hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Reklámot közöl? Így lehet tiszta a NAV előtt

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményben tudatja, hogy a reklámadótörvény új rendelkezése szerint kik szerepelhetnek az ezzel kapcsolatos nyilvántartásában.

A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény [Ratv.] 2014. december 1-jén egy új 7/A §-sal egészült ki. Az új szabályok értelmében az állami adóhatóság a reklám-közzétevő adóalany [Ratv. 3. § (1) bekezdés] nevéről (elnevezéséről) és adóazonosító számáról külön nyilvántartást vezet, melyet a honlapján közzétesz – írja a NAV közleménye.

A közzétevőt – illetőségétől függetlenül – kérelmére az állami adóhatóság akkor veszi nyilvántartásba, ha

- adó-, adóelőleg-bevallási és adó-, adóelőleg-fizetési kötelezettségét határidőben teljesítette, vagy
- nyilatkozik az állami adóhatóságnak arról, hogy az adóévben adófizetési kötelezettség nem terheli („nemleges adófizetési nyilatkozat”).

Ez utóbbi esetben az állami adóhatóság a nyilvántartásba vételt megelőzően ellenőrzéssel vizsgálhatja a nyilatkozat megalapozottságát.

Az állami adóhatóság törli az adóalanyt a honlapján közzétett nyilvántartásból

- az adóalany kérelmére,
- ha az adóalany bevallás-benyújtási kötelezettségét elmulasztja, vagy adófizetési kötelezettségét maradéktalanul nem teljesíti,
- ha az adóalanyt „nemleges adófizetési nyilatkozata” ellenére az adóévben adófizetési kötelezettség terheli, kivéve, ha e kötelezettségét e törvény rendelkezésének megfelelően teljesíti,
- a „nemleges adófizetési nyilatkozatot” tevő adóalany esetén az adóév végével,
- ha az adóalany megszűnik,
- ha az adóalany ellen felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás indult,
- ha az adóalany adótartozása – a naptári hónap 1. napján – bármely adónemben 100 ezer forintot meghaladja.

Az állami adóhatóság az adatváltozást az adatváltozásról való tudomásszerzés napján átvezeti a nyilvántartáson, és azt az átvezetést követő hónap első napján a honlapján közzéteszi (a nyilvántartás havonta frissül).

A nyilvántartásba való bejelentkezésre irányuló kérelem kötetlen formában, papír alapon nyújtható be az illetékes alsó fokú adóigazgatósághoz, az eljárás illetékmentes. A postai beérkezés, illetve a kérelmek feldolgozásához, elbírálásához szükséges időtartam miatt a NAV javasolja, hogy azon közzétevők, akik 2015. január 1-jétől szerepelni kívánnak a nyilvántartásban, kérelmeiket – lehetőség szerint – december közepéig juttassák el az adóhatósághoz.

Ha a megrendelés időpontjában a közzétevő szerepel a nyilvántartásban, úgy a 2015. évtől kezdve nem terheli a Ratv. 3. § (3) bekezdése szerinti, a megrendelő felé teljesítendő nyilatkozattételi kötelezettség, illetve ennek okán a megrendelő is mentesül az őt terhelő adókötelezettség alól. Mindezek mellett a társasági adó alanyainak sem kell növelni az adózás előtti eredményüket a reklám-közzététellel összefüggésben elszámolt, 30 millió forintot meghaladó összegű költségekkel, amennyiben a közzétevő a megrendelés időpontjában szerepel a nyilvántartásban. Ez utóbbi szabály első ízben a 2015. évben kezdődő adóévre vonatkozó társasági adókötelezettség meghatározása során irányadó.

Új mentesülési lehetőségek a megrendelőt terhelő adókötelezettség alól

Az előzőekben ismertetett eseten kívül a megrendelő adókötelezettsége akkor sem áll fenn, ha a

a) megrendelő rendelkezik a közzétevő 3. § (3) bekezdés szerinti nyilatkozatával,
b) megrendelő

- a közzétevőtől a 3. § (3) bekezdés szerinti nyilatkozat kiadását kérte, és ezt a tényt hitelt érdemlően igazolni tudja, és
- a kért nyilatkozatot a reklám közzétételéről szóló számla, számviteli bizonylat kézhezvételétől számított 10 munkanapon belül nem kapta meg, és
- a 3. § (3) bekezdés szerinti nyilatkozat kiadására irányuló kérelmének tényét, a közzétevő személyét, és a közzététel ellenértékét az állami adóhatósághoz bejelentette [Ratv. 2. § (2) bekezdés b) pontja].

A b) pont szerinti mentesülési lehetőség 2015. január 1-jétől kezdve alkalmazható azzal, hogy az itt említett bejelentést a megrendelő szintén kötetlen formában, papír alapon teheti meg a számla kézhezvételének hónapját követő hónap 20. napjáig. A bejelentéseket az adóhatóság – a Ratv. erre vonatkozó felhatalmazásának hiányában – nem teszi közzé.

A 2015. évi társasági adókötelezettség megállapítása során a növelő tétel alkalmazása akkor merülhet fel, ha a reklám közzétételével összefüggésben elszámolt költség a 30 millió forintot meghaladja és

- az adóalany nem rendelkezik a reklámadó alanyának olyan nyilatkozatával, miszerint a reklám közzétételével összefüggésben felmerült reklámadó kötelezettségét teljesíti vagy nincs reklámadó-fizetési kötelezettsége és
- az adóalany nem igazolja, hogy a nyilatkozat kiadását a reklámadó alanyától ő vagy a reklám közzététel megrendelője kérte és - a reklámadó alanya a reklám-közzététel megrendelésének időpontjában nem szerepelt az állami adóhatóság honlapján közzétett nyilvántartásban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérjegyzék küldése e-mailben

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállalótól letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X