15-ei határideje. Ha valamely kft.-nél úgy döntenek a tulajdonosok, hogy a törzstőke összegét nem kívánják az elvárt, minimum hárommillió forintra felemelni, akkor lehetőségük van az átalakulást választani, és olyan társasági formában tovább működni, amelyre vonatkozó szabályoknak a továbbiakban meg tudnak felelni. Az átalakulás során mind a cégjogi, mind a számviteli szabályokat be kell tartani, cikkünkben ismertetjük az eljárás menetét.

Tavaly év közben több ponton változtak a szociális hozzájárulási adóra (szocho) vonatkozó kedvezményszabályok. Egyebek mellett bővült a kedvezmények köre, amelynek eredményeként az egyes mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 év feletti és 55 év alatti munkavállalók után is érvényesíthető adókedvezmény. A szochokedvezmények alkalmazása a foglalkoztatók többsége számára rutinfeladat. Ennek ellenére nem egyszer előfordul – különösen speciális, de akár triviálisnak tűnő helyzetben is – hogy a jogalkalmazó elbizonytalanodik. Cikkünkben igyekszünk tisztázni néhány gyakran felmerülő kérdést.

Január 1-jétől a lakás építője, építtetője a megfizetett általános forgalmi adóhoz (áfa) kapcsolódóan legfeljebb 5 millió forint összegig támogatást vehet igénybe. Összefoglaltuk, mihez igényelhető a támogatás, és milyen további feltételekhez kötött.

Feléledhet a hosszú ideje tetszhalott állapotban létező Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP): 2015. november 28-ától kiegészült a vonatkozó törvény a javadalmazási politika keretében megszerezhető pénzügyi eszközök kezelésére alakult MRP-re (javadalmazási MRP) vonatkozó szabályokkal.

Az elmúlt évben több ponton és több ízben módosították különböző törvények a helyi adókról szóló törvényt. Egységes szerkezetbe foglalt rendelkezései nem csak 2016-ra, de már 2017-re is tartalmaznak előírásokat.

Itt töltheti le a VálaszAdó 2016/2. számát!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink